15.1 C
Trikala
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Οι οικογένειες των Κώστα Βίρβου και Θεόδωρου Δερβενιώτη μιλούν για την αποψινή μουσική παράσταση – αφιέρωμα στα Τρίκαλα (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

Συνέντευξη Τύπου για την μουσική παράσταση – αφιέρωμα στους μεγάλους του λαϊκού τραγουδιού Κώστα  Βίρβο (Τρικαλινός στιχουργός) και Θεόδωρο Δερβενιώτη (Βολιώτης συνθέτης), που θα πραγματοποιηθεί σήμερα (28/3), στις 7:30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο “Αθανάσιος Τριγώνης”, παραχώρησαν το μεσημέρι, στο Μουσείο Τσιτσάνη, οι συντελεστές της, παρόντων των οικογενειών των δύο μεγίστων Θεσσαλών δημιουργών.

- Advertisement -

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων που ενστερνίστηκε το Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Τρικάλων και την αγκάλιασαν το Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Βόλου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας (Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων, Μαγνησίας & Σποράδων) και οι Δήμοι Τρικκαίων & Μετεώρων. Επί σκηνής θα εμφανισθούν 140 μαθητές – εκπαιδευτικοί, ενώ θα ακουσθούν 20 τραγούδια.

Μιλώντας για την αποψινή εκδήλωση ο διευθυντής της Δ.Δ.Ε. Δρ Αλέξανδρος Γ. Καπανιάρης εξήγησε ότι «πρόκειται για μια συνεργασία δύο σχολείων. Μια πανθεσσαλική, θα λέγαμε, συνεργασία. Έχει ως σκοπό το άνοιγμα των σχολείων στην κοινωνία, αλλά και την συμβολή τους σε σχέση με την καταγραφή αυτού του σπάνιου πολιτιστικού αποθέματος που διαθέτει η Θεσσαλία, τόσο στην μουσική, όσο και στο τραγούδι. Είναι μεγάλη τιμή η σύμπραξη σε επίπεδο αυτοδιοικητικών & εκπαιδευτικών φορέων, αλλά και το ότι είναι δίπλα μας οι γιοι του Θ. Δερβενιώτη και οι κόρες του Κ. Βίρβου, μαζί με την σύζυγό του. Πιστεύουμε ότι αυτή η παράσταση θα μπορέσει να πάει και παραπέρα. Γιατί όχι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών ή στον Πειραιά. Θα το δούμε αυτό…».

Δεν παρέλειψε δε, να ευχαριστήσει ιδιαιτέρως την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τις Περιφερειακές Ενότητες Τρικάλων & Μαγνησίας και τους Δήμους Τρικκαίων, Βόλου & Μετεώρων.

Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για το Περιβάλλον της Περιφέρειας Θεσσαλίας Ντίνος Μπάρδας χαρακτήρισε τους τιμώμενους «ογκόλιθους» της λαϊκής μουσικής. Για να υπογραμμίσει: «Ο Κ. Βίρβος και ο Θ. Δερβενιώτης θα μείνουν για πάντα στην καρδιά και την μνήμη μας. Στο πλαίσιο του ετήσιου πολιτιστικού προγράμματός μας, έχουμε διοργανώσει κι άλλες εκδηλώσεις ώστε να μπορέσουμε να τιμήσουμε στο ελάχιστο τους δύο μεγάλους δημιουργούς».

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Παιδείας – Αθλητισμού Δήμου Τρικκαίων Μιχάλης Λάππας, αναφερόμενος στους Κ. Βίρβο και Θ. Δερβενιώτη, σημείωσε: «Σήμερα έχουμε την μεγάλη χαρά και συγκίνηση να τιμούμε δύο υπέρλαμπρους αστέρες, σούπερ νόβα!! Δίδαξαν με το ήθος και την ζωή τους. Μπορεί να έχουν φύγει από την ζωή, όμως το έργο τους θα παραμείνει εις το διηνεκές ως πολιτιστική παρακαταθήκη όλων των Ελλήνων. Δημιούργησαν μεγαλουργήματα, που εξακολουθούν να “μιλούν” στις ψυχές των ανθρώπων.

Η ενέργεια, αυτό το φως, είναι ανέσπερο. Διαχέεται μέσα στον χρόνο. Είναι εντυπωσιακό ότι, εν έτει 2023, η νέα γενιά έρχεται σε επαφή με το λαϊκό τραγούδι. Κάτι που έχουμε πολύ μεγάλη ανάγκη, αν δει κάποιος την ποιότητα και τον στίχο της σημερινής μουσικής».

Μάλιστα, απευθυνόμενος στους συγγενείς, είπε: «Ναι, ήταν οι δικοί σας άνθρωποι, μα, ταυτόχρονα, όλων των Ελλήνων».

Ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Παιδείας & Κοινωνικής Μέριμνας Δήμου Μετεώρων – εκπαιδευτικός Γεώργιος Παπανικολάου θύμισε πώς άρχισε την μεγάλη πορεία του ο «δικός μας άνθρωπος», ο Κ. Βίρβος «όταν, ως μαθητής του Δημοτικού Σχολείου Κρανιάς Ασπροποτάμου, έγραψε το πρώτο του ποίημα εντυπωσιάζοντας τον δάσκαλό του. Και επειδή δεν πίστεψε ότι το έγραψε ο ίδιος, τον έβαλε σε διαφορετική αίθουσα για να γράψει κι άλλο ώστε να πειστεί ότι ήταν, πράγματι, δική του δουλειά. Και τότε φάνηκε για πρώτη φορά το μέγιστο ταλέντο του». Ενώ «το ωραίο άσμα “Της Γερακίνας γιος” το έγραψε εμπνεόμενος από ένα γεράκι στον Ασπροπόταμο!».

Η διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων Βασιλική Λύτρα συνεχάρη τον κ. Αλ. Γ. Καπανιάρη για την «έξοχη ιδέα» να συμπράξουν δύο μουσικά σχολεία επί σκηνής. Είναι η «πρώτη συνεργασία» και γίνεται «με πολύ μεγάλη χαρά». «Ήταν για εμάς μια πρόσκληση και μια πρόκληση. Ετοιμάζουμε τα παιδιά από πολύ νωρίς. Και ελπίζουμε ότι το αποτέλεσμα σήμερα θα είναι εξαιρετικό. Είμαστε ευτυχείς που η Θεσσαλία τιμά δύο Θεσσαλούς δημιουργούς».

Η Μαρία Βίρβου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πειραιώς, η οποία συνέγραψε την πλούσια αυτοβιογραφία του πατέρα της, έκανε λόγο «για μια εντυπωσιακή σύμπραξη. Σαν αύριο (29.03) ο Κ. Βίρβος γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Και σήμερα, τιμάται από παιδιά. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Είναι μια αναγέννηση! Πραγματικά, συγκινούμαι που το λέω».

Ο Κ. Βίρβος «αγαπούσε πάρα πολύ τους συνεργάτες του: τον Βασίλη Τσιτσάνη, τον Απόστολο Καλδάρα, τον Θεόδωρο Δερβενιώτη. Οι Θεσσαλοί είχαν δικό τους κώδικα επικοινωνίας. Με τον Δερβενιώτη έγραψε 700 τραγούδια! Άλλοι κάνουν καριέρα με τόσα. Ωστόσο, αυτά ήταν μόνον ένα μέρος της τεράστιας παρακαταθήκης τους.

Η Θεσσαλία είναι η “καρδιά” της Ελλάδας. Εδώ “χτυπούν” τα συναισθήματα όλης της Χώρας. Δεν είναι τυχαίο το ότι οι Θεσσαλοί πρωτοστάτησαν στο λαϊκό τραγούδι. Ο Δερβενιώτης ήταν εξαιρετικός γνώστης της Βυζαντινής Μουσικής. Αυτό το “πέρασε” στα τραγούδια του. Ο Βίρβος μελέτησε τους αρχαίους συγγραφείς και το δημοτικό τραγούδι για να τους (και το) φέρει μέσα στον στίχο του. Και δεν είναι τυχαίο που άγγιξαν όλη την Ελλάδα, αλλά και όλο τον κόσμο.

Δεν είναι τυχαίο, επίσης, που οι Έλληνες μετανάστες φεύγοντας από την πατρίδα έπαιρναν στις αποσκευές τους τα δισκάκια του Βίρβου και του Δερβενιώτη με την φωνή του Καζαντζίδη για παρηγοριά. Όταν πέθανε ο Βίρβος, περισσότεροι ήταν αυτοί που μας τηλεφώνησαν από το εξωτερικό, παρά από εδώ! Γιατί είναι πάρα πολύ ο κόσμος στην ξενιτιά…

Και οι δύο ήθελαν να κρατήσουν ζωντανές τις μνήμες. Ασχολήθηκαν αρκετά με το ιστορικό, λαογραφικό, λαϊκό τραγούδι. Έκαναν σπουδαία δουλειά. Τα τραγούδια που έχουμε από τότε τα έχει ενορχηστρώσει, σε μεγάλο βαθμό, ο Δερβενιώτης, ως διευθυντής της COLUMBIA.

Είναι πολύ σπουδαίο αυτό που θα γίνει απόψε εδώ. Θα ήταν πολύ ευχαριστημένοι, εάν ζούσαν, οι Βίρβος και Δερβενιώτης…».

Η Αναστασία Βίρβου, αφού με την σειρά της -όπως προηγουμένως και η αδελφή της- απηύθυνε ευχαριστίες σε διοργανωτές και συμμετέχοντες, τόνισε: «Οι Κ. Βίρβος και Θ. Δερβενιώτης υπήρξαν πάρα πολύ καλοί φίλοι από το 1955. Εργάστηκαν πάνω από 30 χρόνια μαζί. Δημιούργησαν σχολή στο λαϊκό τραγούδι. Ήταν πολύ αγαπημένοι μεταξύ τους, είχαν πολύ καλή συνεργασία και κοινά όνειρα. Αγαπούσαν την νεολαία και πάντα πίστευαν ότι το ελληνικό τραγούδι εκπαιδεύει τους ανθρώπους και δη τους νέους. Μπορεί να τους καταστρέψει, αλλά μπορεί και να τους ανυψώσει. Είναι πιο εύκολο ν’ ακούσεις ένα τραγούδι, από το να πάρεις ένα βιβλίο. Αυτό το πίστευε ο πατέρας μας μέχρι το τέλος της ζωής του…

Θα έλεγα ότι Θεσσαλία είναι ΤΟ ΦΥΤΩΡΙΟ του λαϊκού τραγουδιού. Γιατί όλα τα μεγάλα ονόματα, Τσιτσάνης, Μπακάλης, Καλδάρας, Βίρβος, Δερβενιώτης ήταν Θεσσαλοί. Και η παράδοση συνεχίζεται με τους Πορτοκάλογλου, Μαχαιρίτσα κ.ά.

Νομίζω ότι η εργασία που έγινε και θα παρουσιαστεί απόψε θα δώσει στα παιδιά ένα έναυσμα ν’ ασχοληθούν με την λαϊκή μουσική».

Στην συνέντευξη παρέστησαν και οι δύο γιοι του Θ. Δερβενιώτη, Σπύρος και Δημήτρης. Μίλησε ο πρώτος, καταξιωμένος σκιτσογράφος και υπεύθυνος επικοινωνίας του ΜΕΡΑ25. «Ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη για όλους όσοι μόχθησαν για την σημερινή διοργάνωση. Αλλά και την επόμενη, που θα έλθει την προσεχή εβδομάδα στον Βόλο.

Τα παιδιά ήλθαν σε επαφή μ’ ένα υλικό, το οποίο έμεινε αθάνατο γιατί δεν γράφτηκε για να γίνει αθάνατο! Αυτοί οι άνθρωποι είχαν τον παλμό του λαού, ήταν μέρος του λαού και έγραφαν για τον λαό. Και γι’ αυτό τα τραγούδια τους εκφράζουν μια πραγματικότητα, η οποία, δυστυχώς, δεν ξεπερνιέται. Έλεγε ο Θεόδωρος Δερβενιώτης ότι “τα προβλήματα του λαού είναι πάντα προβλήματα του λαού, αλλάζει ίσως το όνομα”.

Τότε μιλούσαμε για μετανάστευση. Σήμερα, για μπρέιν-ντρέιν. Αλλά και τώρα είναι “πικρό το διαβατήριο σαν δηλητήριο” και σήμερα “ένα πιάτο είναι άδειο στο τραπέζι” και φοβάμαι την “επόμενη καταχνιά”. Φέρνω σαν κεράκι φωτεινό αυτά τα τραγούδια, τα οποία είμαι σίγουρος ότι σήμερα θα τα ακούσουμε υποδειγματικά από τα νέα παιδιά».

Κλείνοντας η σύζυγος του Κ. Βίρβου, Καίτη Καραντζή, εκτός από το «θερμό ευχαριστώ» προς πάσα κατεύθυνση, δεν δίστασε να αποκαλύψει ότι «κάθε φορά που θ’ ακούσω ένα τραγούδι, κλαίω αυθόρμητα. Όλοι όσοι έχουν γράψει λαϊκά τραγούδια πέρασαν από το σπίτι μου. ΟΛΟΙ!

Καταλαβαίνετε πόση συγκίνηση αισθάνομαι αυτή την ώρα όταν, στον τόπο που γεννήθηκε, αναγνωρίζουν αυτά που έχει κάνει. Ο Κώστας αγαπούσε πάρα πολύ την ιδιαίτερη πατρίδα του. Επιθυμία του, μετά την εκταφή του, να “ξαναγυρίσει” στα Τρίκαλα για να “αγναντεύει” τον Κόζιακα, την Κρανιά και τον Όλυμπο.

Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι έχω ζήσει μαζί του. Ήταν πολύ καλός ως σύζυγος, ως πατέρας, ως πατριώτης.

Είχε αδελφική σχέση με τον Θ. Δερβενιώτη. Δεν είχαν ανταλλάξει ούτε μια κακή κουβέντα! Ο Θόδωρος ήταν ο καλύτερος άνθρωπος που γνώρισα στα 60 χρόνια που έζησα με τον Βίρβο! Ευχαριστώ πάρα πολύ για ό,τι κάνετε…».

Στο τέλος οι συνδιοργανωτές έδωσαν ένα συμβολικό δώρο στους συγγενείς των δύο δημιουργών: την αφίσα της σημερινής παράστασης και μια κούπα που θα τους την θυμίζει.

O φακός του trikalaola.gr κατέγραψε όλη την συνέντευξη Τύπου. Δείτε το βίντεο και το φωτογραφικό υλικό

 

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ