21.9 C
Trikala
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για το Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για το Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου

- Advertisement -

Η κατάργηση του ΝΠΔΔ με την επωνυμία  «Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών» και την ένταξη του στην Ανώνυμη Εταιρία του Α.Π.Θ. ανοίγει το δρόμο  για την παράδοση της μοναδικής φυσικής ομορφιάς δασους στις κερδοσκοπικές επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων που τα έχουν βάλει στο στόχαστρο.

          Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή με αποδέκτη τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και θέμα « τα πανεπιστημιακά Δάση στο Περτούλι Τρικάλων και στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής»

Συγκεκριμένα στην επίκαιρη ερώτηση , που σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής  υποχρεούται ο υπουργός να απαντήσει  αυτοπροσώπως και προφορικά στην αίθουσα του κοινοβουλίου εντός των ημερών ,αναφέρονται τα εξής:

« Είναι γνωστό ότι με το άρθρο 296 του Ν. 4957/2022 καταργήθηκε το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) με την επωνυμία «Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης», το οποίο διαχειρίζονταν τα Πανεπιστημιακά Δάση στο Περτούλι Τρικάλων και στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής.

Ταυτόχρονα με τον ίδιο νόμο δίνεται η δυνατότητα για την ένταξη αυτών των δασών  (32.000 στρ. και 58.000 στρ. αντίστοιχα) στην υπό σύσταση Ανώνυμη Εταιρία του Α.Π.Θ. για «την αξιοποίηση» της Πανεπιστημιακής περιουσίας.

Όπως επίσης είναι γνωστό το Δάσος Περτουλίου είχε παραχωρηθεί από το Δημόσιο το έτος 1934 στην Δασολογική Σχολή του Α.Π.Θ. μαζί με το Δάσος Ταξιάρχη στο Χολομώντα Χαλκιδικής για εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς και για τον λόγο αυτόν υπήρξαν πρότυπα διαχείρισης και ανάπτυξης του δασικού περιβάλλοντος

Το ΚΚΕ  κατά την συζήτηση του Ν. 4957/2022 είχε καταγγείλει ότι με την κατάργηση του ΝΠΔΔ με την επωνυμία  «Ταμείο Διοίκησης και Διαχείρισης Πανεπιστημιακών Δασών» και την ένταξη του στην Ανώνυμη Εταιρία του Α.Π.Θ. ανοίγει ο δρόμος για την παράδοση αυτών των -κατά γενική παραδοχή- μοναδικής φυσικής ομορφιάς δασών στις κερδοσκοπικές επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων που τα έχουν βάλει στο στόχαστρο.

Ταυτόχρονα, επίσης, το ΚΚΕ είχε αναδείξει ότι ανοίγει ο δρόμος και για την υπονόμευση των εργασιακών δικαιωμάτων, όπως των 50 περίπου δασεργατών και των άλλων εργαζομένων στο Δάσος Περτουλίου, οι οποίοι είχαν εκδηλώσει την αντίθεση τους με υπομνήματα που κατέθεσαν μαζικοί φορείς της περιοχής.

Ήδη έναν χρόνο μετά τη αλλαγή οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες αυτές.

Φέτος δεν έγινε υλοτόμηση στο Δάσος Περτουλίου  παρά τις προβλέψεις του δεκαετούς σχεδίου Διαχείρισης και οι δασεργάτες αναγκάστηκαν να αναζητήσουν δουλειά  σε άλλες περιοχές για να μην μείνουν εντελώς άνεργοι.

Αλλά και οι άλλοι εργαζόμενοι στο δάσος αυτό βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.

Ξυλεία για τις ανάγκες θέρμανσης του χειμώνα δεν έχει δοθεί ακόμη στους κατοίκους του χωριού, ενώ τα όποια έργα γίνονταν στο δάσος έχουν σταματήσει, καθαρισμός κ.λ.π., με ότι κινδύνους  αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Για τους λόγους αυτούς οι φορείς της περιοχής βρίσκονται σε κινητοποίηση και ζητούν την αναστολή εφαρμογής και την κατάργηση του άρθρου 296 του παραπάνω νόμου, αίτημα με το οποίο φέρονται να συμφωνούν και οι νέες πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, πως τοποθετείται η κυβέρνηση για τις παραπάνω εξελίξεις, αν θα επανεξετάσει την στάση της και τι προτίθεται να πράξει.»

Ο Βουλευτής   Γιάννης Δελής

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ