12.2 C
Trikala
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεφάλαιο «υπογεννητικότητα»: Σε ποια ηλικία γεννούν σήμερα οι Ελληνίδες

H υπογεννητικότητα είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα που συζητιέται πολύ στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια καθώς οι αριθμοί είναι σαφείς και ξεκάθαροι, δηλ. ο ελληνικός πληθυσμός γερνάει και δεν ανανεώνεται. Γενικά με τον όρο υπογεννητικότητα  ορίζουμε την κατάσταση εκείνη όπου ο αριθμός γεννήσεων ανά έτος είναι μικρότερος ή όχι σημαντικά μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο αριθμό θανάτων.

- Advertisement -

Το μέλλον των γεννήσεων στην Ελλάδα φαίνεται πως συνθέτει ένα απαισιόδοξο σενάριο καθώς, όπως συνθέτουν πρόσφατα δημογραφικά στοιχεία, οι γεννήσεις στη χώρα μας ανήλθαν στις 87.074, δηλαδή 33.812 λιγότερες από τους θανάτους.

Η Ελλάδα γερνάει

Σύμφωνα με ειδικούς, το 2025 ο πληθυσμός της Ελλάδας αναμένεται να κυμαίνεται μεταξύ 10.240.500 και 10.603.400 ατόμων, ενώ το 2035 από 9.514.500 έως 10.414.600. Εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανάσχεση της υπογεννητικότητας, το 2050 ο πληθυσμός της Ελλάδας θα κυμαίνεται μεταξύ 8,3 εκατ. και 10 εκατ. άτομα, με μέση ηλικία τα 47-50 έτη, ενώ τα άτομα άνω των 65 ετών θα αποτελούν ποσοστό 30%-33% του πληθυσμού.

Τα στοιχεία αυτά γίνονται ακόμα πιο δυσάρεστα καθώς έρχονται να προστεθεί και το ποσοστό 17-20% ζευγαριών αναπαραγωγικής ηλικίας που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υπογονιμότητας (υπολογίζεται πως το πρόβλημα αφορά περίπου 300.000 ζευγάρια).

Οι ηλικίες των Ελλήνων που αποφασίζουν να κάνουν οικογένεια

Ακόμα και αν υπάρχει η επιθυμία της τεκνοποίησης, η υψηλή ανεργία και οι χαμηλοί μισθοί βάζουν φρένο στην επιθυμία των ζευγαριών να προχωρήσουν.

Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία, η μέση ηλικία της γυναίκας που γεννά το πρώτο της παιδί είναι τα  34 χρόνια με αποτέλεσμα, ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών να μην μπορέσει ή να μην πάρει απόφαση να κάνει δεύτερο παιδί. Επίσης είναι αποδεδειγμένο πως η μετάθεση της μητρότητας αυξάνει τις αναπαραγωγικές δυσκολίες, το ποσοστό αποβολών και τελικά πολλά ζευγάρια καταφεύγουν στην ανάγκη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τις Eurostat τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από τον δείκτη γονιμότητας τις ΕΕ που κατατάσσει την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη, ενώ αποδεικνύεται πως οι Ελληνίδες, σε σχέση με άλλες Ευρωπαίες, τεκνοποιούν σε αρκετά μεγάλη ηλικία.

therapies.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ