13.8 C
Trikala
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Εκδήλωση στα Τρίκαλα: Αυτά πρέπει να ξέρετε για την Kοιλιοκάκη (ΒΙΝΤΕΟ – 28 ΦΩΤΟ)

Υπερέβη κάθε προσδοκία, από πλευράς διοργανωτών, στην ανακαινισμένη (και έτοιμη να υποδεχθεί ανάλογες εκδηλώσεις) «Αίθουσα Μαρκέλου» του Λαογραφικού Μουσείου Τρικάλων, σήμερα, λίγο μετά τις 11:30 το πρωί, η ενημερωτική εκδήλωση με τίτλο «Γνωρίζοντας την Κοιλιοκάκη» και την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Τρικκαίων. Μάλιστα, χρειάστηκε να προστεθούν καθίσματα για να μην μείνει κανείς όρθιος!…

- Advertisement -

Αυτές τις ημέρες σε όλο τον κόσμο -δοθέντος ότι ο Μάιος είναι ο μήνας αφύπνισης- πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για να πληροφορηθούν οι τοπικές κοινωνίες σχετικώς με την κοιλιοκάκη, ένα αυτοάνοσο νόσημα, που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους, αν και η πλειονότητα των πασχόντων παραμένουν αδιάγνωστοι!

Η κοιλιοκάκη ή εντεροπάθεια από γλουτένη, είναι μια χρόνια πάθηση του λεπτού εντέρου, η οποία προκαλείται από την τοξική δράση της γλουτένης, μιας πρωτεΐνης που περιέχεται στο σιτάρι, το κριθάρι, την σίκαλη και την βρώμη, σε άτομα με γενετική προδιάθεση.

Στα άτομα αυτά, η γλουτένη ενεργοποιεί ανοσολογικούς μηχανισμούς, οι οποίοι έχουν ως τελικό αποτέλεσμα την βλάβη (ατροφία) του βλεννογόνου του λεπτού εντέρου, επηρεάζοντας έτσι την φυσιολογική απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων. Για τον λόγο αυτό η κοιλιοκάκη θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα.

Η κοιλιοκάκη είναι πολύ πιο συχνή σήμερα απ’ ό,τι στο παρελθόν. Υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ η συχνότητα είναι 1 στα 100 – 200 άτομα. Η πάθηση είναι συχνότερη στους συγγενείς 1ου βαθμού των πασχόντων (10%), καθώς, επίσης, και σε άτομα με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι, η αυτοάνοση θυροειδίτιδα, η ψωρίαση, η ερπητοειδής δερματίτιδα, η αυτοάνοση ηπατίτιδα ή σε άτομα με διάφορα σύνδρομα όπως το σύνδρομο Down, το σύνδρομο Turner, το σύνδρομο Williams.

Η κοιλιοκάκη μπορεί να εμφανισθεί σε οποιασδήποτε ηλικία, από την βρεφική, εφόσον έχει εισαχθεί η γλουτένη στην διατροφή, μέχρι των 60 ή περισσοτέρων χρόνων.

Τα συμπτώματα στην βρεφική ηλικία και μέχρι τα 2 χρόνια περιλαμβάνουν διαρροϊκές κενώσεις, εμέτους, ανορεξία, σπανιότερα δυσκοιλιότητα, στασιμότητα βάρους, διάταση κοιλίας, νωθρότητα ή ευερεθιστότητα, υποθρεψία.

Σε μεγαλύτερη ηλικία μέχρι την εφηβεία, διαλαμβάνουν διαρροϊκές κενώσεις ή δυσκοιλιότητα, ανορεξία, στασιμότητα ή απώλεια βάρους, σιδηροπενική αναιμία, κόπωση, καθυστέρηση ανάπτυξης (κοντό ανάστημα), καθυστέρηση της εφηβείας, υποπλασία της αδαμαντίνης ουσίας των δοντιών, οστεοπόρωση ή οστεοπενία.

Στους ενήλικες, τα συμπτώματα πολύ συχνά είναι άτυπα ή μη ειδικά (γι’ αυτό καθυστερεί η διάγνωση) όπως δυσπεπτικά ή συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου (σπαστικής κολίτιδας), χρόνια σιδηροπενική αναιμία, αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινασών), οστεοπόρωση, ερπητοειδής δερματίτιδα, διαταραχές της διάθεσης (δυσθυμία ή κατάθλιψη), διαταραχές της έμμηνης ρύσης, στειρότητα.

Οι περισσότεροι όμως ασθενείς με κοιλιοκάκη είναι ασυμπτωματικοί ή έχουν πολύ ήπια συμπτώματα με αποτέλεσμα να παραμένουν αδιάγνωστοι για πολλά χρόνια.

Η διάγνωση γίνεται με την αναζήτηση στο αίμα των ειδικών αντισωμάτων, ενώ η επιβεβαίωση της νόσου με βιοψία του λεπτού εντέρου.

Η αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης γίνεται με την εφ’ όρου ζωής αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη, δηλαδή με τροφές που δεν περιέχουν σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη και βρώμη. Ενδεικτικά απαγορεύονται προϊόντα ή τρόφιμα που περιέχουν αλεύρι (ψωμί, φρυγανιές, πίτες, πίτσες, μπισκότα, γλυκά, κέικ κ.ά.), τα ζυμαρικά, ορισμένα αλλαντικά, κονσερβοποιημένα προϊόντα, μαγιονέζες, μουστάρδες, σάλτσες, κρεμώδη τυριά, μερικά έτοιμα ροφήματα, η μπύρα κ.ά.

Μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων δεν περιέχει γλουτένη από την φύση τους όπως τα φρέσκα κρέατα, πουλερικά, κυνήγι και ψάρια, το γάλα και τα προϊόντα του (γιαούρτι, φέτα, σκληρά κίτρινα τυριά), όλα τα φρέσκα λαχανικά, τα όσπρια, το ρύζι, το καλαμπόκι, τα φρούτα, το λάδι. Τα τρόφιμα αυτά αποτελούν πολύτιμη πηγή θρεπτικών στοιχείων για την διατροφή των ατόμων με κοιλιοκάκη εφόσον η παρασκευή τους γίνεται στο σπίτι.

Όταν πρόκειται για προπαρασκευασμένα ή τυποποιημένα τρόφιμα, η πιθανότητα να έχει συμπεριληφθεί γλουτένη στην επεξεργασία τους, είναι μεγάλη.

Την εκδήλωση άνοιξε, με σύντομο χαιρετισμό, ο Δήμαρχος Τρικκαίων & Πρόεδρος της ΚΕΔΕ στον οποίον η κοιλιοκάκη δεν είναι άγνωστη, καθώς πάσχει, όπως είπε, η βαφτισιμιά του. Ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου είδε με “καλό μάτι” την πρόταση του Προέδρου του Συλλόγου «Δράση για την Κοιλιοκάκη» κ. Αθανασίου Σταμπουλίδη  να κυκλοφορήσει (και) στα Τρίκαλα, όπως στην Θεσσαλονίκη (σ.σ. ο Σύλλογος εδρεύει στην συμπρωτεύουσα), χάρτης (τοπικών) καταστημάτων, ξενοδοχείων και εστιατορίων με προϊόντα χωρίς γλουτένη.

Λίγο πριν κατέλθει από το βήμα, ο κ. Παπαστεργίου επέδωσε στον κ. Σταμπουλίδη ένα αναμνηστικό.

Ομιλήτριες ήσαν η κα. Σταυρούλα Καρύδα, Παιδίατρος – Παιδογαστρεντερολόγος, τέως Διευθύντρια Παιδιατρικής Κλινικής Νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» (Θεσσαλονίκη), η οποία ανέπτυξε το θέμα «Τι πρέπει να ξέρουμε για την κοιλιοκάκη» και η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc κα. Κυριακή Τσομπανίδου, η οποία μίλησε για την «Αντιμετώπιση της κοιλιοκάκης» και τις «Διατροφικές παρεμβάσεις».

Στην κάμερα του trikalaola.gr μίλησαν ο κ. Αθ. Σταμπουλίδης, η κα. Στ. Καρύδα, η κα. Κ. Τσομπανίδου και μια πάσχουσα συμπολίτισσα, η κα. Νικολέτα Τζιωρτζιώτη (η οποία διοργάνωσε την πολύ επιτυχημένη εκδήλωση, με την πολύτιμη βοήθεια της κας. Ζάφης Σκρέκα).

Δείτε το βίντεο και το φωτογραφικό υλικό.

 

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ