14.2 C
Trikala
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Σε ζήτηση τα καυσόξυλα στα Τρίκαλα

Τις τελευταίες μέρες στους δρόμους των Τρικάλων μπορεί κάποιος να παρατηρήσει ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα από φορτηγά που είναι γεμάτα από καυσόξυλα. Αυτό βέβαια δεν είναι τυχαίο, αφού ο φόβος για «ακριβό χειμώνα» σε θέρμανση από πετρέλαιο και φυσικό αέριο έχει φέρει πολλούς συμπολίτες στην λογική να προλάβουν να αγοράσουν ξύλα, πριν και αυτά πάρουν μεγάλη αύξηση!

- Advertisement -

Με τους καταναλωτές να στρέφονται μαζικά σε τζάκια, ξυλόσομπες και άλλες παραδοσιακές μεθόδους θέρμανσης, ορισμένοι εμπλεκόμενοι στη συγκεκριμένη αγορά «βλέπουν» μια πρώτης τάξης ευκαιρία να εκμεταλλευθούν το κλίμα που διαμορφώνεται. Η αγορά τζακιών -ενεργειακά, ειδικοί λέβητες για πέλετ και βιομάζα, αλλά και παραδοσιακές ξυλόσομπες- έχει τονωθεί και «τρέχει» με έντονο ρυθμό.

Αυτή η τάση της αγοράς, όμως, έχει παράλληλα «ανοίξει την όρεξη» σε κάθε λογής κυκλώματα και οι κερδοσκόποι δεν χάνουν την ευκαιρία όχι μόνο να «πουλήσουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες», αλλά και να ανατιμήσουν τα προϊόντα τους όσο το δυνατόν περισσότερο.

Η αγορά καυσόξυλων δεν αποτελεί εξαίρεση. Για το λόγο αυτό μπορεί οι τρικαλινοί έμποροι τονίζουν ότι θα πρέπει οι αγορές να γίνονται από γνωστούς επαγγελματίες, ώστε να μην «τσιμπήσουν» σε τυχόν προσφορές που μπορεί να αποδεχτεί εν τέλει εις βάρους τους. Σε σύγκριση με πέρυσι η τιμή του ξύλου φαίνεται πως έχει πάρει 10 λεπτά πιο πάνω.

Τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές όταν αγοράζουν ξύλα

Δασάρχες και έμποροι συμβουλεύουν τους καταναλωτές για το τι πρέπει να προσέξουν κατά την προμήθεια ξύλων:

– Να προμηθευτείτε εγκαίρως ξύλα εν όψει του χειμώνα, καθώς οι έμποροι προειδοποιούν για το ενδεχόμενο σοβαρών ελλείψεων αργότερα.

– Να προτιμάτε τα ελληνικά ξύλα και μάλιστα τον ελληνικό δρυ. Η ποιότητά του είναι ανώτερη από τα εισαγόμενα καυσόξυλα, λόγω εδαφών, υψόμετρου και πυκνότητας που εξασφαλίζει μεγαλύτερη και παρατεταμένη ενέργεια κατά την καύση.

– Να ελέγχετε τα παραστατικά που «συνοδεύουν» τα ξύλα κατά τη μεταφορά τους ώστε να πληροφορείστε αν είναι ελληνικά ή εισαγόμενα και να πληρώνετε το ποσό που έχετε συμφωνήσει, δεδομένου ότι το ελληνικό ξύλο είναι ακριβότερο από το βουλγαρικό.

– Να μην αγοράζετε χλωρά ξύλα, γιατί δεν καίγονται σωστά και επιβαρύνουν το «πορτοφόλι» του καταναλωτή, λόγω μεγαλύτερου βάρους.

– Να ζυγίζετε, όταν αυτό είναι δυνατόν, τις ποσότητες των ξύλων που αγοράζετε. Ιδιαίτερα σε μη αστικά περιβάλλοντα υπάρχουν ζυγαριές όπου μπαίνουν τα φορτηγά και με τον υπολογισμό του μικτού φορτίου και του απόβαρου προκύπτει η διαφορά.

– Να έχετε στον νου ότι, παρόλο που τα καυσόξυλα δεν φέρουν σήμανση το κάθε ένα ξεχωριστά, τα δασαρχεία της Ελλάδας χρησιμοποιούν στρόγγυλες κόκκινες και πράσινες σφραγίδες κατά τις εργασίες διαχείρισης των ξύλων στα δάση, ενώ οι βουλγαρικές αντίστοιχες σφραγίδες είναι πολυγωνικές πράσινου χρώματος και φέρουν ενδείξεις στο κυριλλικό αλφάβητο.

– Επίσης, έμποροι αλλά και δασολόγοι, μεταφέροντας την προσωπική τους εμπειρία, επισημαίνουν ότι το βουλγαρικό ξύλο είναι πιο σκούρο στο χρώμα και συνήθως πρόκειται για μεγαλύτερους και χοντρότερους κορμούς, κομμένους σε περισσότερα κομμάτια.

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ