19 C
Trikala
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Περί Κονδύλη

Του Κων/νου Β. Παυλάκου,
π. Σχολικού Συμβούλου Φιλολόγων

- Advertisement -

Χρειάστηκε να περάσουν 45 ημέρες (από 7-3-23 έως 22-4-23) για να δημοσιεύσει σε 36 συνέχειες στον «ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ» ο κ. Νημάς στοιχεία (παλαιότερα και νεότερα) που αφορούσαν τον Κονδύλη. Κι όλα αυτά για να καταλήξει (22-4-23) στην πρόταση (υιοθετώντας άποψη αποβιώσαντος συμπολίτη μας «να στηθεί μεγαλόπρεπο ορειχάλκινο άγαλμα στο κέντρο της πόλεως»), δηλαδή στο σημείο που ούτε μια απλή προτομή δεν έχει στηθεί, ακόμη, του ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΟΣ μας Ρήγα Φεραίου!
Το ίνδαλμα του κ. Νημά (δηλ. ο Κονδύλης) φέρει βαραθρώδη ρωγμή που καμία συγκολλητική ουσία δεν μπορεί να αποκαταστήσει. Όχι μόνο τα Τρίκαλα αλλά και όλη την Ελλάδα να είχε στρώσει με χρυσό δεν αποβάλλεται από πάνω του η ανεξίτηλη ρετσινιά, με την οποία ο ίδιος περιελούσθη, αυτή του ΛΙΠΟΤΑΚΤΗ και εν συνεχεία συνειδητού συνεργάτη με τον εχθρό στον πόλεμο της Μικρασίας [μετά τις εκλογές της 1ης Νοεμ. 1920 μέχρι τη λήξη του (τέλος Αυγούστου 1922)]
Αδιάψευστοι και λίαν αξιόπιστοι ΜΑΡΤΥΡΕΣ για τις ενέργειες και πράξεις του Κονδύλη στο διάστημα αυτό καταθέτουν:
1. Τα ίδια τα αντεθνικά άρθρα του Κονδύλη που εδημοσίευσε στην εφημερίδα «Πρωΐα» της Κων/πόλεως και τα οποία ήταν «βούτυρο στο ψωμί» των Κεμαλικών και τουρκικά αεροπλάνα τα έριχναν στο Ελληνικό Μέτωπο και, μεταφρασμένα, και στο τουρκικό μέτωπο. Κι όλα αυτά ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΠΟΛΕΜΟΥ !!! και όταν η πολιτειακή ηγεσία (Βασιλεύς Κωνσταντίνος),η πολιτική ηγεσία (Πρωθυπουργός Δημητρ. Γούναρης) και ο Ελληνικός Στρατός ευρίσκοντο στο Μέτωπο, δίδοντας τον υπέρτατο αγώνα.
2. Η Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τομ. ΙΕ΄, της Εκδοτικής Αθηνών, Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών, την οποία επόπτευσαν και συνέγραψαν Ακαδημαϊκοί και Καθηγητές Πανεπιστημίων, όπως ο Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος, Κων/νος Τσάτσος, Απόστολος Βακαλόπουλος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, Κων/νος Σβολόπουλος κ.α
3. Γιάννης Κορδάτος: Μεγάλη Ιστορία της Ελλάδας, τόμος 13ος,Ιστορικός μαρξιστής και Γενικός Γραμματέας του ΣΕΚΕ (προκατόχου του ΚΚΕ)
4. Θ. Ρούμπολντ, Βρετανός Αρμοστής στην Κων/πολη εκείνο το διάστημα (1920-1922).
5. Αλέξανδρος Παπαναστασίου, ομοϊδεάτης του Κονδύλη, εκείνον τον καιρό, και πατέρας του πολιτικού σοσιαλισμού στην Ελλάδα.
6. Ιωάννης Παπαφλωράτος, καθηγητής Στρατιωτικών Σχολών της Πατρίδος μας.
[Αναλυτική Αναφορά έκαμα στο σχετικό με το συζητούμενο θέμα στο άρθρο μου στον «Πρωινό Λόγο», 14 Μαρτ. 2023]
7. Η Νέα Γενική Ιστορία των Ελλήνων, τόμος 13ος , Αθήναι, 1972, συγγραφείσα υπό του υφηγητή τότε και εν συνεχεία καθηγητή της Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλη Σφυρόερα.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΜΥ
Διατηρώντας την προτομή του Κονδύλη στον χώρο της Σχολής, όπου γαλουχούνται και διαμορφώνονται οι αυριανοί ηγήτορες του Στρατού μας, τέτοια πρότυπα προβάλλει, «πρότυπα» λιποτακτών;… ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΠΟΛΕΜΟΥ;!!! Ας ξεφυλλίσουν και καμιά σελίδα από την Ιστορία του Ελληνικού Στρατού του καθηγητή Παπαφλωράτου.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ
Πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση για την πρόταση του κ. Νημά, ας με καλέσει την ημέρα της σχετικής συνεδριάσεως να της επισημάνω και μια κεφαλαιώδη ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ – ΑΝΤΙΦΑΣΗ που θα κληθεί να αντιμετωπίσει. [Προς το παρόν δεν την δημοσιοποιώ]._

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ