16.5 C
Trikala
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια

Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια τέθηκε, το απόγευμα της Τετάρτης (24/01), σε δημόσια διαβούλευση μετά την παρουσίασή του στο υπουργικό συμβούλιο που έγινε το μεσημέρι.

- Advertisement -

Συγκεκριμένα, η διαβούλευση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια, το οποίο εισηγήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 21:00 της 31ης Ιανουαρίου.

Ακόμα, στο κείμενο που συνοδεύει το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια με τίτλο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις» αναφέρονται τα εξής: «Το προτεινόμενο σχέδιο νόμου θεσμοθετεί στην ελληνική έννομη τάξη τον γάμο μεταξύ δύο προσώπων ανεξάρτητα από το φύλο τους, προκειμένου να επιτευχθούν η ισότητα στον γάμο και η νομική προστασία οικογενειών. Η θεσμοθέτηση της ισότητας στον γάμο δημιουργεί και ισότητα στα δικαιώματα παιδιών ομόφυλων ζευγαριών που ήδη υπάρχουν.
Η προβλεπόμενη επέκταση του δικαιώματος σύναψης γάμου αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της εμπέδωσης της ισότητας και της άρσης του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων σε βάρος των ομόφυλων ζευγαριών και εντάσσεται στo ευρύτερο πλαίσιο της δημιουργίας μιας κοινωνίας χωρίς διακρίσεις. Έτσι, η χώρα μας προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των χωρών που αναγνωρίζουν την ισότητα στον γάμο, από μακρού χρόνου, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Πορτογαλία, η Αργεντινή, η Δανία, η Γαλλία, η Βραζιλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, ή πιο πρόσφατα, όπως η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία, η Εσθονία, η Γερμανία, η Μάλτα, η Αυστραλία, η Ελβετία και οι ΗΠΑ (συνολικά 36 χώρες στον κόσμο).

Το σχέδιο νόμου, η σύνταξη του οποίου βασίστηκε και στη νομοθετική πρακτική που ακολουθήθηκε σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ήδη καθιερώσει την ισότητα στον γάμο (Γαλλία, Γερμανία κ.ά.), στοχεύει με 13 μόλις άρθρα και με ελάχιστες παρεμβάσεις στον Αστικό Κώδικα και τη λοιπή νομοθεσία να κατοχυρώσει τη δυνατότητα των ομόφυλων ζευγαριών να συνάπτουν γάμο, συμπεριλαμβάνοντας όλες τις απαραίτητες σχετικές μεταβατικές διατάξεις που συνδέονται με αυτόν, καθώς και ρυθμίσεις σχέσεων συγγένειας με στοιχεία αλλοδαπότητας. Επίσης, γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις για ίση πρόσβαση των ομόφυλων ζευγαριών σε δικαιώματα της εργατικής νομοθεσίας. Τέλος, το νομοσχέδιο ενισχύει την προστασία από διακρίσεις, επεκτείνοντας την αρχή της ίσης μεταχείρισης και στους τομείς της κοινωνικής προστασίας, της εκπαίδευσης και της πρόσβασης στην παροχή υπηρεσιών.

Το παρόν σχέδιο νόμου αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ, που είχε εκπονηθεί το 2021 από ειδική επιτροπή που είχε ορίσει ο πρωθυπουργός με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθηγητή κ. Λίνο – Αλέξανδρο Σισιλιάνο.

Σε αυτήν τη σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία, σας καλούμε να συμμετάσχετε με τα σχόλια και τις επισημάνσεις σας στη δημόσια διαβούλευση, η οποία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 21:00».

Η εισήγηση του Μητσοτάκη

Απάντηση στο ηχηρό «όχι» της Εκκλησίας στο νομοσχέδιο για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών έδωσε, την Τετάρτη (24/01), ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την αρχική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο.

Χαρακτηριστικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν παιδιά ενός κατώτερου θεού». Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι σέβεται απόλυτα τις θέσεις της Εκκλησίας, αλλά «αναφερόμαστε σε επιλογές της Πολιτείας, όχι σε θεολογικές πεποιθήσεις». Υπενθύμισε, δε, ότι και παλαιότερα υπήρξαν διαφορετικές αντιλήψεις μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, όπως για το ζήτημα της καύσης των νεκρών, αλλά αποδείχθηκε ότι η κοινωνία ήταν ώριμη και τα θέματα αυτά δεν την έβλαψαν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε, επίσης, το νομοσχέδιο ως ένα σημαντικό βήμα με το οποίο επιδιώκεται η ισοτιμία όλων των πολιτών και κυρίως επιδιώκεται η προστασία των παιδιών των ομόφυλων ζευγαριών που ήδη υπάρχουν και πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τα υπόλοιπα παιδιά. Εξέφρασε, δε, την ικανοποίησή του γιατί – όπως είπε – η μεταρρύθμιση συζητήθηκε νηφάλια και στη Ν.Δ. αλλά και στα άλλα κόμματα.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός τόνισε το εξής: «Ακούστηκαν όλες οι απόψεις, της παράδοσης και της εξέλιξης, της δικής μας παράταξης που εντάσσει την παράδοση στην εξέλιξη. Σέβομαι όλες τις απόψεις. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι εξηγήθηκε λεπτομερώς στα πλαίσια του διαλόγου τι δεν κάνει το νομοσχέδιο. Δεν επεκτείνει τη δυνατότητα της παρένθετης κύησης. Προσθέτει δικαιώματα σε κάποιους χωρίς να αφαιρεί δικαιώματα από τους πολλούς».

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ