21.6 C
Trikala
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Ιερακοθηρία: Η τέχνη-παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO επιστρέφει στη χώρα που τη γέννησε

Η Ιερακοθηρία είναι πανάρχαιη Τέχνη αναγνωρισμένη από την UNESCO ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά, η οποία ασκείται στην χώρα μας για τουλάχιστον 4,000 χρόνια.

- Advertisement -

Μάλιστα τους όρους άσκησής της έχει προβλέψει νομοθετικά το κράτος από τη σύσταση του σε όλους τους δασικούς κώδικες που έχουν εκδοθεί! Το 1998 ωστόσο το σχετικό άρθρο καταργήθηκε λόγω έλλειψης συλλογικότητας που να ασχολείται με την Ιερακοθηρία. Όμως η Ευρωπαϊκή Οδηγία για την Προστασία της Αγρίας Ζωής (2009/147/ΕΚ) όχι μόνο προβλέπει την Ιερακοθηρία ως μέσω θήρας, αλλά την συνιστά για περιπτώσεις όπως:

α) — για λόγους υγείας και δημόσιας ασφάλειας, — για λόγους αεροπορικής ασφάλειας, — για να προληφθούν σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες, στα οικιακά ζώα, στα δάση, στην αλιεία και στα ύδατα, — για τήν προστασία τής χλωρίδας και πανίδας·.

β) — για ερευνητικούς και διδακτικούς σκοπούς, για σκοπούς εμπλουτισμού πληθυσμών και επανεισαγωγής, καθώς και για εκτροφή σχετική με αυτές τις ενέργειες.

γ) — για να επιτραπεί με αυστηρά ελεγχόμενους όρους και τρόπο επιλεκτικό ή σύλληψη, ή κράτηση και ή ορθολογική εκμετάλλευση ορισμένων πτηνών σε μικρές ποσότητες.

Ουσιαστικά, η Ιερακοθηρία στην Ελλάδα δεν σταμάτησε να εφαρμόζεται ποτέ,καθώς τόσο η Πολεμική Αεροπορία όσο και ιδιώτες γερακάρηδες, διενεργούν προγράμματα εκδίωξης πτηνών και θηλαστικών σε συνεργασία με την Δασική Υπηρεσία με μεγάλη επιτυχία για πολλά χρόνια.Αυτά όμως κατ’εξαίρεση….

Ως εκ τούτου, στο νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο το σχετικό άρθρο για την Ιερακοθηρία επανέρχεται, και μάλιστα προβλέπονται αυστηροί κανόνες άσκησής της, η οποία πλέον θα περιορίζεται αποκλειστικά στους κρατικά πιστοποιημένους χειριστές.

Ο Σύλλογος Ελληνικής Ιερακοτροφίας πλέον με ανακοίνωση του ευχαριστεί τη Γενική Διεύθυνση Δασών και το αρμόδιο υπουργείο για την υποστήριξη στην επαναφορά του άρθρου αυτού, όπως και άλλους φορείς, χάρη στους οποίους, όπως αναφέρεται, «επιτυγχάνεται η συνέχιση αυτής της παράδοσης στην Ελλάδα που μόνο καλό έχει προσφέρει στην σχέση των ανθρώπων με τα αρπακτικά πτηνά εδώ και χιλιάδες χρόνια».

«Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Πρίγκιπας του Abu Dhabi Majid Al Mansouri, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας της Ιερακοθηρίας, είχε στείλει προσωπική συστατική επιστολή στον Αρμόδιο Υπουργό για την επαναφορά της τροπολογίας», προσθέτει ο Σύλλογος.

zougla.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ