15.7 C
Trikala
Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Παρουσιάστηκε στα Τρίκαλα ένα εξόχως διαφωτιστικό βιβλίο για τον εμφύλιο πόλεμο (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

Το νέο βιβλίο του Δρ Ραϋμόνδου Αλβανού, διδάσκοντα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, με τίτλο: «Ο ελληνικός εμφύλιος – Μνήμες σε πόλεμο και σύγχρονες ελληνικές ταυτότητες» βρέθηκε στο επίκεντρο της λίαν ενδιαφέρουσας εκδήλωσης, που συνδιοργάνωσαν, χθες το απόγευμα, στην Αίθουσα “Θεόδωρου Μάρκελλου” της Δημοτικής Πινακοθήκης Τρικάλων, ο Δήμος Τρικκαίων, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, ο Φιλολογικός, Ιστορικός, Λογοτεχνικός Σύνδεσμος (Φ.Ι.Λ.Ο.Σ.) Τρικάλων και οι εκδόσεις Επίκεντρο.

- Advertisement -

«Είναι ένα βιβλίο, το οποίο έχει διπλό στόχο», εξήγησε, στην κάμερά μας, ο συγγραφέας. «Ο πρώτος είναι να καταγράψει τα βασικά γεγονότα της δεκαετίας του ’40 και όχι μόνο, καθώς υπάρχει κεφάλαιο για τον μεσοπόλεμο και τον εμφύλιο, με τέτοιον τρόπο έτσι ώστε ακόμη και κάποιος που δεν έχει διαβάσει τίποτε για τον εμφύλιο να μπορέσει να πάρει μια πρώτη, καλή εικόνα. Όχι πολλές λεπτομέρειες, τα βασικά.

Ο δεύτερος στόχος είναι να συζητήσει για τις μνήμες που υπάρχουν όσον αφορά τον εμφύλιο που, πολλές φορές, είναι ανταγωνιστικές και συγκρουόμενες γιατί, συχνά και συνήθως, αντιστοιχούν σε συγκρουόμενες πολιτικές ταυτότητες.

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, βλέπουμε πώς το παρελθόν επηρεάζει το παρόν. Αυτό πρέπει να γίνει έναυσμα ώστε να ξανασκεφτούμε τις βεβαιότητές μας, μα και το πώς έχουμε συγκροτήσει την ταυτότητά μας, τον εαυτό μας».

Λίγο πριν πάρει την θέση του στο πάνελ ο Δρ Αλέξανδρος Καπανιάρης, Διευθυντής Δ.Δ.Ε., χαρακτήρισε το πόνημα «ως αποστάλλαγμα εμπειρίας του συγγραφέα από τα οκτώ χρόνια ξενάγησής του στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης του Γράμμου. Μέσα από τις σελίδες του, διδασκόμαστε το τι είναι ιστορία και πώς την μαθαίνουμε. Πιστεύουμε ότι η σημερινή εκδήλωση βοηθάει πάρα πολύ την κοινωνία να κατανοήσει ακριβώς τι ήταν ο εμφύλιος, τις μνήμες του πολέμου, τις σύγχρονες πολιτικές ταυτότητες και πώς αυτές κατασκευάζονται».

Από την πλευρά του ο συντονιστής Σωτήριος Κύρμπας, δημοσιογράφος, τακτικό μέλος της ΕΣΗΕΘΣτΕΕ και μέλος του Δ.Σ. Φ.Ι.Λ.Ο.Σ., σημείωσε ότι «για τον εμφύλιο έχουν γραφεί χιλιάδες βιβλία. Όμως, η εμπειρία του Ραϋμόνδου Αλβανού θα έλεγα ότι είναι μοναδική, καθώς υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης».

Στον σύντομο χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Ναυσικά Μουλά υπογράμμισε πως «όλοι μας γνωρίζουμε την δίψα του αίματος που επικρατεί στο Διαδίκτυο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανάλογα με τις τοποθετήσεις του καθενός: ιδεολογικές, πολιτικές, πολιτιστικές, οικονομικές, θρησκευτικές κ.ά. Άρα, η εμφύλια διαμάχη εμφιλοχωρεί παντού».

Σημειωτέον ότι μέρος της εισαγωγής του βιβλίου επιλέχθηκε στο πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας για τα Γενικά Λύκεια τον Ιούνιο του 2022.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο συγγραφέας, με χιούμορ και προκειμένου να… αποφευχθούν παρεξηγήσεις του παρελθόντος, εξήγησε τα… σχετικά με το «περίεργο» ονοματεπώνυμό του!

Δείτε τι κατέγραψε ο φακός του trikalaola.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ