19.8 C
Trikala
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Ο Δήμος Τρικκαίων «μετρά» τα νερά του Ληθαίου και περιβαλλοντικές συνθήκες

3+1 σημαντικά συστήματα διαθέτει για το περιβάλλον ο Δήμος Τρικκαίων. Λειτουργούν ήδη από τα τέλη του 2019 στα Τρίκαλα και παρουσιάστηκαν εκ νέου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2020, το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου.
Με τον τρόπο αυτόν, ο Δήμος Τρικκαίων μετέχει ουσιαστικά στη φετινή εκστρατεία της Εβδομάδας Κινητικότητας, για τους μηδενικούς ρύπους.
Ταυτοχρόνως, στην κοίτη του Ληθαίου και σε συνεργασία με τον ΣΟΧΤ, πραγματοποιήθηκαν μικρής διάρκειας βαρκάδες, για επίδειξη πλεύσης του ποταμού με κανό – καγιάκ. Οι δράσεις, επεσήμανε η αντιδήμαρχος Βασιλένα Μητσιάδη, είχαν ως στόχο το να παρουσιάσουν τις προσπάθειες του Δήμου, να προωθήσουν την προστασία του περιβάλλοντος ως πράξη και όχι απλώς ως ευχή. Οι μετρήσεις είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Δήμου Τρικκαίων, στη διεύθυνση https://trikalacity.gr/poiotita-zois-metriseis/

- Advertisement -

Μέτρηση υδάτων Ληθαίου

Από τα τέλη του 2019 ο Δήμος Τρικκαίων διαθέτει και προβάλλει και δημοσίως, ένα ειδικό σύστημα μέτρησης των υδάτων του Ληθαίου ποταμού. Πρόκειται για αυτόματο σύστημα παρακολούθησης και ανάλυσης των περιβαλλοντικών παραμέτρων στα επιφανειακά ύδατα.

Ο σταθμός μέτρησης τοποθετήθηκε τον Δεκέμβριο του 2019 στη γέφυρα Γκίκα. Τα συστήματα που διαθέτει ο σταθμός, «μετρούν» αγωγιμότητα νερού, επίπεδα οξυγόνου νερού, στάθμη (δείκτες πρόβλεψης υπερχείλισης) και θερμοκρασία. Για παράδειγμα, το βράδυ της έντονης βροχόπτωσης λόγω «Ιανού» (Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020), η στάθμη ανέβηκε από τα 37 εκατοστά, στα 93 εκατοστά μέσα σε λίγες ώρες.

Με τον τρόπο αυτόν, όπως εξηγεί ο ειδικός συνεργάτης του Δ. Τρικκαίων, κ. Γ. Χρυσόμαλλος, μπορεί ο Δήμος να «βρει» και τους τις ανάγκες και τους τρόπους με τους οποίους θα προστατεύσει ποτάμια συστήματα.

Μάλιστα ήδη συζητείται η επέκταση του όλου συστήματος, που υλοποιείται στα Τρίκαλα από κοινού με το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).
Πρόκειται για ένα ερευνητικό έργο με τίτλο «Ανοιχτή υποδομή Internet of Things για online υπηρεσίες περιβάλλοντος (Open ELIoT)», που υλοποιεί ο Τομέας Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ σε συνεργασία με τις εταιρείες «Δ. Αργυρόπουλος και Συνεργάτες» και «Ex Machina».

Το πρόγραμμα του ΕΛΚΕΘΕ  χρηματοδοτείται από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στο πλαίσιο της Δράσης «‘Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ».

Δείτε τις μετρήσεις

ΕΔΩ

 

Περιβαλλοντικές συνθήκες

Μια ακόμη παρέμβαση στη μέτρηση περιβαλλοντικών συνθηκών, είναι η μέτρηση του αέρα στα Τρίκαλα. Ο Δήμος Τρικκαίων με τη συνεισφορά της DRAXIS Περιβαλλοντική Α.Ε., εγκατέστησε αισθητήρες παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα.  τρεις αισθητήρες εγκαταστάθηκαν στο αντλιοστάσιο των Τρικάλων, στο Μουσείο Τσιτσάνη, και στο κτήριο του Δημαρχείου.  Μετρούν τον πιο επιβλαβή για την υγεία τύπο ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τη σωματιδιακή.

Δείτε τις μετρήσεις

ΕΔΩ

 

Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία

Πρόκειται για τη συνεργασία με την Ελληνική Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) που έχει παραχωρήσει δωρεάν όχημα μέτρησης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον Δήμο Τρικκαίων. Από τον Φεβρουάριο του 2020 το όχημα μετρά Ηλεκτρομαγνητική Μη Ιοντίζουσα Ακτινοβολία, δηλαδή ακτινοβολία από κεραίες τηλεόρασης, ραδιοφώνου, κινητών, wifi (ασύρματο δίκτυο), μετεωρολογικούς δορυφόρους (γεωστατικοί), καθώς και από άλλες πηγές. Οι μετρήσεις γίνονται σταδιακά σε δημόσιους χώρους μεγάλης συγκέντρωσης πολιτών (Δημαρχείο, Μύλος Ματσόπουλου, Στάδιο, αθλητικά κέντρα κ.α.), σχολεία και περιοχές που θα ζητήσουν οι πολίτες. Οι μετρήσεις αυτές προστέθηκαν στις αντίστοιχες 4 σταθερών  σταθμών που λειτουργούν ήδη από το 2015 στον Δήμο Τρικκαίων. Επιπροσθέτως, το 2019 έγιναν χειροκίνητες μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε συνεργασία με το εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Δείτε τις μετρήσεις

ΕΔΩ

 

Ποιότητα νερού

Η τέταρτη κατά σειρά μέτρηση αφορά στην ποιότητα ου πόσιμου νερού. Πρόκειται για δράση της ΔΕΥΑΤ, της δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης του Δήμου Τρικκαίων. Στην ιστοσελίδα της (www.deyat.gr) αλλά και μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου, κάθε πολίτης μπορεί να δει τις μετρήσεις για αγωγιμότητα, χλώριο, αμμώνιο, νιτρικά κ.α. Το εργαστήριο της ΔΕΥΑΤ λειτουργεί από το 1996.

Δείτε τις μετρήσεις

ΕΔΩ

Θανάσης Μιχαλάκης

Από το γραφείο Τύπου


 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ