26.6 C
Trikala
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Ο δημοσιογράφος… τρυγητής! (ΦΩΤΟ)

Ο εξαιρετικός συνάδελφος Λάζαρος Τσουμένης ως συνταξιούχος πλέον δημοσιογράφος έχει τον ελεύθερο χρόνο να απολαύσει την… φύση. Αλλά και την περιγράψει με εξαιρετικό τρόπο, όπως θα διαβάσετε παρακάτω:

- Advertisement -

Στον τρύγο της παράδοσης

τα παλιά τα χρόνια η περιοχή της Σιάτιστας φημισμένη για το λιαστό κρασί που παραγόταν με μια συγκεκριμένη διαδικασία κατά την οποία κατά την οποία τα σταφύλια αποξηραίνονταν σε σκιερό μέρος πριν γίνει η επεξεργασία. Ήταν όμως κυρίως το μεράκι και η ψυχή των παλιών ανθρώπων, όπως της γιαγιάς μου που είχε γεμάτα τα βαρέλια στο κατώγι του σπιτιού, μια παράδοση που κρατήθηκε μέχρι που η επόμενη γενιά έφυγε από τη ζωή! Τα σταφύλια τώρα τα κάνουμε γευστικό κόκκινο κρασί που οφείλεται στο χώμα και το κλίμα, παράλληλα όμως κρατάμε και την οικογενειακή παράδοση φροντίζοντας το αμπέλι που μας δίνει απλόχερα τους πολύτιμους καρπούς του!
Κάποτε βέβαια ο τρύγος ήταν ένα αληθινό γιορτάσι, ένα γλέντι με τραγούδια και χαρές! Τα σταφύλια να μαζεύονταν σε μεγάλα κοφίνια και μεταφέρονταν στο πατητήρι της οικογένειας για να μετατραπούν σε κρασί και ένα μέρος σε ρακί, ο παππούς πωλούσε και σε εμπόρους στα Τρίκαλα μια ποσότητα ρακί. Σε διαφημίσεις που έχω για το μπαράκι του πατέρα μου Ιάσονα γίνεται αναφορά στο φημισμένο κρασί της Σιάτιστας. Όσο για το λιαστό στις μέρες μας παράγεται από λίγες οικογένειες και κοστίζει ανάλογα.

 

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ