17.9 C
Trikala
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Μάριος Παπαευσταθίου: Η Τεχνητή νοημοσύνη και πως θα επηρεάσει την καθημερινότητά μας

Μια πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση έκανε ο τρικαλινός καθηγητής Μάριος Παπαευσταθίου, ο οποίος ασχολείται με τις νέες τεχνολογίες με πρωτοποριακές και καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας μας αναλύει, για την τεχνητή νοημοσύνη.

- Advertisement -

Μιλώντας στην “Λέσχη 97,6” αναφέρθηκε στο θέμα “Τεχνητή νοημοσύνη και Δημοκρατία”. Κάτι που επί της ουσίας αγγίζει όλες τις πλευρές της καθημερινότητας.

Τα πιο σημαντικά από όσα είπε ο κ. Παπαευσταθίου έχουν ως εξής:

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της νέας ψηφιακής εποχής;

Υπάρχουν δύο διαδεδομένες έννοιες: Η τεχνολογική εξέλιξη σε συνδυασμό με την ψηφιακή εποχή

Η πρώτη, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια. τάσεις και εξελίξεις που παρατηρήθηκαν στο πεδίο της τεχνολογίας στην Ελλάδα: Ο τομέας της τεχνολογίας συνεχίζει να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται, συμβάλλοντας στην διαμορφωση της μοντέρνας κοινωνία και στην οικονομία της χώρας.

Η “Νέα Ψηφιακή Εποχή” αναφέρεται σε μια περίοδο στην ανθρώπινη ιστορία όπου η τεχνολογία της πληροφορίας και η ψηφιακή τεχνολογία έχουν έναν ισχυρό και ευρείας κλίμακας αντίκτυπο στην κοινωνία, την οικονομία, τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής. Αυτή η εποχή έχει ξεκινήσει και επεκτείνεται συνεχώς, επηρεάζοντας όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς μας.

Τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη και ποιες οι εφαρμογές της;

Ένα από τα στοιχεία που έχουν εμφανιστεί με σημαντικό τρόπο στην ψηφιακή εποχή είναι η τεχνητή νοημοσύνη.

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) αναφέρεται στη δημιουργία υπολογιστικών συστημάτων που μπορούν να εκτελούν εργασίες που απαιτούν ανθρώπινη νοημοσύνη, όπως αναγνώριση προτύπων, λήψη αποφάσεων, γλωσσική κατανόηση και παραγωγή, και πολλά άλλα.

Συστήματα που προσπαθούν να επιτελέσουν διεργασίες, όπως η ανθρώπινη νοημοσύνη, αλγόριθμοι, πως επεξεργάζομαι μια πληροφορία, πως βλέπω τον κόσμο γύρω μας, ο κόσμος έχει αλλάξει από τις αρχές του ίντερνετ μέχρι τώρα.

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια ευκαιρία που ταυτόχρονα ενέχει και πολλούς κινδύνους, όπως όλες οι τεχνολογίες η χρήση της είναι πολύ σημαντική. Ανάλογα το πώς θα χρησιμοποιηθεί μπορεί να φέρει θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα, αλλά εδώ είναι πιο επικίνδυνη αντίθετα με άλλες τεχνολογίες “Σκέφτεται κιόλας”.

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) είναι ένα πεδίο της επιστήμης των υπολογιστών που ασχολείται με τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εφαρμογή συστημάτων και προγραμμάτων που εμφανίζουν νοημοσύνη σε παρόμοιο βαθμό με τον τρόπο που λειτουργεί η ανθρώπινη νοημοσύνη.

Σκοπός της τεχνητής νοημοσύνης είναι να επιτρέψει σε μηχανές και υπολογιστικά συστήματα να εκτελούν εργασίες που απαιτούν ανθρώπινη νοημοσύνη, όπως αναγνώριση προτύπων, εκμάθηση, λήψη αποφάσεων, επίλυση προβλημάτων και ακόμα και αλληλεπίδραση με ανθρώπους.

Η τεχνητή νοημοσύνη καλύπτει μια ευρεία γκάμα τεχνικών και προσεγγίσεων, συμπεριλαμβανομένης της μηχανικής μάθησης, της ρομποτικής, της επεξεργασίας φυσικής γλώσσας, της αναγνώρισης εικόνων, της συστηματικής αναζήτησης και πολλών άλλων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ξεπεράσει τις ανθρώπινες δυνατότητες σε συγκεκριμένους τομείς, όπως στην ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων ή στην εκτέλεση πολύπλοκων υπολογισμών.

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει εφαρμογές σε πολλούς τομείς, όπως η ιατρική, η αυτοκινητοβιομηχανία, η ρομποτική, η χρηματοοικονομική, η διαχείριση εφοδιαστικής αλυσίδας, η έρευνα και ανάπτυξη φαρμάκων, η κοινωνική δικτύωση, η ανάλυση δεδομένων κ.ά. Με την πάροδο του χρόνου, η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να συνεχίσει να εξελίσσεται και να επεκτείνει την παρουσία της σε νέους τομείς και εφαρμογές.

Πως γίνονται οι ηλεκτρονικές απάτες, καθώς και πως μπορούμε να προστατευτούμε;

Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι ευρέως διαδεδομένες στη σύγχρονη κοινωνία, αλλά δυστυχώς, υπάρχουν και απάτες που σχετίζονται με αυτές τις συναλλαγές. Εδώ είναι μερικοί τρόποι με τους οποίους οι απατεώνες μπορούν να δράσουν στον ψηφιακό χώρο:

Φισική κλοπή πιστωτικών καρτών: Οι απατεώνες μπορούν να κλέψουν φυσικές πιστωτικές κάρτες και να τις χρησιμοποιήσουν για αγορές χωρίς την άδεια του κατόχου.

Κλοπή ταυτότητας (Identity Theft): Οι απατεώνες μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά σας στοιχεία και να τα χρησιμοποιήσουν για να ανοίξουν νέους λογαριασμούς ή να πραγματοποιήσουν συναλλαγές υποκρινόμενοι ότι είναι εσείς.

Ψευδείς ιστοσελίδες (Phishing): Οι απατεώνες δημιουργούν ψευδείς ιστοσελίδες που μοιάζουν με τις πραγματικές τραπεζικές ιστοσελίδες ή άλλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, προσπαθώντας να αποσπάσουν τα δεδομένα σας και τους κωδικούς πρόσβασής σας.

Κοινωνική μηχανική: Οι απατεώνες μπορούν να προσπαθήσουν να σας πείσουν να αποκαλύψετε προσωπικές πληροφορίες ή να κάνετε συναλλαγές υποκρινόμενοι ότι εκπροσωπούν κάποια αξιόπιστη εταιρεία ή οργανισμό.

Κλοπή πιστωτικών καρτών online: Οι απατεώνες μπορούν να αποκτήσουν πληροφορίες πιστωτικών καρτών από διαρροές δεδομένων και να τις χρησιμοποιήσουν για online αγορές.

Για να προστατευτείτε από αυτούς τους κινδύνους, συνιστάται να λαμβάνετε προφυλάξεις, όπως να προστατεύετε τις καρτέλες σας, να χρησιμοποιείτε δυνατούς κωδικούς πρόσβασης, να ελέγχετε τακτικά τις τραπεζικές και χρηματιστηριακές σας συναλλαγές, να αποφεύγετε να αποκαλύπτετε προσωπικές πληροφορίες σε άγνωστους, και να είστε προσεκτικοί όταν λαμβάνετε ηλεκτρονικά μηνύματα ή κλήσεις από άγνωστους. Επίσης, το χρήσιμο λογισμικό ασφαλείας και τον αναβαθμισμένο εξοπλισμό μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των ηλεκτρονικών σας συναλλαγών.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΑΠΑΤΕΣ

Η προστασία από τις ηλεκτρονικές απάτες είναι σημαντική για τη διασφάλιση της ασφάλειας των προσωπικών και οικονομικών σας πληροφοριών.

Ορισμένα βασικά μέτρα προστασίας περιλαμβάνουν:

  1. Ισχυροί κωδικοί πρόσβασης: Χρησιμοποιείτε δυνατούς κωδικούς πρόσβασης που αποτελούνται από μίξη γραμμάτων, αριθμών και ειδικών χαρακτήρων. Αλλάζετε τα κωδικούς σας τακτικά και δεν χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό για πολλούς λογαριασμούς.
  2. Διαπίστευση δύο παραγόντων (2FA/Δύο Παράγοντες Αυθεντικοποίησης): Ενεργοποιείτε τη διαπίστευση δύο παραγόντων για τους online λογαριασμούς σας, όπου είναι διαθέσιμη. Αυτό προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφαλείας.
  3. Προσοχή σε ηλεκτρονικά μηνύματα (Emails): Μην ανοίγετε συνημμένα αρχεία ή κάνετε κλικ σε συνδέσμους από αποστολείς που δεν γνωρίζετε. Η προσοχή σε φαινομενικά ανεπίλυτες φωτογραφίες, προσφορές και ανακοινώσεις είναι απαραίτητη.
  4. Συναλλαγές μόνο από αξιόπιστες πηγές: Κατά τη διεκπεραίωση online συναλλαγών, όπως αγορές ή τραπεζικές συναλλαγές, προτιμάτε αξιόπιστες και γνωστές πλατφόρμες. Αποφύγετε τις ανώνυμες ή αμφισβητούμενες πηγές.
  5. Ενημέρωση για απάτες: Είστε ενήμεροι για τα διάφορα είδη απατών και κολπαδιών που υπάρχουν στον διαδικτυακό κόσμο, ώστε να μπορείτε να τα αναγνωρίσετε όταν τα συναντήσετε.
  6. Λογισμικό ασφαλείας: Εγκαταστήστε λογισμικό αντι-ιού και αντι-κακόβουλου λογισμικού και ενημερώνετέ τα συχνά. Αυτό βοηθά στον εντοπισμό και τον αποκλεισμό απειλών.
  7. Προσοχή στα κοινωνικά δίκτυα: Είστε προσεκτικοί με τις πληροφορίες που δημοσιεύετε στα κοινωνικά δίκτυα. Οι απατεώνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να στοχοποιήσουν θύματα.
  8. Ανακοινώσεις και επίκληση απάτης: Εάν υποπτεύεστε ότι έχετε πέσει θύμα απάτης, ενημερώστε την αρμόδια αρχή και την τράπεζά σας αμέσως.

Προσέξτε τον ψηφιακό σας χώρο και χρησιμοποιήστε τη λογική και την προσοχή για να αποφύγετε τις ηλεκτρονικές απάτες.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ