15.7 C
Trikala
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Γιατί ο Φοιτητικός Σύλλογος ΤΕΦΑΑ Τρικάλων αντιδρά στην Ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

Οι κακές καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί η σημερινή κινητοποίηση διαμαρτυρίας που είχε προγραμματίσει για τις 11 το πρωί, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου της πόλης μας, ο Φοιτητικός Σύλλογος ΤΕΦΑΑ Τρικάλων.

- Advertisement -

Ωστόσο, ο Πρόεδρος Γιάννης Παπαδόπουλος, αλλά και η Αντιπρόεδρος Βασιλική Χάϊτα ήταν εκεί για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην Ιδιωτικοποίηση των Πανεπιστημίων. Σταθερά δίπλα τους ο γνωστός και παλιός αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Ρίτσιος.

«Ο Φοιτητικός Σύλλογος του ΤΕΦΑΑ Τρικάλων είναι κατά της Ιδιωτικοποίησης των Πανεπιστημίων. Ζητούμε πτυχία με αξία. Η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων θα τσακίσει τα δικαιώματά μας και θα υποβαθμίσει τις σπουδές μας. Δεν θέλουμε το πτυχίο μας ν’ ανταγωνίζεται εκείνα των ιδιωτικών όπου θα μπορεί κάποιος, δίνοντας 10.000 ευρώ, να γίνεται πτυχιούχος. Επιμένουμε σε όλους τους τόνους, για δημόσιες και δωρεάν σπουδές», είπε, στην κάμερά μας, ο κ. Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με το γραπτό κείμενο, που διένειμαν “τα σχέδια ίδρυσης ιδιωτικών-μη κρατικών πανεπιστημίων, θα είναι το αποκορύφωμα μιας διαδικασίας εμπορευματοποίησης και επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων πανεπιστημίων, ως αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής όλων όσων κυβέρνησαν και κυβερνούν τη χώρα, στις «ράγες» των κατευθύνσεων της ΕΕ και του ΟΟΣΑ. Θα έχουν άμεσες αρνητικές επιπτώσεις στα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας, στους φοιτητές και αποφοίτους των δημόσιων πανεπιστημίων της χώρας μας.

Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει τόσο μεγάλη κυβερνητική προπαγανδιστική εκστρατεία, με στόχο να νομιμοποιήσουν στη συνείδηση των νέων το άνοιγμα πεδίων κερδοφορίας για τους «επενδυτές», ως βήμα που είναι «αναγκαίο» και ανταποκρίνεται «στις σύγχρονες προκλήσεις της εκπαίδευσης».

Το άρθρο 16 του Συντάγματος αναφέρει: “Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (…) υπό την εποπτεία του κράτους”.

Όμως, η κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα επιχειρούν να το παρακάμψουν. Αξιοποιεί το άρθρο 28 του Συντάγματος που προβλέπει ότι οι διακρατικές συμφωνίες και οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερισχύουν του ελληνικού Συντάγματος!

Στην ήδη ακριβή Δημόσια και «δωρεάν εκπαίδευση» θα προστεθούν και άλλα βάρη!

 Ας σκεφτούμε πόσα πληρώνουμε για φοιτητική στέγη, για αναλώσιμα, για δίδακτρα στα  μεταπτυχιακά κ.ά. Μέσα στα δημόσια πανεπιστήμια “κάνουν πάρτυ” τα επιχειρηματικά συμφέροντα που λυμαίνονται εκατομμύρια ευρώ. Τα ίδια τα πανεπιστήμια λειτουργούν με όρους κόστους-οφέλους, όπου “κόστος” οι φοιτητικές παροχές και “όφελος” τα κέρδη από πώληση εκπαιδευτικών “προϊόντων”.

Στη χώρα μας, επίσης, λειτουργούν ήδη 32 αναγνωρισμένα ιδιωτικά κολέγια – παραρτήματα πανεπιστημίων του εξωτερικού. Οι τίτλοι σπουδών τους είναι αναγνωρισμένοι επαγγελματικά, ενώ δεκάδες τμήματα των δημόσιων πανεπιστημίων και χιλιάδες πτυχιούχοι παραμένουν χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα! 

Γενικεύεται ένα “μεγάλο παζάρι” πτυχίων κάθε είδους και ποιότητας, ανάλογα με το πορτοφόλι, αφού θα ισχύει το…“ό,τι πληρώνεις, παίρνεις”. 

Πτυχία 3ετή, 4ετή και 5ετή. Πτυχία με τον ίδιο “τίτλο”, αλλά διαφορετικό επίπεδο. Πτυχία “λίγο απ’ όλα” χωρίς καθορισμένο γνωστικό πεδίο. Το πτυχίο μετατρέπεται σε “ένα ακόμα χαρτί”, που δεν εξασφαλίζει το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος. Σε αυτό το τοπίο θα δημιουργηθούν νέοι κόφτες και αυστηρές εξετάσεις για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των αποφοίτων θα “σπρώχνει” σε ένα ατελέσφορο κυνήγι προσόντων επί πληρωμή και θα συμπιέζει τα δικαιώματα όλων προς τα κάτω στην εργασία.

Δε γεννιούνται, λοιπόν, νέες ευκαιρίες, αλλά προστίθενται νέα εμπόδια για όσους θέλουν να εργαστούν στο αντικείμενο που σπουδάζουν!

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση φέρνει μέσα στο Δεκέμβρη στη Βουλή τον προϋπολογισμό για το 2024 που μόνο βάρη για τις λαϊκές οικογένειες φέρνει, αφού προβλέπει:

  • 6,2 δισ. παραπάνω φόρους, συνολικά 62,9 δισ. ευρώ, αύξηση 8,1%σε σχέση με φέτος, που και πάλι η φοροληστεία απογειώθηκε!
  • Εκτίναξη των εσόδων από τον ΦΠΑ στα 24,3 δισ. ευρώ, από 22,1 δισ.που προέβλεπε ο προηγούμενος (23 δισ. εκτέλεση), πάνω από 2,2 δισ. ευρώ αύξηση, ενώ οι ειδικοί φόροι μένουν σταθερά «στο ύψος τους», στα 7,1 δισ. ευρώ. Συνολικά οι φόροι επί των αγαθών και των υπηρεσιών εκτινάσσονται στα 35,1 δισ. ευρώ.
  • Παραπέρα γιγάντωση και των άμεσων φόρων,όπως οι φόροι εισοδήματος φυσικών προσώπων, που προβλέπεται να ξεπεράσουν στα 13 δισ. ευρώ, αυξημένοι κατά σχεδόν 2 δισ. σε σχέση με φέτος. Μάλιστα, με θράσος λέγεται στον προϋπολογισμό ότι η – ονομαστική – αύξηση των μισθών και συντάξεων «επηρεάζει κυρίως τα έσοδα από τους άμεσους φόρους (φόροι εισοδήματος)» λόγω «της συνακόλουθης αυξημένης παρακράτησης του φόρου», με τον λαό να πληρώνει ξανά από την άλλη τσέπη τις «αυξήσεις» – κοροϊδία”.

Ο τοπικός Φ.Σ. συμμετέχει στον ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ αύριο Σάββατο 16 του Δεκέμβρη.

Δείτε τι κατέγραψε σήμερα ο φακός του trikalaola.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ