16.4 C
Trikala
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Tα δύο μικρότερα φεγγάρια του Πλούτωνα. Ο Nix και η Ύδρα

Οι Νέοι Ορίζοντες κατακτούν τα δύο μικρότερα φεγγάρια του Πλούτωνα τον Nix και την Ύδρα

- Advertisement -

3 ιεραρχων γιορτη 1

Ο Πλούτωνας έχει πέντε γνωστά φεγγάρια. Σε απόσταση από τον Πλούτωνα είναι: ο Χάροντας, Styx, Nix, Kerberos, και την Ύδρα.

Ενώ το μεγαλύτερο φεγγάρι του Πλούτωνα, ο Χάροντας έχει αρπάξει το μεγαλύτερο μέρος του σεληνιακού προσκήνιου, οι δύο μικρότεροι και λιγότερο γνωστοί δορυφόρων του Πλούτωνα αρχίζουν να έρχονται στο προσκήνιο με νέες εικόνες από το διαστημικό σκάφος New Horizons. Ο Nix και η Ύδρα το δεύτερο και το τρίτο φεγγάρι έχουν ανακαλυφθεί και έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος, αλλά η ομοιότητά τους τελειώνει εκεί.

Οι Νέοι Ορίζοντες στην πρώτη έγχρωμη εικόνα του φεγγαριού του Πλούτωνα Nix, στην οποία τα χρώματα έχουν ενισχυθεί, αποκαλύπτουν μια ενδιαφέρουσα περιοχή για το ζελέ σε σχήμα φασολιού του δορυφόρου, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι 26 μίλια (42 χιλιόμετρα) μήκος και 22 μίλια (36 χιλιόμετρα) ευρεία .

Παρά το γεγονός ότι η συνολική στο χρώμα της επιφάνεια, του Nix είναι το ουδέτερο γκρι στην εικόνα, και η πρωτόγνωρη περιοχή έχει μια ξεχωριστή κόκκινη απόχρωση. Ένα μοτίβο μάτι του Ταύρου έχει οδηγήσει τους επιστήμονες να εικάζουν ότι η κοκκινωπή περιοχή είναι ένας κρατήρας. Πρόσθετα στοιχεία σύνθεσης έχουν ήδη ληφθεί και από τον Nix, . «Θα μας πείτε γιατί αυτή η περιοχή είναι πιο κόκκινη από το περιβάλλον της », δήλωσε ο επιστήμονας της αποστολής Carly Χάουετ, Southwest Research Institute, Boulder, Κολοράντο και πρόσθεσε, «Η παρατήρηση αυτή είναι τόσο δελεαστική, που δυσκολεύομαι να κάνω υπομονή για περισσότερα δεδομένα του Nix.»

Εν τω μεταξύ, η πιο καθαρή εικόνα ακόμη να λειφθεί από τους Νέους Ορίζοντες, του δορυφόρου του Πλούτωνα την Ύδρα που να δείχνει ότι έχει ακανόνιστο σχήμα του μοιάζει με την κατάσταση του Michigan. Η νέα εικόνα έγινε από το Long Range Reconnaissance Imager (Lorri) στις 14 Ιουλίου, 2015 από απόσταση 143.000 μίλια (231.000 χιλιόμετρα), και δείχνει χαρακτηριστικά όσο το 0,7 μίλι (1,2 χιλιόμετρα) σε ολόκληρη. Φαίνεται να υπάρχουν τουλάχιστον δύο μεγάλοι κρατήρες, ένας από τους οποίους είναι ως επί το πλείστον στη σκιά. Το άνω τμήμα φαίνεται πιο σκούρο από το υπόλοιπο της Ύδρας, υποδηλώνοντας μια πιθανή διαφορά στη σύνθεση επιφανείας. Από αυτή την εικόνα, οι επιστήμονες της αποστολής εκτιμούν ότι η Ύδρα είναι 34 μίλια (55 χιλιόμετρα) μήκος και 25 μίλια (40 χιλιόμετρα) πλάτος. Σχολίασε επιστημονική αποστολή συνεργάτης Τεντ Stryk του Roane μέλους Community College στο Τενεσί, «Πριν την περασμένη εβδομάδα, η Ύδρα ήταν απλά ένα αχνό σημείο του φωτός, γι ‘αυτό είναι μια σουρεαλιστική εμπειρία να το δούμε αν γίνει ένας πραγματικός τόπος, όπως τη βλέπουμε στο σχήμα της και να εντοπίσουμε αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά στην επιφάνειά της για πρώτη φορά.»

Οι εικόνες από τα πιο πρόσφατα φεγγάρια του Πλούτωνα, που ανακαλύφτηκαν τον Styx και τον Κέρβερος, αναμένεται να διαβιβαστούν στην Γη το αργότερο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Ο Nix και η Ύδρα και οι δύο ανακαλύφθηκαν το 2005, χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble από μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Hal Weaver, του Πανεπιστημίου Johns Hopkins Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής, Laurel, Μέριλαντ. Στα Ευρήματα από τους Νέους Ορίζοντες εκτός από τα επιφανειακά χαρακτηριστικά και τις άλλες ιδιότητες του Nix και της Ύδρας θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν την προέλευση και την μετέπειτα ιστορία του Πλούτωνα και των φεγγαριών του .

Λεζάντα Εικόνας: Το φεγγάρι του Πλούτωνα Nix (αριστερά), που παρουσιάζεται εδώ σε ενισχυμένο χρώμα όπως απεικονίζεται από το μέσο New Horizons Ραλφ, έχει μια κοκκινωπή κηλίδα που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων της αποστολής. Τα δεδομένα που ελήφθησαν το πρωί της 14 Ιουλίου του 2015 και τα έλαβε στις 18 Ιουλίου Εκείνη την εποχή οι παρατηρήσεις που ελήφθησαν ήταν περίπου 102.000 μίλια (165.000 χιλιομέτρων) από τον Nix. Η εικόνα δείχνει χαρακτηριστικά όσο το 213 μίλια σε όλη την επί Nix, το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι 26 μίλια (42 χιλιόμετρα) μήκος και 22 μίλια (36 χιλιόμετρα) πλάτος.

Μικρό, με ακανόνιστο σχήμα φεγγάρι του Πλούτωνα η Ύδρα (δεξιά) αποκαλύπτεται σε αυτό το μαύρο και άσπρο εικόνας που λαμβάνονται από όργανο στις 14, Ιουλίου 2015 από μια απόσταση περίπου 143.000 μίλια (231.000 χιλιόμετρα). Χαρακτηριστικά είναι τόσο μικρό όσο 0,7 μίλια (1,2 χιλιόμετρα) και είναι ορατό στην Ύδρα, που μετρά 34 μίλια (55 χιλιόμετρα) σε μήκος.
Πηγή δημοσίευσης και φωτογραφίας : NASA
National Aeronautics and Space Administration – Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος
Γεώργιος Γ. Ούτρας

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ