16.5 C
Trikala
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Εκδήλωση μνήμης για τον Ήρωα Χρ. Σκαμπαρδώνη στη Φιλύρα – Χρονικό Μάχης ΕΛΔΥΚ (2 ΒΙΝΤΕΟ-145 ΦΩΤΟ αδημοσίευτες)

Το trikalaola.gr είχε καλύψει την εκδήλωση μνήμης «1α ΣΚΑΜΠΑΡΔΩΝΕΙΑ» που είχε πραγματοποιηθεί την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022 στο χώρο του δημοτικού σχολείου Φιλύρας του δήμου Πύλης Τρικάλων, προς τιμή του Ήρωα Χρήστου Σκαμπαρδώνη, πεσόντα Έλληνα Αξιωματικού στην Κύπρο το 1974.

- Advertisement -

Λόγω κάποιου τεχνικού λάθους δημοσιεύουμε τώρα όλες τις εικόνες (2 βίντεο και όλες τις φωτογραφίες).

Σημ. Το βίντεο της εκδήλωσης είχε δημοσιευτεί στο κανάλι μας.

Επίσης, δημοσιεύουμε και ένα συγκλονιστικό βίντεο με το χρονικό της Μάχης της ΕΛΔΥΚ από τις 14-18 Αυγούστου του 1974 στην Κύπρο.  

Όλη η ομιλία του κεντρικού ομιλητή της εκδήλωσης, Αντισυνταγματάρχη ε.α. Θανάση Μανούρα:

– Σεβασμιότατε, αγαπητοί πατέρες της εκκλησίας, κύριε Δήμαρχε, κυρία και κύριοι βουλευτές του νομού μας, κύριε αντιπεριφεριάρχα, κύριε Ταξίαρχε, κύριε Λυκειάρχα, στρατιωτικές και πολιτικές αρχές του τόπου μας, αγαπητά παιδιά, κυρίες και κύριοι.

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε για πρώτη φορά έναν από τους ήρωες του χωριού μας τον αγνοούμενο Ανθυπασπιστή Χρήστο Σκαμπαρδώνη.

Εξιστόρηση Γεγονότων

Στις 16 Αυγούστου του 1960 η μεγαλόνησος ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος με πρώτο Πρόεδρο τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο και εθνάρχη Μακάριο τον Γ΄, ο οποίος επέστρεψε από εξορία.

Τα χρόνια που ακολούθησαν ήταν γεμάτα εξελίξεις.

Το 1963 λόγω συνεχών προβλημάτων που παρουσιάζονταν σε θέματα Διοίκησης ο Εθνάρχης Μακάριος Γ΄ προέβη στην αλλαγή 13 σημείων του Συντάγματος. Αυτό έφερε πληθώρα αντιδράσεων από τις τάξεις των Τουρκοκυπρίων οι οποίοι στην συνέχεια αποχώρησαν από την κυβέρνηση, αφού θα έχαναν το δικαίωμα του <VETO> στη βουλή. Έτσι στις 22 Δεκ 1963 οι Τουρκοκύπριοι έκαναν εξεγέρσεις και ακολούθως δημιούργησαν θύλακες ανά το Παγκύπριοόπου απαγόρευαν την διέλευση Ελληνοκυπρίων μέσα από αυτούς. Η εξέλιξη αυτή ήταν ουσιαστικά η έναρξη για την διχοτόμηση του νησιού. Το 1964 οι Τουρκοκύπριοι προέβησαν σε βανδαλισμούς που φανέρωναν την πρόθεση των Τούρκων για την πραγματοποίηση των σχεδίων τους, οι οποίοι καρτερούσαν απλά ένα λάθος από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Τελικά μετά από 10 χρόνια:

Η Κύπρος και κατ’ επέκταση και η Ελλάδα την 20-Ιουλίου-1974 υπέστησαν στρατηγικό και συγχρόνως στρατιωτικό αιφνιδιασμό. Και όταν κάπως συνήλθαν απ’ τον πανικό που επακολούθησε και ορισμένοι γενναίοι στρατιωτικοί Διοικητές κατόρθωσαν να αναδιοργανώσουν και να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους και να αντεπιτεθούν, στρίμωξαν σε πολλές περιπτώσεις τους Τούρκους, κερδίζοντας αρκετά εδάφη.

Δεν μπόρεσαν όμως να τα κρατήσουν για πολύ χρόνο, γιατί ήταν έρμαιοι υπέρτερων δυνάμεων και της πλήρους κυριαρχίας στον αέρα της τουρκικής πολεμικής Αεροπορίας. Χωρίς επαρκή αεροπορική υποστήριξη σε αυτές τις περιπτώσεις, κάθε στρατιωτική κίνηση είναι μάταιη και καταδικασμένη σε αποτυχία.

Την 21η Ιουλίου 1974 από πλευράς μας, πραγματοποιήθηκε με 15 μεταγωγικά αεροσκάφη «Νοράτλας» κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, χωρίς μαχητικά αεροσκάφη προστασίας, νυχτερινή αερομεταφορά, με ανορθόδοξο τρόπο, πολύ χαμηλή πτήση, με σιγή ασυρμάτου, μιας Μοίρας καταδρομών, από το Αεροδρόμιο της Σούδας Κρήτης (115 πτέρυγα Μάχης) και προσγείωση στο Αεροδρόμιο Λευκωσίας. Η επιχείρηση αυτή με την ονομασία «ΝΙΚΗ», αν και χάσαμε από κακό συντονισμό και φίλια πυρά ένα αεροσκάφος, ήταν επιτυχής και αναφέρεται παγκόσμια στα στρατιωτικά εγχειρίδια ως επιχείρηση αυτοκτονίας.

Στις 28 ημέρες που κράτησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσειςάοπλοι πολίτες δολοφονήθηκαν, γυναίκες βιάστηκαν και αιχμάλωτοι στρατιώτες εκτελέστηκαν. ενώ οι απώλειες της ελληνικής πλευράς ανήλθαν σε 4.500 – 6.000 νεκρούς και τραυματίες.

Οι Τούρκοι ποτέ δεν αποκάλυψαν τις δικές τους απώλειες που είχαν . Κρύβουν τον υπέρογκο αριθμό των θυμάτων τους, για λόγους γοήτρου, αλλά τα δεκάδες νεκροταφεία και εκατοντάδες μνημεία τόσον στην Κύπρο όσον και Τουρκία, αποδεικνύουν ότι πλήρωσαν πολύ βαρύ τίμημα για το έγκλημα τους αυτό! Δεν είναι τυχαίο ότι όποτε δινόταν μάχη με αποφασισμένα τμήματα Ελλήνων ή Κυπρίων οι Τούρκοι υποχωρούσαν άτακτα με δυσανάλογα μεγάλες απώλειες.

Δυστυχώς, κυρίες και κύριοι, δεν είναι η πρώτη φορά όπου προδίδεται ένας Ιερός Σκοπός, ένας γενναίος Αγώνας. Πρέπει να πάψουμε επιτέλους να αναφερόμαστεσε προδότες, δειλούς και ανίκανους.Η τιμή και η δόξα ν’ απευθύνεται ΜΟΝΟ σε αυτούς που φύλαξαν Θερμοπύλες, τις Θερμοπύλες του Ελληνισμού, στην πανάρχαια Ελληνική γη της Κύπρου μας, που την μόλυναν οι βάρβαροι της Ανατολίας.

Αιώνιο Ανάθεμα σε όλους αυτούς που με ελαφρά την καρδία και εν γνώση τους, θυσίασαν άξια παλληκάρια Αξιωματικούς, Υπαξιωματικούς και οπλίτες…απλά και μόνο για την τιμή των όπλων.

Τιμή και Δόξα λοιπόν ΜΟΝΟ σε αυτούς που όχι ΜΟΝΟ φύλαξαν Θερμοπύλες, αλλά που έμειναν εκεί παρότι γνώριζαν ότι ο Εφιάλτης θα φανεί και οι Μήδοι θα διαβούν.

Σκαμπαρδώνης Χρήστος

Ένας απ’ αυτούς τους ήρωες ήταν ο συγχωριανός μας Χρήστος Σκαμπαρδώνης.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Φιλύρα Τρικάλων το 1937. Σε ηλικία 17 ετών εισάγεται στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (6 Σειρά) από όπου και ορκίστηκε Λοχίας Πεζικού το 1956. Υπηρέτησε σε μάχιμες Μονάδες για 20 συναπτά έτη και τον Ιούλιο του 1974 σαν Ανθυπασπιστής μετατίθεται στην Κύπρο για να ενταχθεί στις δυνάμεις της ΕΛΔΥΚ.. Πολέμησε κατά τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο (Αττίλας Ι) που ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου 1974, και στον Αττίλα ΙΙ που ξεκίνησε στις 14 Αυγούστου. Στις 16 Αυγούστου του 1974 έξω από το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ σε μάχη με τους τούρκους και μετά από μαρτυρίες συμπολεμιστών του μια εχθρική οβίδα έπληξε το όρυγμα που ήταν επικεφαλής Αξιωματικός στην ομάδα του με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να σκοτωθούν και κάποιοι να τραυματιστούν. Από τότε θεωρείται αγνοούμενος.

Αυτή η άνιση μάχη είναι η μάχη του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ, εκεί στην άκρη της κατοικημένης Λευκωσίας, δίπλα στον Άγιο Δομέτιο, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Κύπρου

Του δόθηκε τιμητικά ο βαθμός του Υπολοχαγού και το 2008 από τον τότε Πρόεδρο Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια του δόθηκε τιμής Ένεκεν, ο βαθμός του Συνταγματάρχη. Επίσης τιμήθηκε από την Κύπρο με το Ανώτατο Μετάλλιο Ελευθερίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ήταν παντρεμένος με την Ελένη Σκαμπαρδώνη και έχει δύο αγόρια, τον Φίλιππο και τον Δημήτριο, που υπηρετούν και οι δύο σαν αξιωματικοί στην Πολεμική Αεροπορία.

Επίλογος

Σκοπός της συγκεκριμένης τελετής είναι η ευρύτερη γνωστοποίηση των τραγικών γεγονότων της Κύπρου, που προκάλεσε η τουρκική εισβολή το καλοκαίρι του 1974, και η συμμετοχή στον αγώνα των ηρώων της περιοχής μας.Προς τιμή του ήρωά μας, η ένωση Αποστράτων αποφάσισε να βραβεύει ετησίως την πρώτη μαθήτρια της 3ης τάξης του Λυκείου της περιοχής μας.

Η σημερινή μέρα ας αποτελέσει στον καθένα μας ημέρα μνήμης και υπερηφάνειας στην ένδοξη ιστορία του έθνους μας.

Ο συγχωριανός μας Σκαμπαρδώνης Χρήστος με απαράμιλλο θάρρος και ηρωισμό ύψωσε το ανάστημά του, τη χαλύβδινη ελληνική ψυχή του μαζί με συμπολεμιστές του απέναντι στις εθνικιστικές και ολοκληρωτικές αντιλήψεις που επικρατούσαν την περίοδο εκείνη.

Τιμούμε λοιπόν σήμερα στο όνομα του συγχωριανού μας την αυτοθυσία των προγόνων μας, τιμούμε την ελευθερία και τη Δημοκρατία, τιμούμε την ομοψυχία της Ελληνικής κοινωνίας που μπροστά στην απειλή σήκωσε το ανάστημα δίνοντας το παράδειγμα παγκοσμίως.

Για την οικογένεια να ευχηθούμε ολόψυχα να έχετε υγεία και να θυμόσαστε με τις καλύτερες αναμνήσεις τον ήρωα συγχωριανό μας Σκαμπαρδώνη Χρήστο.

Κυρία Ελένη αγαπητέ Φίλιππε και Δημήτρη, όλοι εμείς εδώ αισθανόμαστε υπερήφανοι που ο σύζυγός σας αφιέρωσε τη ζωή του στη υπηρεσία της Πατρίδας.

Τιμή και δόξα γι’ αυτούς που θυσιάστηκαν για την Ελλάδα μας.

ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!!!

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ της εκδήλωσης.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ με το χρονικό της Μάχης της ΕΛΔΥΚ.

ΟΙ 145 ΦΩΤΟ

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ