16.4 C
Trikala
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Ερωτήσεις Λαϊκής Συσπείρωσης προς τη δημοτική αρχή του Δήμου Φαρκαδόνας

Προς τη δημοτική αρχή του Δήμου Φαρκαδόνας για τα προβλήματα που αφορούν στις λαϊκές κατοικίες στη Φαρκαδόνα

- Advertisement -

Τα προβλήματα προέκυψαν αμέσως μετά την εγκατάσταση των δικαιούχων σ’ αυτές. Συγκεκριμένα οι κατοικίες αυτές κατασκευάστηκαν  από την πρόνοια προ 20ετίας στη Φαρκαδόνα, στο χώρο δίπλα στον παλιό δρόμο Τρικάλων – Λάρισας. Απ’ αυτές μόνον 11 παραδόθηκαν σε δικαιούχους ενώ τα υπόλοιπα διαμερίσματα παραμένουν κενά και φθείρονται από το χρόνο. Αμέσως μετά την εγκατάσταση των δικαιούχων στα διαμερίσματα, στο συγκρότημα των λαϊκών κατοικιών εμφανίστηκαν προβλήματα με τα στεγανά των λυμάτων. Συγκεκριμένα τα στεγανά φτιάχτηκαν μεταξύ δύο οικοδομημάτων και έχουν μεγάλη διαρροή λυμάτων εξαιτίας κακοτεχνιών. Στο χώρο μεταξύ των οικοδομημάτων τα λύματα ανεβαίνουν στην επιφάνεια του εδάφους πλημμυρίζοντας τα υπόγεια και ισόγεια των κατοικιών, αποτελώντας σοβαρή εστία μόλυνσης για τους κατοίκους και καθιστώντας εξαιρετικά δυσχερή, αν όχι επικίνδυνη, την διαμονή τους εκεί. Η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος από τους ίδιους τους κατοίκους, προέβλεπε μηνιαίο άδειασμα των βόθρων με κόστος άνω των 130 ευρώ ανά οικογένεια, ποσό που οι περισσότερες οικογένειες του συγκροτήματος αδυνατούν να καταβάλουν καθώς πρόκειται για οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. Οι εκκλήσεις των δικαιούχων των κατοικιών και οι προσπάθειες επικοινωνίας με τους αρμοδίους (αποκεντρωμένη διοίκηση και δήμος) δεν έχουν αποφέρει ακόμη λύση.

Ζητάμε από την δημοτική αρχή Φαρκαδόνας, να μας απαντήσει αν προτίθεται να λύσει το πρόβλημα με την παραχώρηση εκ μέρους του δήμου Φαρκαδόνας, οικοπέδου δίπλα στις λαϊκές κατοικίες, προκειμένου να φτιαχτεί εκ νέου σύστημα αποχέτευσης χωρίς όμως οικονομική επιβάρυνση των φτωχών οικογενειών;

Ερώτηση 2η

Προς την δημοτική αρχή του Δήμου Φαρκαδόνας, για το ζήτημα του δημοτικού αμαξοστασίου

Μετά από συνάντησή μας με κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής, όπου λειτουργεί το αμαξοστάσιο του Δήμου Φαρκαδόνας πάνω από 20 χρόνια – μάλιστα χωρίς άδεια, διαπιστώσαμε ότι το κτήριο είναι πολύ παλιό (πρόκειται για τα παλιά σφαγεία), βρίσκεται σε κακή κατάσταση απέχοντας από ένα σύγχρονο κτήριο και υποδομή για τις υπηρεσίες και το προσωπικό της καθαριότητας. Στο χώρο του αμαξοστασίου εκτός των σταθμευμένων απορριμματοφόρων, βρίσκονται στοιβαγμένα, παλιά εγκαταλελειμμένα μηχανήματα, εξαρτήματα, σκουπίδια, αποτελώντας κίνδυνο τόσο για την υγεία των εργαζομένων όσων και των κατοίκων των κοντινών σπιτιών. Παλαιότερα είχαν γίνει ενέργειες από την Ένωση ΕΒΕ Φαρκαδόνας προς το δήμο για την μεταφορά του αμαξοστασίου οι οποίες δεν τελεσφόρησαν. Στις 31/5/2018 εκδόθηκε απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη, που δικαιώνει του δημότες που αντιδρούν και κοινοποιήθηκε η καταδικαστική για το δήμο απόφαση στην υγειονομική υπηρεσία, στο δήμο και στην περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η μεταφορά του δημοτικού αμαξοστασίου σε κατάλληλα διαμορφωμένη περιοχή, με σύγχρονη κτηριακή υποδομή και σε απόσταση από κατοικίες, είναι επιτακτική ανάγκη τόσο για την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων όσο και για την διασφάλιση της υγείας των κατοίκων της γύρω περιοχής.

Ζητάμε από την δημοτική αρχή να μας απαντήσει:

α) Γιατί δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα η μεταφορά του δημοτικού αμαξοστασίου;

β) Αν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνει η μεταφορά και ο πλήρης καθαρισμός του οικοπέδου και αν θα παραχωρηθεί ως ελεύθερος χώρος πρασίνου, πολιτισμού, αναψυχής στους κατοίκους της Φαρκαδόνας;

Ερώτηση 3η

Προς την δημοτική αρχή του Δήμου Φαρκαδόνας, για το ζήτημα των αδέσποτων ζώων

Καταρχήν θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η αγάπη και ο σεβασμός προς τα ζώα είναι δείγμα πολιτισμού. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αγαπάμε όλοι τα ζώα, αλλά οφείλουμε να τα σεβόμαστε. Αντίστοιχα σε επίπεδο δήμου θα πρέπει να παίρνονται όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να διασφαλίζεται η αξιοπρεπής και ασφαλής συμβίωση με τα ζώα.

Στο δήμο Φαρκαδόνας το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων έχει διογκωθεί και ταλανίζει κυρίως τα ίδια τα αδέσποτα και τους δημότες. Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν ο χώρος του παλιού κτηνιατρείου Φαρκαδόνας για την σίτιση των ζώων αυτών και περιοδικά ερχόταν κτηνίατρος από τα Τρίκαλα. Ωστόσο ο χώρος δεν πληρούσε καμία άλλη απαίτηση για την διαχείριση των αδέσποτων με αποτέλεσμα τα ζώα να φεύγουν και πάλι να περιφέρονται στον χώρο του αμαξοστασίου και των λαϊκών κατοικιών. Σήμερα η σίτισή τους έχει σταματήσει με αποτέλεσμα τα αδέσποτα να σχηματίζουν αγέλες στις προαναφερθείσες περιοχές και να περιφέρονται αποστεωμένα και πολλά άρρωστα.

Η κατάσταση είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη τόσο για τα αδέσποτα, όσο και για τους κατοίκους των περιοχών αυτών που αρκετές φορές δέχονται επιθέσεις, χωρίς η δημοτική αρχή να παρεμβαίνει για να αντιμετωπίσει τα παραπάνω προβλήματα.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, ζητάμε από τη δημοτική αρχή να μας ενημερώσει:

  • Αν δεσμεύεται με συγκεκριμένο σχεδιασμό και χρονοδιάγραμμα για την μόνιμη αντιμετώπιση του οξυμένου προβλήματος των αδέσποτων ζώων και όχι την περιστασιακή αντιμετώπιση και εν συνεχεία εγκατάλειψη του προγράμματος;
  • Αν προτίθεται να διεκδικήσει κρατική χρηματοδότηση για τις απαιτούμενες ενέργειες αναφορικά με τη διαχείριση των αδέσποτων (περισυλλογή, σήμανση, καταγραφή, στείρωση, εμβολιασμό, αποθεραπεία, υιοθεσία, επανένταξη, κλπ); Ιδιαίτερα τονίζουμε την ανάγκη της εφαρμογής της καθολικής στείρωσης στα αδέσποτα με σεβασμό στην ασφάλεια και ευζωία των ζώων, με ιατρικές πράξεις σε κατάλληλα ασφαλή χειρουργεία..
  • Αν προτίθεται να διαμορφώσει για τη διαμονή και φύλαξη των αδέσποτων κατάλληλου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου καταφυγίου – πάρκου προσωρινής υποδοχής και διαμονής αδέσποτων ζώων, με το αντίστοιχο κτηνιατρείο με υποδομές κλινικής για αδέσποτα (εξεταστήριο, χειρουργείο, νοσηλευτήριο, μικροβιολογικό, με κτηνίατρο, νοσηλευτή, ζωοκόμο εκπαιδευμένο, εκπαιδευτή, ειδικά συνεργεία και αυτοκίνητο περισυλλογής, κλπ) σε επίπεδο δήμου, ώστε να μπορούν να διεξάγονται αποτελεσματικά οι διαδικασίες της περισυλλογής, του ιατρικού ελέγχου και περίθαλψης – στείρωσης, της καταγραφής – σήμανσης, της απελευθέρωσης (εφόσον αυτή είναι εφικτή και με επιστημονικά κριτήρια, έλεγχο από εκπαιδευτή – συμπεριφοριστή ζώων και με μέτρα για την αποφυγή σχηματισμού αγελών) στο σημείο περισυλλογής και του μετέπειτα ελέγχου των αδέσποτων, χωρίς την ανάμειξη ιδιωτών, μεσαζόντων και ΜΚΟ;
  • Αν διαθέτει προσωπικό ή αν θα διεκδικήσει μόνιμο προσωπικό για τη διαχείριση των αδέσποτων;
  • Αν προτίθεται να τοποθετήσει σε κεντρικά σημεία των δημοτικών διαμερισμάτων και κοινοτήτων δοχεία με φαγητό και νερό για τα αδέσποτα ζώα και αντίστοιχα κουτιών από τα οποία θα παρέχεται εξοπλισμός για να συγκεντρώνουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες τις ακαθαρσίες των σκυλιών;
  • Αν προτίθεται να σχεδιάσει και να εκπονήσει ενημερωτική καμπάνια στα σχολεία όλων των βαθμίδων του δήμου, με βιωματικά προγράμματα, ώστε να αναπτυχθεί η φιλοζωική συνείδηση της νέας γενιάς σχετικά με τα αδέσποτα και την ανάγκη υιοθεσίας; Τα παραπάνω να δοθούν με σχεδιασμό και χρονοδιάγραμμα.
  • Αν προτίθεται και δεσμεύεται να υλοποιεί τακτικές ενημερωτικές καμπάνιες αναφορικά με τα αδέσποτα για την ευαισθητοποίηση των δημοτών αλλά και την υπενθύμιση των υποχρεώσεων που έχουν οι ιδιοκτήτες των δεσποζόμενων ζώων για τη διατήρηση της ευζωίας των κατοικίδιών τους αλλά και τη διατήρηση της καθαριότητας του δήμου;
  • Αν δεσμεύεται να συνδράμει όλες τις δυνατότητες των δημοτικών υπηρεσιών και προσωπικού κάθε έρευνα για άμεση καταδίκη των περιστατικών δολοφονίας αδέσποτων ζώων καθώς και των περιστατικών κακοποίησής τους και χωρίς συγκάλυψη ευθυνών;

26/7/2021

Οι δημοτικοί σύμβουλοι Φαρκαδόνας της Λαϊκής Συσπείρωσης

Στεργίου Ευαγγελία

Βανακάρα Αφροδίτη

Ερώτηση προς την δημοτική αρχή Δήμου Φαρκαδόνας, για τα προβλήματα των σεισμόπληκτων στα χωριά Ζάρκο και Γριζάνο.

Έχουν παρέλθει πάνω από τεσσεράμισι μήνες από τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 και εξακολουθούν πολλά να καταγράφονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Ζάρκου και του Γριζάνου.

Στο Ζάρκο

Οι ως τώρα έλεγχοι στα κτίσματα του χωριού έκριναν 18 σπίτια και 7 αποθήκες κατεδαφιστέα, χωρίς όμως να έχει αρχίσει η κατεδάφισή τους ούτε να έχουν απομακρυνθεί τα μπάζα. Δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση επί του θέματος, για την ολοκλήρωση των ελέγχων, το ύψος της αποζημίωσης, με αποτέλεσμα οι σεισμόπληκτοι να εκφράζουν ανοιχτά τις ανησυχίες τους για την μετακύλιση της κρατικής ευθύνης, του δυσβάσταχτου κόστους για τις εργασίες κατεδάφισης και απομάκρυνσης των μπάζων, στις δικές τους πλάτες. Επίσης δεν έχουν καμία ενημέρωση από πλευράς κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμου αναφορικά με τις απαιτούμενες ενέργειες, το σχεδιασμό και το χρονοδιάγραμμα παραμονής στα κοντέινερς και την επιστροφή στα σπίτια τους, το ύψος της αποζημίωσης που δικαιούνται ενώ καλούνται να πληρώνουν κανονικά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, του νερού και δημοτικών τελών για τα ακατοίκητα πλέον σπίτια τους.

Επιπλέον δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος και η καταγραφή των ζημιών στα κτίσματα που χρήζουν επισκευής καθώς και για την απώλεια οικοσκευής και είσπραξης της αντίστοιχης αποζημίωσης. Αρκετές παλιές κατοικίες ή αποθήκες που υπέστησαν ζημιές δεν έχουν οικοδομική άδεια και σχετικά έγγραφα, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει προσχώματα ή να αποκλειστούν πληγέντες από το δικαίωμα της αποζημίωσης.

Ορισμένοι μικροεπαγγελματίες έχασαν την επιχείρησή τους ή υπέστησαν μεγάλη καταστροφή εξαιτίας του σεισμού και έμειναν χωρίς εισόδημα όλο αυτό το διάστημα, διότι δεν τους δόθηκε καμία στήριξη από την κυβέρνηση, όπως και στους αγροκτηνοτρόφους που έπαθαν ζημιά από τον σεισμό ενώ ορισμένοι απ’ αυτούς είχαν πληγεί νωρίτερα και από τον ΙΑΝΟ και τότε αποζημιώθηκαν μόνον για το 50% της ζημιάς.

Στον ίδιο τον καταυλισμό των κοντέινερς, μια σειρά προβλημάτων καταγράφονται που ταλανίζουν τους εγκατεστημένους εκεί. Τέτοια είναι η έλλειψη συστήματος πυρόσβεσης, γεννήτριας για την περίπτωση διακοπής ρεύματος, στεγάστρων στα κοντέινερς για την ανακοπή της βροχής και του ήλιου. Δεν υπάρχει σύνδεση ίντερνετ, κοινόχρηστος χώρος για πλυσταριό με πλυντήρια, για μαγείρεμα για την εξυπηρέτηση των αναγκών όσων διαμένουν στον καταυλισμό.

Τέλος στη δομή υπάρχουν ηλικιωμένοι ενώ 15 από τις 20 οικογένειες έχουν άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας, χωρίς ωστόσο η δομή να διαθέτει υγειονομική κάλυψη.

 

Στο Γριζάνο

Από τους 120 ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέβαλαν αίτηση για το επίδομα των 600 ευρώ, έλαβαν έγκριση και το εισέπραξαν το 50% των αιτούντων. Η καταγραφή για ζημιές και οικοσκευή έχει ολοκληρωθεί αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις σε κανέναν δικαιούχο. Στα κοντέιντερς και στα τροχόσπιτα όπου εγκαταστάθηκαν πληγέντες δημότες, δεν υπάρχουν σκέπαστρα κάνοντας την διαμονή εκεί δύσκολη εξαιτίας της βροχής και του ήλιου. Επίσης δεν υπάρχει κοινόχρηστη αίθουσα και σύνδεση με το ίντερνετ.

Ενώ έχουν ξεκινήσει έλεγχοι για τον εντοπισμό των σπιτιών που θα κριθούν κατεδαφιστέα ή επισκευάσιμα, δεν έχει γίνει έλεγχος για τις αποθήκες, με σοβαρό ενδεχόμενο σε αρκετές να εντοπιστούν ζημιές ή να κριθούν κατεδαφιστέες. Τώρα ο έλεγχος των κτισμάτων έχει σταματήσει.

Τέλος το δημοτικό σχολείο και ο παιδικός σταθμός του χωριού έχουν υποστεί φθορές εξαιτίας της παλαιότητας και πρέπει να επισκευαστούν πριν την επιστροφή των μαθητών.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης ζητάμε από την δημοτική αρχή να μας ενημερώσει:

  • Αν προτίθεται να διεκδικήσει από την κυβέρνηση την καταβολή έκτακτου επιδόματος 1.000 ευρώ στους σεισμόπληκτους των παραπάνω χωριών, προκειμένου να μπορέσουν στοιχειωδώς να ανταποκριθούν στις έκτακτες ανάγκες τους;
  • Αν θα διεκδικήσει από την κυβέρνηση την καταβολή άμεσα αποζημιώσεων στο 100% των ζημιών σε πρώτη και δεύτερη κατοικία, καταστήματα, αποθήκες από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς τις προϋποθέσεις που καθιστούν αδύνατη την όποια επισκευή – ανακατασκευή από τους ιδιοκτήτες;
  • Το ίδιο για τον εξοπλισμό κατοικιών, καταστημάτων, τα εμπορεύματα και τις ζημιές των επαγγελματιών και γεωργοκτηνοτρόφων, με κοινωνικά κριτήρια;
  • Αν θα διεκδικήσει τον μηδενισμό των χρεών των σεισμόπληκτων από δάνεια στις καταστραμμένες κατοικίες για αγορά πρώτης κατοικίας; Την αναστολή πληρωμών σε ρεύμα, τηλεφωνία, για όσους υπέστησαν ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, γεωργοκτηντροφικές εγκαταστάσεις, μέχρι να αποκατασταθούν; Την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος;
  • Αν θα απαλλαγούν οι πληγέντες από λογαριασμούς σε ύδρευση και δημοτικά τέλη;
  • Τι θα γίνει με τις κατεδαφίσεις των ετοιμόρροπων σπιτιών και άλλων κτιρίων και την απομάκρυνση των μπάζων χωρίς επιβάρυνση των σεισμόπληκτων;
  • Τι θα γίνει με την επισκευή των σχολείων και παιδικών σταθμών που έχουν υποστεί ζημιές;
  • Αν θα διεκδικήσει από την περιφέρεια κοντέινερ για κοινόχρηστη χρήση (πλυσταριό, μαγείρεμα, κλπ), σε κάθε καταυλισμό (Ζάρκο, Γριζάνο);
  • Τι θα γίνει με την τοποθέτηση στεγάστρων πάνω από τα κοντέινερ ώστε να μην βάζουν νερά από τη βροχή ή να προστατεύουν κάπως από την ζέστη.
  • Αν θα διεκδικήσει την ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και μέσα του Κ.Υ Φαρκαδόνας, για να καλύψει τις πρόσθετες ανάγκες των σεισμοπαθών και την παρουσία κινητής μονάδας υγείας στα σεισμόπληκτα χωριά ή σταθερού ιατρείου;

 

26/7/2021

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Στεργίου Ευαγγελία

Βανακάρα Αφροδίτη

 

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ