15.3 C
Trikala
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Επίσκεψη μαθητών του 1ου ΓΕΛ στο Δικαστικό Μέγαρο Τρικάλων

Μέσα στα πλαίσια του επαγγελματικού προσανατολισμού, το 1ο ΓΕΛ Τρικάλων πραγματοποίησε και φέτος την καθιερωμένη επίσκεψη στο δικαστικό μέγαρο. Με την συνοδεία των καθηγητών τους, κ. Ναυσικάς Μουλά και κ. Ελισάβετ Λεπτοκαρίδου οι μαθητές της Θεωρητικής Κατεύθυνσης του σχολείου μας επισκέφθηκαν το τρικαλινό «Θέμιδος Μέλαθρον» προκειμένου να πάρουν «μια μικρή γεύση» από επαγγέλματα σχετικά με την Νομική επιστήμη.
Κατόπιν συνεννοήσεως με την Προϊσταμένη Διεύθυνσης της Γραμματείας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Τρικάλων κ. Άννα Ντιναπόγια–Λιακατσίδα, οι μαθητές μας με τις συνοδούς καθηγήτριες προσήλθαν στο Δικαστικό Μέγαρο και ενημερώθηκαν για τις υπηρεσίες που στεγάζονται σ’αυτό: γραφεία Πρωτοδικείου, Εισαγγελίας, Δικηγορικού Συλλόγου, Δικαστηρίου Ανηλίκων,…
Στη συνέχεια και στην ώρα της προκαθορισμένης συνάντησης στην αίθουσα ενός ακροατηρίου μίλησαν στους μαθητές μας αρχικά η εισαγγελέας Πρωτοδικών Τρικάλων κ. Σοφία Πετράκη και στην συνέχεια η δικηγόρος κ. Χαρούλα Μπλαντή, ως εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Τρικάλων, για την Νομική επιστήμη και την απονομή της δικαιοσύνης.
Οι μαθητές έμαθαν ότι το Ελληνικό δικαστικό σύστημα περιλαμβάνει Πολιτικά, Ποινικά, Διοικητικά δικαστήρια ( Ειρηνοδικεία, Πρωτοδικεία -μονομελή και πολυμελή-, Πταισματοδικεία, Πλημμελειοδικεία – μονομελή και τριμελή- , Δικαστήρια Ανηλίκων, Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια, Εφετεία, Εισαγγελίες). Ο Άρειος Πάγος, το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο αποτελούν τα ανώτατα δικαστήρια της Ελλάδας. Οι συνεδριάσεις των δικαστηρίων είναι δημόσιες, εκτός συγκεκριμένων περιπτώσεων. Τη διεύθυνση της διεξαγωγής της δίκης έχει ο Πρόεδρος ή άλλος ορισθείς δικαστής, ο οποίος δίδει την άδεια αγόρευσης των διαδίκων και υποβολής ερωτήσεων, εξετάζει τους μάρτυρες, κηρύσσει το πέρας της συνεδρίασης και δημοσιεύει την απόφαση.
Επίσης πληροφορήθηκαν για τις ποικίλες διεξόδους που παρέχονται στους κατόχους πτυχίου της Νομικής, για τις ειδικότητες που υπάρχουν στον δικαστικό κλάδο, τις πολυποίκιλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας δικαστής στη δουλειά του, σχετικές όχι μόνον με το αντικείμενό του αλλά και με την κοινωνική του παρουσία, για το εργασιακό πλαίσιο του δικηγόρου, ο οποίος μπορεί να παρέχει νομικές συμβουλές σε κάποιον ή να τον εκπροσωπεί ενώπιον δικαστηρίου. Τονίστηκε ιδιαίτερα το ηθικό χρέος και η μεγάλη ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και τον συνάνθρωπο, αλλά και η ευθυκρισία , η αμεροληψία και η ευσυνειδησία ως ουσιαστικές « εκ των ων ουκ άνευ» αρετές για όποιον αποφασίζει να ασχοληθεί με την απονομή της δικαιοσύνης.
Οι μαθητές παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον και έφυγαν έχοντας λύσει πολλές απορίες σχετικές με την Νομική, που αποτελεί άλλωστε μια από τις υπό επιλογήν σχολές του μηχανογραφικού τους.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ