26.6 C
Trikala
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Τρίκαλα: Γόνιμος διάλογος για το Αλκοόλ και τους Εφήβους στην πόλη που κατέχει την θεσσαλική πρωτιά!!! (ΒΙΝΤΕΟ-23 ΦΩΤΟ)

Τα οινοπνευματώδη ποτά απαγορεύονταν δια… ροπάλου. Στα τραπέζια υπήρχαν μόνον (εμφιαλωμένο) νερό και αναψυκτικά. Και από τα στόματα όλων ακούγονταν διαρκώς ένα «ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ» στην χρήση αλκοόλ από τα νέα παιδιά.

- Advertisement -

Η πρωτοβουλία ανήκε στον Δήμο Τρικκαίων και στην Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας, η οποία το χρονικό διάστημα που προηγήθηκε οργάνωσε συνεχείς συσκέψεις με πλήθος ειδικών για το θέμα, με την συνεργασία του Κέντρου Κοινότητας και του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών. Προσκεκλημένοι/-ες ήσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες Γυμνασίων και Λυκείων προκειμένου να ακούσουν τους ειδικούς (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, ιατροί, δικηγόροι, αστυνομικοί, εκπαιδευτικοί, καταστηματάρχες, γονείς) για τα ζητήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ, αλλά, κυρίως, να ακουστούν οι ίδιοι/-ες για τα όσα τους απασχολούν.

Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα σε κεντρικό χώρο ψυχαγωγίας της πόλεώς μας, συντόνισε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας Νίκος Σακκάς, ο οποίος τόνισε ότι «για να φθάσουμε μέχρις εδώ και αφού υπήρξε μια μικρή αναβολή λόγω της τραγωδίας των Τεμπών, έγιναν τρεις συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους».

Ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαστεργίου εξήγησε πώς ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία. «Είναι πολλοί οι γονείς, που, το τελευταίο διάστημα, μας έχουν ζητήσει να μιλήσουμε για το αλκοόλ στους εφήβους. Να δούμε, καταρχάς, τι λέει η νομοθεσία, να συνομιλήσουμε με τους ανθρώπους της εστίασης -με τους οποίους έχουμε άψογη συνεργασία-, να δούμε τελικά τι γίνεται κάτω των 18. Πίνουν; Πρέπει να πίνουν;

Μου ’κανε εντύπωση ότι ακόμα και γονείς από χωριά των Τρικάλων, έφθασαν να ’ρθουν στην πόλη, να χτυπήσουν την πόρτα στο Γραφείο μου και να πουν “δείτε τι μπορεί να γίνει”. Πρέπει να συνεργαστούμε, όπως συνεργαστήκαμε σε πάρα πολλά άλλα πράγματα: λ.χ. στο κάπνισμα όπου νομίζω ότι είχαμε αποτελέσματα και γίναμε παράδειγμα για άλλες πόλεις».

Ιδιαιτέρως προβλημάτισαν τα στοιχεία που παρουσίασε η Σοφία Κασσοπούλου, Κοινωνική Λειτουργός της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας, σε σχέση με την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, «βάσει των οποίων παρατηρήθηκαν τα εξής: Σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.334 μαθητών, ηλικίας 16-18 ετών, δηλαδή μαθητές της Α’, Β’ και Γ’ Λυκείου, εκ των οποίων οι 370 σε σχολεία των Τρικάλων, προκύπτει πως κατέχουμε υψηλότερα ποσοστά συγκριτικά με τις υπόλοιπες πόλεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας όσον αφορά την βαριά μέθη, την μέθη πάνω από τρεις (3) φορές τους τελευταίους 12 μήνες, την κατανάλωση πάνω από πέντε (5) ποτά στην σειρά, την χρήση αλκοόλ σε όλη τους την ζωή, την εύκολη πρόσβαση στο αλκοόλ, την χρήση αλκοόλ στις τελευταίες 30 μέρες κ.τ.λ.

Ερευνώντας τα αίτια που οδηγούν έναν έφηβο στην κατάχρηση του αλκοόλ και τις συνέπειές του και προτείνοντας τρόπους ενημέρωσης των νέων και, κυρίως, των γονέων, αλλά και πρόληψης, ελπίζουμε ότι οι έφηβοι θα προβληματιστούν και θα αρχίσουν ν’ αντιμετωπίζουν την κατανάλωση του αλκοόλ με περισσότερη προσοχή και ωριμότητα».

Η Ευαγγελία Καλκάνη, Ιατρός του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων, αφού περιέγραψε περιστατικά νεολαίων που προσέρχονται με οξεία μέθη εκεί, είπε ότι «στην πόλη μας δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι εφήβων από αλκοόλ. Αλλά θεωρώ ότι είμαστε απλώς μια τυχερή πόλη διότι έχουν γίνει γνωστά περιστατικά σε άλλες πόλεις της Ελλάδας όπου προέκυψαν θάνατοι σε εφήβους».

«Εμείς, όπως και η Δημοτική Αστυνομία, είμαστε οι “κακοί” της παρέας», παρατήρησε ο Γιώργος Λιούρας, διοικητής Τμήματος Ασφαλείας της Α.Δ.Τ. «Είμαστε η έσχατη λύση, αυτοί που θα επιβάλουν τον Νόμο. Το να επιβληθούν πρόστιμα, είναι το μόνο εύκολο. Έλεγχοι γίνονταν, γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται.

Μεσολάβησε το διάστημα της πανδημίας όπου τα καταστήματα ήταν κλειστά και άφησε κάποιες συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ από περίπτερα ή μίνι μάρκετ. Τα προμηθεύονται συνήθως οι νέοι και, κατόπιν, μαζεύονται στις πλατείες ή σε μικρές παιδικές χαρές. Θα γίνουν έλεγχοι και σε αυτά τα καταστήματα. Και για να γνωρίζετε επειδή ενστάσεις, σε ό,τι αφορά την Αστυνομία θα έρχονται σε μένα, δεν  πρόκειται να σβήσω καμία! Και δεν πρόκειται να σβήσω καμία γιατί αυτό αφορά τον ανθό της ελληνικής κοινωνίας».

Εκ μέρους των περιπτερούχων ο κ. Κλεισιάρης, αποκρίθηκε άμεσα: «Αναφέρεστε μόνο σε περίπτερα. Γιατί δεν υπάρχουν σούπερ μάρκετ, που πάνε οι νέοι και αγοράζουν αλκοόλ; Τους βλέπω. Είμαι μέσα στο κέντρο… Κανένας περιπτερούχος δεν θα έδινε τσιγάρα και αλκοόλ σε έφηβο. Είμαστε γονείς. Δεν θέλουμε το κακό κανενός…».

Οι εκπρόσωποι της εστίασης (Γ. Ηλιάδης και Ν. Παπαευθυμίου) παραδέχθηκαν ότι «γίνονται έλεγχοι» και τάχθηκαν υπέρ της εντατικοποίησής τους.«Βλέπουμε άτομα που έρχονται στα καταστήματά μας αργά και έχουν ήδη καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ. Έχουν έρθει νέοι, οι οποίοι μας έδωσαν άλλες ταυτότητες για να περάσουν μέσα. Παρατηρήθηκε το φαινόμενο να μπαίνουν νέοι εντός, να τους σερβίρουν αναψυκτικά ή χυμούς και να βγάζουν κατόπιν από τις τσάντες και τα μπουφάν σκληρά αλκοολούχα ποτά. Επίσης, εντοπίστηκαν περιπτώσεις όπου οι ίδιοι οι γονείς μάς πιέζουν να βάλουμε τα παιδιά τους μέσα, λένε ότι θα είναι εκεί για να τα προσέχουν και μετά φεύγουν!…».

Η κα. Αναγνωστοπούλου, γονέας και εκπαιδευτικός, σημείωσε ότι «τα τελευταία χρόνια τα παιδιά, μας πλησιάζουν και μας λένε, ότι ξεκινούν το αλκοόλ απ’ όλο και μικρότερη ηλικία λόγω διαφόρων αφορμών, πολλές φορές και εξαιτίας του οικογενειακού περιβάλλοντος. Χρειάζονται, λοιπόν, στήριξη και ενημέρωση. Θεωρώ ότι πρέπει πρώτα να ξεκινήσουμε από την οικογένεια και ύστερα να συνεχίσουμε με το σχολείο».

Η ρίζα του προβλήματος, σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Αναγνωστόπουλο, πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων Δήμου Τρικκαίων, βρίσκεται στην ίδια την οικογένεια και, κατ’ επέκτασιν, το Κράτος. «Γίνονται έλεγχοι, ίσως όχι αρκετοί. Το πρόβλημα ξεκινά από την οικογένεια. Πιστεύω ότι ο έλεγχος είναι λίγο άτοπος. Διότι θα γίνει, αφού το παιδί έχει πάρει, προηγουμένως, την απόφαση να καταναλώσει αλκοόλ. Αυτό πρέπει να εμποδίσουμε… Γι’ αυτό επιβάλλεται να κοιτάξουμε την οικογένεια όπου το πιο συχνό φαινόμενο είναι η παραμέληση των παιδιών ή τα λάθος πρότυπα».   

Η Μαρία Αναγνωστοπούλου, πρόεδρος 15μελούς 1ου ΓΕΛ, απαντώντας στα ερωτήματα “τι φταίει;” και “γιατί το παιδί πίνει”, μεταξύ των άλλων, ανέφερε: η βιασύνη να μεγαλώσει, η προσαρμογή στα πρότυπα που επιβάλλει η κοινωνία, η διάθεση για εξερεύνηση και πειραματισμό, η πλάνα υπόσχεση πως πίνοντας θα νιώσεις καλύτερα, η ανάγκη απόδρασης από το άγχος και τα προβλήματα του σπιτιού, φταίνε οι φίλοι που δεν πρέπει να χαρακτηρίσουν τον συνομήλικό τους “φλώρο”, αλλά, κυρίως, το ότι η πρόσβαση στο αλκοόλ είναι πολύ εύκολη. Φταίει και η αδιαφορία όλων… 

Στο ερώτημα “πόσο αλκοόλ πρέπει να πίνουν οι έφηβοι” η απάντηση είναι “ΚΑΘΟΛΟΥ”. Πώς θα πετύχουμε αυτόν τον στόχο; Τετριμμένο, αλλά ουσιαστικό: οι γονείς ν’ αναλάβουν τον ρόλο τους! Επιπλέον, η πρόσβαση στο αλκοόλ να είναι πραγματικά ΑΔΥΝΑΤΗ για τους ανήλικους: από το περίπτερο μέχρι το σούπερ μάρκετ, από το συνοικιακό καφέ έως το μεταμεσονύκτιο μπαρ».

Η Κωνσταντίνα Καλαμαρτζή, μέλος του 15μελούς 2ου ΕΠΑΛ, παρέθεσε, με την σειρά της, «κάποιους από τους λόγους που μπορεί να οδηγήσουν έναν νέο στο αλκοόλ: οι δυσκολίες της καθημερινότητας, το άγχος για τις σχολικές επιδόσεις, η οικονομική κρίση, η έλλειψη επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια, η ανάγκη για πειραματισμό ή η χαμηλή αυτοεκτίμηση ή ακόμη και η ανάγκη προσαρμογής στην παρέα.

Αυτό που αξίζει να τονισθεί είναι η ευκολία με την οποία μπορεί ένας έφηβος να προμηθευτεί το αλκοόλ στην Χώρα μας. Όχι μόνο από τα καταστήματα διασκέδασης, αλλά και από τα σούπερ μάρκετ ή τα περίπτερα. Δυστυχώς, η τήρηση της νομοθεσίας είναι ελαστική. Επομένως, θα πρέπει να αυστηροποιηθεί το υπάρχον νομικό πλαίσιο έτσι ώστε να μην υπάρχουν τα λεγόμενα “παραθυράκια”. Θεωρώ ότι η ευθύνη ανήκει σε ΟΛΟΥΣ μας».  

Σύντομες ομιλίες απηύθυναν η Ψυχολόγος του Κέντρου Κοινότητας Ευαγγελία Γαλάνη («Αίτια για χρήση αλκοόλ και επιπτώσεις»), η Νομικός Ευγενία Γαλανάκη του Κέντρου Ένταξης Μεταναστών Δήμου Τρικκαίων (Νομικό Πλαίσιο – Ν.3730 /2008), η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας Ευαγγελία Κοντογιάννη, ο Προϊστάμενος Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων Δ.Δ.Ε. Νικόλαος  Παπακωνσταντίνου και η Υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Ν. Τρικάλων Άννα Καραμπίνα.

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση.

Δείτε τι κατέγραψε ο φακός του trikalaola.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ