15 C
Trikala
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Φεβρουάριος, εργασίες στον κήπο

Φεβρουάριος και πλησιάζουμε προς το τέλος του χειμώνα, η άνοιξη είναι κοντά! Θα χρειαστούμε λίγη υπομονή ακόμη, καθώς ο Φεβρουάριος φέρνει κι αυτός τις βροχούλες του και τις παγωνιές του, ίσως και μερικά χιόνια, ειδικά στις βόρειες περιοχές της χώρας. Όμως, όλο και κάποιες καλές μέρες θα πετύχουμε για να κάνουμε τις απαιτούμενες εργασίες στον κήπο και να προετοιμαστούμε για την άνοιξη. Ο Φεβρουάριος μας φέρνει πολλά φρέσκα χειμερινά λαχανικά και είναι καιρός να ετοιμάσουμε το σπορείο για τα λαχανικά και τα λουλούδια που θα φυτέψουμε την άνοιξη. Μέσα στο Φεβρουάριο φροντίζουμε για το κλάδεμα των καρποφόρων δέντρων, των θάμνων και των καλλωπιστικών φυτών του κήπου μας, καθώς και για τη λίπανσή τους. Αυτή την εποχή ξεκινάμε να φυτεύουμε τις πατάτες στις νότιες περιοχές για την ανοιξιάτικη καλλιέργεια.

- Advertisement -

 

Κλάδεμα καρποφόρων δέντρων και θάμνων

 

Και το μήνα Φεβρουάριο μπορούμε να κλαδέψουμε τα φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα του κήπου μας, όπως έχουμε περιγράψει στα αναλυτικά άρθρα για το κλάδεμα βερικοκιάς, κλάδεμα αμυγδαλιάς, κλάδεμα ροδιάς και κλάδεμα αχλαδιάς. Επίσης, μέσα στον Φεβρουάριο γίνεται και το κλάδεμα στις ελιές αφού έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή. Επίσης, αυτό το μήνα γίνεται το κλάδεμα στο αμπέλι καθώς και το κλάδεμα στους καρποφόρους θάμνους, τα λεγόμενα superfoods, όπως βατόμουρο, μύρτιλο, φραγκοστάφυλο, ιπποφαές και αρόνια. Μετά το κλάδεμα, των καρποφόρων δέντρων και θάμνων, ψεκάζουμε με χαλκούχο διάλυμα και αλείφουμε τις τομές με πάστα κλαδέματος για απολύμανση από τις μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.

 

Πώς γίνεται το κλάδεμα της βερικοκιάς
Πώς γίνεται το κλάδεμα της βερικοκιάς

 

Φροντίδα καλλωπιστικών θάμνων και δέντρων

 

O Φεβρουάριος είναι ένας κρίσιμος μήνας για να φροντίσουμε τους καλλωπιστικούς θάμνους και δέντρα καθώς έρχεται η άνοιξη. Κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε καλλωπιστικούς θάμνους και δέντρα, είτε σε γλάστρες, είτε στον κήπο, όπως η τριανταφυλλιά, η γαρδένια, η ορτανσία και η καλλωπιστική δαμασκηνιά μέσα στο Φεβρουάριο, για να δώσουν νέα ζωηρή βλάστηση και πλούσια παρατεταμένη ανθοφορία την άνοιξη και το καλοκαίρι. Το κλάδεμα των καλλωπιστικών θα πρέπει να γίνεται μετά την τελευταία παγωνιά του χειμώνα γιατί αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να παρατηρηθούν εγκαύματα στη νεά βλάστηση. Μέσα στον Φεβρουάριο, προσθέτουμε και πλήρες λίπασμα στα καλλωπιστικά φυτά μας για να εξασφαλίσουμε καταπράσινο φύλλωμα και πολύαριθμα μεγάλα λουλούδια τους ανοιξιάτικους μήνες.

 

Κλάδεμα Τριανταφυλλιάς
Συμβουλές για το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς

 

Φύτευση ανοιξιάτικης πατάτας

 

Η καλλιέργεια της ανοιξιάτικής πατάτας ξεκινάει μέσα στο Φεβρουάριο. Επιλέγουμε υγιή πατατόσπορο για να φυτέψουμε αυτό το μήνα και να καλλιεργήσουμε πατάτες στις νότιες και κεντρικές περιοχές της χώρας, που ο χειμώνας είναι ηπιότερος και δεν θα έχουμε προβλήματα λόγω έντονης παγωνιάς και χαμηλών θερμοκρασιών. Από τη στιγμή της φύτευσης της πατάτας, χρειαζόμαστε 90 έως 120 ημέρες για τη συγκομιδή της πατάτας, ανάλογα με την πρωιμότητα της ποικιλίας και τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν κατά τη διάρκεια της καλλιέργειας. Κατά τη φύτευση της πατάτας, είναι σημαντικό να ενσωματώνουμε στο έδαφος κομπόστ, καλοχωνεμένη κοπριά και βιολογικό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε μία καλη παραγωγή.

 

Συμβουλές φύτευσης για φθινοπωρινή πατάτα
Συμβουλές φύτευσης για φθινοπωρινή πατάτα

 

Λίπανση καρποφόρων δέντρων και θάμνων

 

Μήνας λίπανσης ο Φεβρουάριος και για τα καρποφόρα δέντρα. Προσθέτουμε αυτό το μήνα το κατάλληλο βιολογικό λίπασμα στα καρποφόρα δέντρα και σε καρποφόρους θάμνους όπως βατόμουρο, φραγκοστάφυλο, μύρτιλο και ιπποφαές. Μέσα στο μήνα Φεβρουάριο θα βάλουμε λίπασμα και στο αμπέλι για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα εν όψη της άνοιξης και να απολαύσουμε νόστιμα ζουμερά σταφύλια είτε επιτραπέζιων είτε οινοποιήσιμων ποικιλιών. Χρησιμοποιώντας το κατάλληλο λίπασμα, εμπλουτίζουμε με θρεπτικά συστατικά το έδαφος και αναπληρώνουμε τα στοιχεία που απορροφούνται κατά την καλλιέργεια των φυτών. Προτιμούμε την ενσωμάτωση οργανικού λιπάσματος στα καρποφόρα δέντρα, στα super-foofs και στο αμπέλι, στο πλαίσιο της οικολογικής και βιολογικής γεωργίας.

 

Φτιάχνουμε κομπόστ, ένα φυσικό λίπασμα
Πώς φτιάχνουμε κομπόστ

 

Συγκομιδή λαχανικών και φρούτων του κήπου

 

Και ο Φεβρουάριος είναι αρκετά αποδοτικός μήνας σχετικά με τις καλλιέργειες των φθινοπωρινών λαχανικών που έχουμε φυτέψει αλλά και των καρποφόρων δέντρων που έχουμε στον κήπο μας. Συγκεκριμένα, αυτή την εποχή συγκομίζουμε μαρούλια, κρεμμύδια, λάχανα και σπανάκι για τις σαλάτες μας. Επίσης, κόβουμε κουνουπίδια και μπρόκολα από τις όψιμες φυτεύσεις για να τα μαγειρέψουμε σε υπέροχες νόστιμες συνταγές. Τέλος, από τα εσπεριδοειδή δέντρα, συγκομίζουμε τα κοινά μανταρίνια, τα ομφαλοφόρα πορτοκάλια καθώς και τα λεμόνια από τις δίφορες λεμονιές που έχουμε φυτέψει στον κήπο μας.

 

8 μυστικά για καλλιέργεια και φροντίδα λεμονιάς
8 μυστικά για καλλιέργεια και φροντίδα λεμονιάς

 

Φύτευση σπόρων κηπευτικών και ανθοκομικών φυτών

 

Και για του πιο ψαγμένους και επιμελείς κηπουρούς, ο Φεβρουάριος έχει πολύ ενδιαφέρουσα ασχολία με πολύ μεράκι. Αυτό το μήνα, φτιάχνουμε σπορείο και φυτεύουμε σπόρους των ανοιξιάτικων κηπευτικών, όπως τομάτα, πιπεριά, μελιτζάνα, κολοκύθι και αγγούρι. Επίσης, φτιάχνουμε σπορείο και για τα καλλωπιστικά φυτά όπως πετούνιες, πανσέδες, σκυλάκια, άλυσσο, αγήρατο και βερβένα μέσα στο μήνα Φεβρουάριο. Για τη σπορά, χρησιμοποιούμε ειδικούς δίσκους σποράς ή μικρά γλαστράκια που έχουμε ανακυκλώσει. Επίσης, προμηθευόμαστε ειδικό φυτόχωμα για σπορεία από γεωπονικά καταστήματα για να εξασφαλίσουμε υψηλό ποσοστό φυτρώματος των σπόρων μας. Θα χρειαστεί να περάσουν περίπου δυο μήνες για να μεταφυτέψουμε τα φυτά του σπορείου στο λαχανόκηπο ή στον ανθόκηπο μας.

 

 

Αν υπάρχουν καλλιεργητικές εργασίες που δεν πρόλαβες να κάνεις τον προηγούμενο μήνα, μπορείς να συμβουλευτείς το άρθρο με τις εργασίες στον κήπο για τον Ιανουάριο.

Για να μαθαίνεις όλες τις εργασίες που κάνουμε στον κήπο κάθε μήνα, κάνε εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο των Μυστικών του Κήπου κι εμείς θα στέλνουμε στο ηλεκτρονικό σου ταχυδρομείο τις πιο χρήσιμες συμβουλές για τον κήπο και τα φυτά.

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

mistikakipou.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ