14.8 C
Trikala
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Σαρακατσάνοι: Γιόρτασαν τα 40 χρόνια, τίμησαν την «μάνα» τους και όσους/-ες «έβαλαν πλάτη» για τον Τρικαλινό Σύλλογο (ΒΙΝΤΕΟ – 80 ΦΩΤΟ)

Στην υπερπλήρη αίθουσα του Μουσείου Τσιτσάνη ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Ν. Τρικάλων “ΤΑ ΚΟΝΑΚΙΑ” πραγματοποίησε σήμερα (11:30 – 13:45) επετειακή εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του (1982 – 2022).

- Advertisement -

Φρόντισε να τα συνδυάσει όλα και σε… σωστές “δόσεις”: ομιλίες, χορό, βραβεύσεις και… παραδοσιακές πίτες – κεράσματα (σ.σ. που μοιράστηκαν στο τέλος). Η ημέρα ήταν αφιερωμένη σε μια από τις μεγαλύτερες Ελληνίδες λαογράφους, που έδρασε την περίοδο του μεσοπολέμου και αμέσως μετά τον Β’ Π.Π., την Αγγελική Χατζημιχάλη (1895 – 1965).

Υπήρξε η πρώτη που, με ενδελεχή επιστημονικό τρόπο, επιτόπιες και πολύχρονες έρευνες, μελέτησε το βιός των Σαρακατσαναίων (σ.σ. ως τότε η ελληνική κοινωνία τους θεωρούσε “ξενόφερτη μειονότητα”) κι ανέδειξε την καθημερινή ζωή, τον πλούσιο κι ιδιαίτερο πολιτισμό τους, ζώντας για αρκετό καιρό στις σαρακατσάνικες στάνες της Ηπείρου (σ.σ. δεν την δέχθηκαν εύκολα στην αρχή, ιδίως οι γυναίκες).

Έκανε τους Σαρακατσάνους γνωστούς σε ολόκληρο τον Πλανήτη και έγινε η “μάνα” τους από άκρου εις άκρον της Ελλάδος. Όταν η είδηση του θανάτου της έφθασε στα σαρακατσάνικα κονάκια (4/3/65), οι ανυφάντρες σφάλισαν τ’ αργαλειά τους, οι τεχνίτες έκλεισαν τα εργαστήριά τους και οι πρωτοτσέλιγκες έβγαλαν τα κυπροκούδουνα από τα πρόβατα για να θρηνήσουν τον δικό τους άνθρωπο. Με τις μαύρες φορεσιές έφθασαν στην Πλάκα (Αθήνα), θυμίζοντας εικόνα αρχαίας τραγωδίας, για να κλάψουν, να μοιρολογήσουν την “μητέρα” τους.

Για το έργο της μίλησαν, φωτίζοντας κάθε μικρή & μεγάλη πτυχή του, ο Ευάγγελος Καραμανές, Διευθυντής Ερευνών – Διευθύνων το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και η Σταυρούλα Πισιμίση, Υπεύθυνη του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης “Αγγελική Χατζημιχάλη”.

Στην λαϊκή τέχνη των Σαρακατσαναίων αναφέρθηκε λεπτομερώς και κατατοπιστικώς η Μαρία Φερεντίνου, Εικαστικός – Εκπαιδευτικός, μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.). Ενώ για την “διαδρομή” του Συλλόγου τα 40 αυτά χρόνια, ο συνταξιούχος Εκπαιδευτικός και μέλος του, Νίκος Κωσταρέλλος. Μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φορές που βούρκωσε και χειροκροτήθηκε δυνατά από το ευαίσθητο κοινό.

Συγκινησιακό κλίμα επικράτησε και κατά την τελετή των βραβεύσεων σε πρόσωπα ή οικείους (σ.σ. εκείνων που δεν είναι πια μαζί μας), που προσέφεραν τα μέγιστα στον Σύλλογο και συνέβαλαν καθοριστικώς στην προσπάθεια διάσωσης της σαρακατσάνικης παράδοσης στην περιοχή μας.

Βραβεύθηκαν οι αείμνηστοι Πρόεδροι Γεώργιος Αλεξίου (σ.σ. πρωτοστάτης στην δημιουργία του Συλλόγου, ιδρυτής και ο πρώτος επικεφαλής), Γεώργιος Γιαννακός και Χρήστος Μόρφος (“ψυχή” και “αναμορφωτής” του Συλλόγου).

Επίσης, οι Σωτήρης Δίπλας, Χρήστος Ράπτης, Χρήστος Ρούσσας, Σοφία Κωστούλα (σ.σ. τιμήθηκε και ως π. Πρόεδρος και ως Χοροδιδάσκαλος), Παναγιώτης Μπαλογιάννης (Χοροδιδάσκαλος), Σοφία Μόρφου (Χοροδιδάσκαλος), Γιάννης Κώττης (τωρινός Χοροδιδάκαλος), Κων/νος Παπαστεργίου τέως Δήμαρχος Τρικκαίων (σ.σ. ως ελέχθη με δικές του ενέργειες παραχωρήθηκε η έκταση όπου στεγάζεται σήμερα η Σαρακατσάνικη Γωνιά), Δήμος Τρικκαίων (σ.σ. την πλακέτα παρέλαβε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Μιχάλης Λάππας) και Μαρία Μαλαμούλη – Διβάνη (για την ηθική και υλική στήριξη στον Σύλλογο. Στο πρόσωπό της τιμήθηκαν όλοι οι κατά καιρούς χορηγοί).

Ανάμεσα στις ομιλίες ενεφανίζετο χορευτικό (δύο άνδρες, πέντε κοπέλες) επιτυγχάνοντας ν’ αποσπάσει το πιο ζεστό χειροκρότημα.

Οι ομιλητές/-τριες έφυγαν έχοντας ανά χείρας ένα μίνι – λάβαρο και μια τσάντα με τοπικά προϊόντα.

Μεταξύ του πολυπληθούς ακροατηρίου και η (Σαρακατσάνα) γνωστή τηλεπαρουσιάστρια και παραγωγός τηλεοπτικών εκπομπών Βίκυ Τσεκούρα, η οποία δήλωσε την κάμερά μας απολύτως ικανοποιημένη από την «εκδήλωση – κόσμημα, η οποία άφησε πάρα πολλά συναισθήματα και έδωσε πολύτιμη γνώση, ακόμη και σε εμάς που ασχολούμαστε χρόνια με την Παράδοση».

Δείτε το βίντεο και τις φωτογραφίες του trikalaola.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ