17.7 C
Trikala
Πέμπτη, 9 Μαΐου, 2024

Δένδιας: Εξετάζουμε επέκταση στα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια νοτίως της Κρήτης

Επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και στην περιοχή νοτίως της Κρήτης εξετάζει η κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε στη Βουλή ο Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας ετοιμάζει ήδη το επόμενο βήμα της.

- Advertisement -

Όπως αποκάλυψε ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, έχει δοθεί εντολή στους ωκεανογράφους για μελέτη της επέκτασης χωρικών υδάτων και με την Αίγυπτο, ενώ υπογράμμισε απαντώντας στην αντιπολίτευση ότι της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια με την Ιταλία θα προηγηθεί το κλείσιμο των κόλπων.

“Για τις υπόλοιπες περιοχές που δεν έχουμε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη θα προχωρήσουμε στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό τις διαπραγματεύσεις και από εκεί και πέρα θα προχωρήσουμε και εκεί σε ανάλογες επεκτάσεις”, υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις επικρίσεις από πλευράς αντιπολίτευσης και του Αλέξη Τσίπρα για την στάση που κράτησε η ΝΔ όταν ήταν αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι “σήμερα το πλαίσιο είναι τελείως διαφορετικό. Πώς να κάνεις επέκταση χωρικών υδάτων χωρίς ΑΟΖ; Βεβαίως θα προηγηθεί το κλείσιμο των κόλπων, και μετά η επέκταση των χωρικών υδάτων. Τις λεπτομέρειες τις ξέρετε άλλωστε τους ίδιους ειδικούς επιστήμονες χρησιμοποιούμε”.

Για τον Τούρκο ομόλογό του ο Νίκος Δένδιας ανέφερε: “Πολλές φορές λυπάμαι γι’ αυτά που διατυπώνει. Μάλιστα, χθες με κατηγόρησε, κάτι είπε περί του επιπέδου μου, δεν ξέρω. Όταν συναντηθούμε, ελπίζω να μου το διευκρινίσει, αλλά νομίζω ότι επιλέγει κάθε φορά τα στοιχεία που τον βολεύουν” είπε σε προσωπικό τόνο.

“Τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα πέραν των χωρικών υδάτων. Εάν προσχωρήσει στην ιδέα ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, σημαίνει ότι προσχωρεί στην αντίληψη των χωρών που δέχονται τις διεθνείς συνθήκες. Και είπα να κουβεντιάσουμε επί αυτής της βάσης. Μην τις μνημονεύεται ως ελαττώματα της συμφωνίας

Εάν, λοιπόν, η Τουρκία προσχωρεί στην αντίληψη της νομιμότητας, ότι τα νησιά έχουν και αυτά Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, έχουν και αυτά υφαλοκρηπίδα, τότε, βεβαίως αυτό είναι μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη. Δεν σημαίνει, όμως, αυτό ότι είναι ελάττωμα της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας ή της ελληνοϊταλικής συμφωνίας. Σημαίνει ότι η Τουρκία προσχωρεί στην αντίληψη των χωρών που έχουν υπογράψει την UNCLOS και στην αντίληψη των χωρών που σέβονται το διεθνές δίκαιο και θα είναι απολύτως καλοδεχούμενοι σε αυτό. Μακάρι, μακάρι! Αυτό τους είπα και του είπα, όταν έκανε ανάλογο σχόλιο στην ελληνοϊταλική συμφωνία, του είπα “ελάτε να κουβεντιάσουμε επ’ αυτής της βάσης” και το ίδιο σχόλιο κάνω και τώρα κατά την κύρωση και των δύο συμφωνιών, να έρθει η Τουρκία, αφού σταματήσει τις προκλήσεις, να κουβεντιάσουμε επ’ αυτής της βάσης, της βάσης ότι τα νησιά έχουν δικαιώματα ανάλογα με τα δικαιώματα που έχει και η ενδοχώρα.

Όμως, σας παρακαλώ, μην μνημονεύετε αυτές τις τοποθετήσεις και μην τις ερμηνεύεται ως ελαττώματα της συμφωνίας”.

dikaiologitika.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ