18 C
Trikala
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Στο μεγαλύτερο πειραματικό κέντρο πυρηνικών ερευνών του κόσμου, το CERN μαθητές του «Αθηνά» (ΦΩΤΟ)

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ.

- Advertisement -

Εμείς οι μαθητές του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά» είχαμε τη μοναδική ευκαιρία να πάρουμε μέρος στην πενταήμερη εκδρομή που διοργάνωσε το Σχολείο μας λίγο πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων και να ταξιδέψουμε στην κεντρική Ευρώπη.

Με τους συνοδούς καθηγητές κ. Μανάκο Δημήτριο, κ.Πυρώτη Σταυρούλα, κ. Γιαννούλη Ιωάννη και κ. Νταγιάντα Πάρη ξεναγηθήκαμε σε μαγευτικές πόλεις και υπέροχα αξιοθέατα της Ελβετίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Χωρίς αμφιβολία όμως η περιήγησή μας στο μεγαλύτερο πειραματικό κέντρο πυρηνικών ερευνών του κόσμου, το CERN, αλλά και η επίσκεψή μας σε δύο από τα κορυφαία Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια το  ETHστη Ζυρίχη και το EPFLστη Λωζάνη αποτέλεσαν εμπειρίες που θα μας ακολουθούν σίγουρα για την υπόλοιπη ζωή μας.

Πρώτος μας σταθμός λοιπόν, η Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάνης (EcolePolytechniqueFederaledeLausanneή αλλιώς EPFL). Καθώς πρόκειται για το 14ο πανεπιστήμιο στην παγκόσμια κατάταξη σε όλα τα πεδία που εξειδικεύεται και με τρεις κύριες αποστολές, την εκπαίδευση, την έρευνα και τη μεταφορά τεχνολογίας σε ανώτατο διεθνές επίπεδο,δε μπορεί κανείς παρά να αισθανθεί απέραντο θαυμασμό, δέος και σεβασμό στο χώρο αυτό. Ένα χώρο με άρτια οργάνωση και στην πιο ασήμαντη λεπτομέρειά του που στα 65 κτήρια από τα οποία αποτελείται φιλοξενεί 12500 φοιτητές προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς.Ανάμεσά τους και μια παλιά μας συμμαθήτρια, απόφοιτη των εκπαιδευτηρίων «Αθηνά» και πλέον πρωτοετή φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο αυτό, η Στεφανία Σπάχου. Η χαρά και η συγκίνησή μας ήταν απερίγραπτη όταν συναντηθήκαμε. Με ιδιαίτερη προθυμία και ενθουσιασμό μας συνόδευσε στη ξενάγησήμας, μας έδωσε ενδιαφέρουσες πληροφορίες και διευκρινήσεις για όλα αυτά που βλέπαμε και μας μίλησε για τους πρώτους μήνες της ζωής της εκεί.

Επόμενος σταθμός μας το Ομοσπονδιακό Τεχνολογικό Ινστιτούτο Ζυρίχης (EidgenossischeTechnischeHochschuleZurichή αλλιώς ETH). ToETH θεωρείται από πολλούς ως ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια της Ευρώπης στα πεδία των Μαθηματικών, της Χημείας, της Φυσικής, της Ηλεκτρολογίας-Μηχανικής, της Μηχανολογίας-Μηχανικής και της Επιστήμης των Υπολογιστών.Ξεναγηθήκαμε στις εγκαταστάσεις του από τον Έλληνα καθηγητή κ. Ιωάννη Παγωνάκη και είδαμε από κοντά τον μεγαλύτερο ηλεκτρομαγνήτη του κόσμου. Ακόμα και το γεύμα μας στο εστιατόριο του Πανεπιστημίου ήταν για μας ιδιαίτερη τιμή καθώς ο χώρος αυτός έχει φιλοξενήσει στο παρελθόν 21 Νομπελίστες συμπεριλαμβανομένων των AlbertEinsteinκαι  WolfgangPauli.

Τρίτος σταθμός αυτού του ταξιδιού μας στον μαγικό κόσμο της γνώσης και της αναζήτησης των μυστικών που κρύβονται γύρω μας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Πυρηνική Έρευνα (ConseilEuropeenpourlaRechercheNucleaire)το γνωστό σε όλους CERN.

Η ξενάγηση μας στο CERNαπό Έλληνες ερευνητές έδωσε την ευκαιρία στους 48 μαθητές και καθηγητές από το Σχολείο μας να πάρουμε μια γεύση του τι συμβαίνει όχι μόνο στον τομέα της Πυρηνικής Φυσικής και Φυσικήςστοιχειωδών σωματιδίων αλλά και στις πολλές τεχνολογικές εφαρμογές που προκύπτουν από την έρευνα στοCERN όπως π.χ. στην υψηλή τεχνολογία του Διαδικτύου, καθώς εδώ γεννήθηκε το web.

Αρχικά παρακολουθήσαμε βίντεο με τις αρχές λειτουργίας των μηχανημάτων τους με κορυφαίο έναν επιταχυντή σωματιδίων μήκους 27 χιλιόμετρων σε βάθος 175 μέτρων κάτω από τιςεγκαταστάσεις του, τονLHC(LargeHadronCollider). Εκεί συγκρούονται πυρήνες μολύβδου με πολύ υψηλή ενέργεια όπως και πρωτόνια και αναδημιουργούνται οι συνθήκες πυκνότητας και θερμοκρασίας που υπήρχαν κλάσματα του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Έκρηξη (BigBang),ενώ δημιουργείται και μια σταγόνα πρωταρχικής κατάστασης της ύλης.

Ακόμη γνωρίσαμε από κοντά τον χώρο πάνω από τον επιταχυντή όπου γίνεται το πείραμα ALICE(ALargelonCollinderExperiment) το οποίο επικεντρώνεται σε έρευνες σχετικά με το πλάσμακουάρκ πρωτονίων.

Επισκεφτήκαμε ακόμη το CernControlCenter (CCC) τον εγκέφαλο δηλαδή του CERN. Λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο και έχει τον έλεγχο όλων όσων συμβαίνουν εκεί.

Αποχαιρετήσαμε το CERN γευματίζοντας στο τεράστιο εστιατόριό του, όπου ως διαπιστευμένοι επισκέπτες βρισκόμασταν στον ίδιο χώρο με κορυφαίους φυσικούς, μηχανικούς και τεχνικούς του μεγαλύτερου ερευνητικού κέντρου στον κόσμο.

Αυτό που πήραμε μαζί μας φεύγοντας από εκεί είναι η διαπίστωση πως η προσπάθεια των επιστημόνων να πάνε όλο και πιο πίσω προς την αρχή του σύμπαντος και να προσεγγίσουν βαθύτερα την καρδιά της ύλης, δε στοχεύει μόνο στο στενό ερευνητικό πεδίο της επιστήμης αφού τα αποτελέσματα τους θα επιστρέψουν στην κοινωνία μας προσδιορίζοντας έτσι την καθημερινότητα όλων μας.

Τελευταίος σταθμός μας στο χώρο των επιστημών και της τεχνολογίας το μουσείο
ντα Βίντσι στη μητρόπολη του ιταλικού βορρά, το Μιλάνο, όπου πέρα από τα επιτεύγματα του ντα Βίντσι, είδαμε και τα επιτεύγματα των ανθρώπων για την κατάκτηση των αιθέρων και του διαστήματος, από απλές συσκευές μέχρι και έναν πύραυλο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.

ΑΣΠΑΣΙΑ ΣΑΜΟΡΕΛΗ

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ