23.6 C
Trikala
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Δώρο Πάσχα 2024: Πρωτομαγιά οι πληρωμές

Το δώρο Πάσχα για το 2024 θα λάβουν οι εργαζόμενοι 40 μέρες νωρίτερα, ενώ την ίδια στιγμή 600.000 εργαζόμενοι θα λάβουν και έξτρα δώρο Πάσχα λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Το αργότερο μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη, δηλαδή την Πρωτομαγιά, οι εργαζόμενοι θα δούν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς το δώρο Πάσχα για το 2024.

- Advertisement -

Ωστόσο οι εργοδότες έχουν την ευχέρεια να το καταθέσουν και σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Για τους 600.000 εργαζομένους το δώρο Πάσχα θα είναι αυξημένο ακριβώς λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού από 780 ευρώ στα 830 ευρώ.

Για παράδειγμα κάποιος που αμείβεται σήμερα με τα 780 ευρώ του κατώτατου μισθού θα έπαιρνε δώρο Πάσχα 406,25 ευρώ. Με την νέα αύξηση θα λάβει δώρο Πάσχα 432,29 ευρώ.

Το δώρο Πάσχα υπολογίζεται βάσει των καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών την 15η ημέρα πριν το Πάσχα, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων. Επομένως οι αποδοχές αυτές θα είναι αυξημένες κατά 6,5% λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Ωστόσο σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει τελειώσει πριν από την παραπάνω ημερομηνία το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση. Αν λοιπόν λύθηκε τέλος Μαρτίου δεν θα λάβει αυξημένο δώρο Πάσχα.

Για τους υπόλοιπους  το επίδομα αντιστοιχεί στο μισό μηνιαίο μισθό αν ο εργαζόμενος αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, είτε γιατί αποχώρησε οικειοθελώς από την εργασία του, είτε γιατί απολύθηκε, δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής:

  • Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες. Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.
  • Αν ο μισθωτός ασθένησε κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα θα αφαιρεθούν μόνο οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας απ τον ασφαλιστικό φορέα.
  • Για παράδειγμα, εάν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο μόνο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης οι 40 ημέρες.

Μπορείτε να το υπολογίσετε εδώ https://www.kepea.gr/calc-doro-pasxa.php.

Τι ισχύει με την αργία της Πρωτομαγιάς

Η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου επιβεβαίωσε τη μεταφορά της Πρωτομαγιάς από την Μεγάλη Τετάρτη στην Τρίτη του Πάσχα δηλαδή στις 7 Μαΐου.

dnews.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ