22.8 C
Trikala
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Το τέλος του Ρήγα (άρθρο)

Του Κων/νου Β. Παυλάκου,
π. Σχολικού Συμβούλου Φιλολόγων

- Advertisement -

Ο Ρήγας συλλαμβάνεται στην Τεργέστη από την Αυστριακή Αστυνομία τον Αύγουστο του 1797.

Ο Διευθυντής της Αστυνομίας Πιττόνι με έξι ανακριτές και γραμματικούς αρχίζουν την ανάκριση.

Ερωτήσεις και απαντήσεις:

-Όνομα;

-Ρήγας Βελεστινλής

-Εθνικότητα;

Έλληνας

-Ετών;

-Σαράντα

-Ομολογείς ότι είσαι αρχηγός συνωμοσίας για την απόσπαση Βαλκανικών εδαφών απ’ τον νόμιμο κυρίαρχό τους, τον σουλτάνο;

-Δεν ομολογώ τίποτα. Είμαι Έλληνας πατριώτης και ονειρεύομαι τη λευτεριά της πατρίδος μου. Αυτό είναι το μόνο έγκλημά μου.

-Ποιους έχεις συνενόχους;

Όλο το έθνος μου.

Η Αυστριακή κυβέρνηση ήρθε σε συμφωνία με την Πόρτα να τους παραδώσειτο Ρήγα με εφτά συντρόφους του. Οι Τούρκοι τους έκλεισαν στο φρούριο Νεμπόιτσα έξω απ’ το Βελιγράδι.

Την αλήθεια για το τέλος τους τη βρίσκουμε στα Αρχεία της Βιέννης : Διαβάζουμε: «Ο Καϊμακάμης Βελιγραδίου έλαβε την παρελθούσαν εβδομάδα εκ Κωνσταντινουπόλεως  φιρμάνιον, καθ’ ο εν μεγίστη μυστικότητι την τρίτην μετά την άφιξιν του φιρμανίου ημέραν διέταξε τον στραγγαλισμόν πάντων των οκτώ καθειργμένων Ελλήνων, μετά δε την εκτέλεσιν της πράξεως ενήργησε να διαδοθή ότι είχον αποδράσει άπαντες εκ της φυλακής…»

Αυτά συνέβησαν τα μεσάνυκτα της 24ης Ιουνίου 1798.

Στα μουλωχτά έσυραν οι δήμιοι τα οχτώ πτώματα, όπως ήταν αλυσωμένα, στα τείχη του κάστρου. Κάτω έχασκε το σκοτάδι και στα ριζά του κάστρου εκυλούσε το αφρισμένο ρεύμα του Δουνάβεως.

Έφεραν τα άψυχα κουφάρια στην άκρη και με μια σπρωξιά τα γκρέμισαν στο σκοτεινό νερό, που άνοιξε οχτώ φορές την αγκαλιά του και πήρε τους νεκρούς μάρτυρες κοντά του, στο αιώνιο ταξίδι του. Δεν σκέπασε το Ρήγα η γη της Ελλάδος που τόσο αγάπησε και του χάρισε και τη ζωή του. Οι δήμιοι φοβήθηκαν και το νεκρό του και φρόντισαν να τον αφανίσουν.Τα ιερά κόκκαλα του Ρήγα, παρασυρμένα από τα νερά του Δουνάβεως ποταμού, ευρίσκονται κάπου στον πυθμένα της Μαύρης Θάλασσας [Ευξείνου Πόντου]. Δεν του χρειάστηκε όμως μνήμα φθαρτό. Ακατάλυτο υψώνουν μνήμα όλοι οι Έλληνεςστις καρδιές τους. Άλλωστε κατά την Θουκυδίδεια έκφραση «Ανδρών γαρ επιφανών πάσα γη τάφος», δηλαδή, των ανθρώπων των ξεχωριστών τάφος είναι η γη ολόκληρη.

Πολλές γνώμες έχουν ειπωθεί για την προσφορά του Ρήγα στην ανάσταση του Γένους. Η πιο σοφή, όμως, είναι εκείνη του Γέρου του Μοριά που είπε για τον Ρήγα:

«Εστάθη ο μέγας ευεργέτης της φυλής μας·

το μελάνι του θα είναι πολύτιμο ενώπιον του Θεού,

όσο το αίμα του άγιο»._

 

 ΠΡΟΤΑΣΗ

προς τη Δημοτική Αρχή

Όταν στο μακρινό Βουκουρέστι της Ρουμανίας έχει στηθεί άγαλμα του Ρήγα, στην πλατεία της πόλεώς μας που φέρει το όνομά του «Πλατεία Ρήγα Φεραίου», τόσο δύσκολο είναι σε μισό τετραγωνικό μέτρο να στηθεί έστω και μια προτομή του ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΟΣΜΑΣ;

Στο άγαλμα του Ρήγα Βελεστινλή που βρίσκεται στο Βουκουρέστι,
11 Ιουνίου 2015

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ