24.3 C
Trikala
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Μουσική: Το… φυσικό ντόπινγκ στην άσκηση (!!!) – Εκδήλωση απόψε στα Τρίκαλα [ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ]

«Μουσική και Κίνηση στην Υγεία». Αυτό το πολύ ενδιαφέρον θέμα ανέλυσαν εις βάθος τρεις διακεκριμένοι ομιλητές – επιστήμονες στην εκδήλωση που διοργάνωσε επιτυχώς, σήμερα το απόγευμα, στο Μουσείο Τσιτσάνη, η Τρικαλινή Λέσχη Προβληματισμού.

- Advertisement -

Τα τρία διαπρεπή μέλη της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας παρουσίασαν με εύληπτο τρόπο τις σημαντικές για τον άνθρωπο αλληλοεπιδράσεις μεταξύ μουσικής, κίνησης και υγείας. Ήδη από την κλασσική εποχή είχε συνειδητοποιηθεί η θετική επίδραση της μουσικής και της κίνησης/άθλησης στην σωματική και πνευματική υγεία του ανθρώπου. Σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα επιβεβαιώνουν την εν λόγω σχέση τόσο στην πρόληψη, όσο και στην συμπληρωματική θεραπεία των “μεγάλων” ασθενειών της εποχής μας (καρδιοπάθειες, διάφοροι καρκίνοι, άνοια, πάρκινσον κ.λπ.).

“Η ολιστική προσέγγιση στην υγεία: Μουσική άσκηση για το Νου & φυσική άσκηση για το Σώμα”, ήταν το θέμα που ανέπτυξε ο κ. Αθανάσιος Δρίτσας, Καρδιολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, Συνθέτης και Συγγραφέας. Όπως είπε, «αυτό έρχεται από χιλιάδες χρόνια πίσω. Για πρώτη φορά, ο Αριστοτέλης, βάζει την γυμναστική και την μουσική στον κορμό της Παιδείας. Και σήμερα, μετά απ’ όλη αυτή την ανάπτυξη των Νευροεπιστημών, της Βιολογίας και της Ιατρικής ξέρουμε ότι με την μουσική, ιδιαίτερα όταν ξεκινήσεις από μικρή ηλικία, αποκτάς προικισμένο εγκέφαλο και δεξιότητες σε πολλά άλλα επίπεδα. Δηλαδή, καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση».

Ποια αξία έχει η μουσική όταν ασκούμαστε; Σύμφωνα με τον κ. Δρίτσα, «όταν τρέχεις, όταν ασκείσαι, όταν κάνεις αερόβια άσκηση με μουσική, η αντοχή αυξάνεται! Διότι η μουσική μας ταξιδεύει. Παίρνει το μυαλό έξω από το σώμα, με αποτέλεσμα να μην νιώθουμε τον πόνο, τον μυϊκό κάματο. Είναι ένα… φυσικό ντόπινγκ, θα έλεγα! Βοηθάει ακόμα και πρωταθλητές του Αθλητισμού!».

Στο “Μοριακό αποτύπωμα της φυσικής δραστηριότητας στον άνθρωπο: θεραπευτική άσκηση” αναφέρθηκε ο κ. Μιχάλης Κουτσιλιέρης, Ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, Πρόεδρος Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας. Και εξήγησε: «Έχει σχέση με το πώς αλληλοεπιδρά ο τρόπος ζωής με το γονιδίωμά μας, με το γενετικό μας υλικό και πώς αυτό διαμορφώνει τελικά ό,τι είμαστε: τον φαινότυπό μας.

Ξέρουμε σήμερα ότι η φυσική δραστηριότητα μπορεί να τροποποιήσει γενετικές, αν θέλετε, προσλήψεις που έχουμε και να μετατρέψει, συνεπώς, αυτό το οποίο είμαστε. Το πώς ζούμε, τι πίνουμε, τι καπνίζουμε, τι φυσική δραστηριότητα έχουμε, είναι πολύ σημαντικά και αυτά μπορεί να προσφέρουν, συμπληρωματικά με το γενετικό υλικό, στην τελική διαμόρφωση του τι είμαστε και πώς διαβιούμε, τι ασθένειες κληρονομούμε και πώς αυτές τις εκφράζουμε ή όχι ανάλογα με τον τρόπο της ζωής μας».     

Ο κ. Σωκράτης Παπαγεωργίου, Αναπληρωτής Καθηγητής Νευρολογίας & Νευροφυσιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο – 1η Νευρολογική Κλινική του ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, μίλησε για την “σωματική άσκηση σε σχέση με την πρόληψη και την θεραπευτική αντιμετώπιση της νοητικής έκπτωσης”. Πρώτα – πρώτα, στάθηκε στο πόσο έχει ξεκαθαρίσει, πλέον, στην Ιατρική ότι η σωματική άσκηση βοηθάει στην υγεία του εγκεφάλου και ιδιαίτερα όχι μόνο την ψυχική (καλύτερη διάθεση, μείωση του στρες), αλλά και την νοητική.

Βοηθάει, δηλαδή, στο να διατηρηθούν υγιείς οι νοητικές λειτουργίες ακόμη και σε  μεγάλη ηλικία. Άρα, προλαμβάνει την εμφάνιση της άνοιας, των διαταραχών μνήμης, συγκέντρωσης κ.λπ . Κι αυτό είναι εντυπωσιακό, γιατί είναι κάτι που είχε παραμελήσει η Ιατρική μέχρι πριν από 5-10 χρόνια. Έχουμε, πια, έναν καταρράκτη δεδομένων, που επιβεβαιώνουν ότι η καθημερινή σωματική άσκηση, μισή ώρα όχι παραπάνω δεν είναι απαραίτητο, μειώνει τον κίνδυνο να πάθουμε άνοια στο 40% (!)».

Ακολούθησε σύντομο μουσικό δρώμενο με τον κ. Αθανάσιο Δρίτσα στο πιάνο.

Την εκδήλωση συντόνισαν οι: Χρήστος Λάππας, τ. Δήμαρχος Τρικκαίων και Γιάννης Κουτεντάκης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας («η  ποιότητα των ομιλητών, είπε, φανερώνει και την αξία του διαλόγου που θα αναπτυχθεί»).

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της ΤΛΠ  Ιωάννης Κ. Γεωργιάδης τόνισε πως «η μουσική και η κίνηση έχουν μεγάλη σημασία στην υγεία μας. Επίσης, η μουσική έχει μεγάλη επίδραση στην Παιδεία». Παράλληλα, προανήγγειλε σειρά ομιλιών με αξιολογότατους προσκεκλημένους στο πολύ κοντινό μέλλον…

Στην έναρξη τηρήθηκε 1 λεπτού σιγή για τα θύματα της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών.

Δείτε τα κατέγραψε ο φακός του trikalaola.gr

 

 

 

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ