16.5 C
Trikala
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Δράσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου και ώρα 17:00 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή ομιλία στο πλαίσιο του κύκλου των προγραμματισμένων ομιλιών του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Επιχειρηματικότητα».

- Advertisement -

Ομιλητής θα είναι ο κύριος Καμπέρης Στέφανος, Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής της ΚοινΣΕπ Staramaki με θέμα «Κοινωνική Καινοτομία».

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί μέσω TEAMS.

Για να παρακολουθήσετε την ομιλία θα πρέπει απλά να επιλέξετε το σύνδεσμο εδώ και να συνδεθείτε 10 λεπτά νωρίτερα.

Το πρόγραμμα των ομιλιών διοργανώνεται από τα Τμήματα Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλία.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, παρακαλούμε επικοινωνήστε στο email της γραμματείας του ΔΠΜΣ «Επιχειρηματικότητα», msc-entrepreneurship@uth.gr.

…………………………………………………………………………………………………………………….

“Ο κρητικός Λαβύρινθος: Μνημείο και μνήμη από την προϊστορία ως τις μέρες μας”.

 

  • Διάλεξη του Αντώνιου Κοτσώνα με θέμα “Ο κρητικός Λαβύρινθος: Μνημείο και μνήμη από την προϊστορία ως τις μέρες μας”
  • 25/11/2020 και ώρα 18:30
  • διαδίκτυο (MS-teams)

Ο Τομέας Αρχαιολογίας του τμήματος ΙΑΚΑ διοργανώνει την Τετάρτη 25/11/20 και ώρα 18.30 τη διαδικτυακή διάλεξη του Αντώνη Κοτσώνα με θέμα “Ο κρητικός Λαβύρινθος: Μνημείο και μνήμη από την προϊστορία ως τις μέρες μας”.

Ο Αντώνιος Κοτσώνας είναι καθηγητής στο Ινστιτούτο Μελέτης του Αρχαίου Κόσμου του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Η διάλεξη θα δοθεί στην ομάδα “Εκδηλώσεις ΙΑΚΑ” του MS-TEAMS, που είναι προσβάσιμη με κωδικούς του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Περίληψη

Η ελληνική μυθολογία παρουσιάζει τον κρητικό Λαβύρινθο ως πολύπλοκο μνημείο που κατασκεύασε ο μυθικός τεχνίτης Δαίδαλος για να φυλακίσει τον Μινώταυρο. Πολλοί μελετητές θεωρούν ότι ο Λαβύρινθος αποτέλεσε υπαρκτό μνημείο και συχνά τον ταυτίζουν με το μινωικό ανάκτορο της Κνωσού. Η άποψη αυτή όμως υποτιμά την ποικιλία και την πολυπλοκότητα των αναφορών των αρχαίων και των νεότερων συγγραφέων στον Λαβύρινθο και την ιδιαίτερη ικανότητά του να μεταμορφώνεται από αφηρημένη μνήμη σε απτό μνημείο αλλά και να μετακινείται από μια κρητική πόλη σε άλλη.

Στην ομιλία προτείνεται μια διαφορετική οπτική που βασίζεται σε θεωρητικές προσεγγίσεις σε ζητήματα μνήμης και μνημείων, ιδιαίτερα στο έργο του Maurice Halbwachs. Εξετάζονται ιδέες για την τοποθεσία, τη μορφή και την υλικότητα του Λαβύρινθου και αναδεικνύονται οι πολιτικές διαστάσεις που αυτός προσέλαβε στο πέρασμα των αιώνων. Η διαχρονική αυτή ανάλυση αποκαλύπτει μεταβαλλόμενα, ανταγωνιστικά και συχνά δαιδαλώδη αφηγήματα ως προς τον κρητικό Λαβύρινθο και συνθέτει μια πολιτισμική ιστορία του που εκτείνεται από την προϊστορία ως τις μέρες μας.

Με εκτίμηση,

Εργαστήριο Αρχαιολογίας

………………………………………………………………………………………………………………………..

Μία ημέρα γευσιγνωσίας με αγγούρια ενυδρειοπονίας”

Δεξιά: Ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του προγράμματος Καθηγητής Νικόλαος Κατσούλας με την Επίκουρη Καθηγήτρια Ευθυμία Λεβίζου. Αριστερά: Υποψήφιοι Διδάκτορες Ασλανιδου Μαρία και Μουραντιάν Αναστασία

Ημέρα γευσιγνωσίας αγγουριών ενυδρειοπονίας διοργανώθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2020, στο προαύλιο της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών. Διοργανωτές ήταν οι ερευνητικές ομάδες από τα δύο Τμήματα Γεωπονίας (Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος & Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος) της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που συμμετέχουν στο Ερευνητικό Πρόγραμμα FoodOasis με Επιστημονικά Υπεύθυνο τον Καθηγητή Νικόλαο Κατσούλα.

Η εκδήλωση είχε σκοπό να ενημερώσει για την παραγωγή ενυδρειοπονικών προϊόντων και ο καταναλωτής μέσα από την επαφή του με το προϊόν να νοιώσει ασφάλεια και σιγουριά.  Υπήρχαν 3 διαφορετικά είδη αγγουριών στον πάγκο: 1) υδροπονικά αγγουράκια 2) ενυδρειοπονικά αγγουράκια με προσθήκη λιπασμάτων και 3) ενυδρειοπονικά αγγουράκια. Το event αυτό έδωσε σίγουρα την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να δοκιμάσουν και να διακρίνουν τυχόν διαφορές που μπορεί να υπάρχουν συγκριτικά με τα συμβατικά αγγουράκια που διακινούνται στην αγορά.

Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο που στήθηκε για την διεξαγωγή της γευσιγνωσίας, υπήρχαν αντισηπτικό χεριών, ερωτηματολόγια, στυλό, και δείγματα καρπών αγγουριών ολόκληρα αλλά και τεμαχισμένα σε πλαστικά πιατάκια χωρισμένα στις τρεις διαφορετικές κατηγορίες. Δίπλα από τον πάγκο τοποθετήθηκε banner του έργου ”FoodOASIS” υλικό διάχυσης για την ενημέρωση των συμμετεχόντων.

Ο γευσιγνώστης αρχικά ενημερώνονταν για το Ερευνητικό Πρόγραμμα. Έπειτα συμμετείχε στη διαδικασία γευσιγνωσίας. Τα αγγουράκια ήταν κωδικοποιημένα (TR1, TR2,TR3) για την πιο αντικειμενική κρίση του γευσιγνώστη. Ακολουθούσε η κατανάλωση των αγγουριών για την αξιολόγηση τους ως προς την εμφάνιση, τη τραγανότατα, την γεύση και την χυμώδη σάρκα. Επιπλέον το προφίλ των καρπών συμπληρώνονταν από την βαθμολόγηση του χρώματος της σάρκας και του φλοιού και από την ένταση αρώματος (οσμή). Με την ολοκλήρωση της δοκιμής ξεκινούσε η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου όπου  ο γευσιγνώστης καλούνταν να επιλέξει αν θα αγόραζε κάποιο από τα τρία προϊόντα και ποιο.

Συμπερασματικά, µε βάση τα αποτελέσµατα των ερωτηματολογίων που προέκυψαν από ένα δείγμα υποψήφιων καταναλωτών μπορούμε να πούμε ότι τα ενυδρειοπονικά προιόντα όχι μόνο δεν υστερούν σε τίποτα από τα υδροπονικά και συμβατικά προιόντα αλλά όσοι δοκίμασαν τα προϊόντα  θα ήταν η πρώτη τους επιλογή με κριτήρια  την οπτική και  την γευστική τους επαφή. Σίγουρα υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης των καταναλωτών για τις νέες μεθόδους καλλιέργειας και κυρίως για την ενυδρειοπονία για αυτό το λόγο το ερευνητικό πρόγραμμα ”FoodOASIS” αποκτά μεγαλύτερη αξία στηρίζοντας την διάδοση προιόντων ποιοτικών στην αγορά με μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ