18.4 C
Trikala
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Τρικαλινοί Κύπριοι: «Το 1974 δεν ηττηθήκαμε, προδοθήκαμε!!!» (ΒΙΝΤΕΟ – 41 ΦΩΤΟ)

Η αποψινή εκδήλωση -49 έτη μετά- μνήμης του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Τρικάλων εξ αφορμής της μαύρης επετείου του προδοτικού Πραξικοπήματος και της Τουρκικής εισβολής του 1974 έκλεισε με τον Εθνικό Ύμνο, που έψαλε όρθιο το κοινό (επίσημοι & απλοί πολίτες), με τον Πρόεδρο Χρίστο Μοδέστου να δίδει τον τόνο. Ήταν η δεύτερη χρονιά που διεξήχθη και στόχος των διοργανωτών είναι να καταστεί θεσμός…

- Advertisement -

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Τσιτσάνη προέκειτο να παραστεί και να μιλήσει ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, εξοχότατος κύριος Κυριάκος Κενεβέζος. Ωστόσο, λόγοι υγείας τον κράτησαν στην ελληνική πρωτεύουσα. Την (γραπτή) ομιλία του ανέγνωσε ο Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου κ. Νίκος Νικολάου.

Ως ανεφέρετο χαρακτηριστικώς, «οι τραγικές συνέπειες της εισβολής υπήρξαν καταστροφικές και παραμένουν ανεπούλωτες, καθημερινή, δραματική υπόμνηση της εθνικής συμφοράς.

Βία και θάνατος, ξεριζωμός και πρόσφυγες, συνεχιζόμενη παράνομη στρατιωτική κατοχή, έποικοι, διαίρεση και απόπειρα διχοτόμησης με την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σφετερισμός περιουσιών, λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και αλλοίωση της πολιτιστικής και ιστορικής ταυτότητας του τόπου μας.

Αυτές είναι οι τραγικές συνιστώσες της Κυπριακής τραγωδίας, αμάχητα τεκμήρια της συνεχιζόμενης κατ’ εξακολούθηση διεθνούς παρανομίας της Τουρκίας εις βάρος της Κύπρου.

Τραγικότερη, όμως, όλων παραμένει η ανοικτή πληγή των ηρωικώς πεσόντων νεκρών μας, των αμάχων θυμάτων της θηριωδίας της τουρκικής εισβολής και των αγνοουμένων μας, χωρίς να ξεχνάμε ποτέ και τους Ελλαδίτες αδελφούς μας, που έθεσαν πάνω από τον εαυτό τους το εθνικό καθήκον και στάθηκαν στο πλάι μας, προασπίζοντας ένα πολύπαθο κομμάτι του ελληνισμού που δεχόταν την πρωτοφανή επίθεση της τουρκικής βίας, και είτε έπεσαν υπέρ Πίστεως και Πατρίδος, είτε αγνοούνται».

«Το 1974 δεν ηττηθήκαμε στην Κύπρο, προδοθήκαμε (…) Πρέπει, επιτέλους, Έλληνες και Κύπριοι, να μάθουν τι έγινε το 1974. Γιατί, δυστυχώς, δεν γνωρίζουν!», είπε, στον σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Αυγουστίνος Αυγουστή, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος.

Θύμισε, επίσης, κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν: «Σαν σήμερα, στις 9 Ιουλίου 1821, ξεκληρίστηκε από τους Τούρκους ο Κυπριακός Κλήρος διότι ήθελε να ενώσει την φωνή του με την επαναστατημένη Ελλάδα».

Τέλος, καυτηρίασε την απαράδεκτη συνήθεια πολλών «να επισκέπτονται τα Κατεχόμενα για να βάλουν φθηνή βενζίνη στο όχημά τους!».

Ο νέος δήμαρχος Τρικκαίων κ. Νίκος Σακκάς, από του βήματος, ανταποκρίθηκε θετικώς στα αιτήματα που είχε θέσει νωρίτερα ο επικεφαλής των εν Τρικάλοις Κυπρίων. Και δη: α) την επαναδημιουργία του άλσους αγνοουμένων είτε στο Λογγάκι (που ήτο παλαιότερα) είτε σε κάποιο κεντρικό σημείο β) την αλλαγή ονομασίας (επαναφορά) της Πλατείας Δεσποτικού σε Εθνάρχου Μακαρίου και γ) να στηθεί τύμβος για τους πεσόντες στην Κύπρο.

Ακολούθησε εξαιρετικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα -με επίκαιρα τραγούδια και εκτελέσεις που δικαίως καταχειροκροτήθηκαν- με τον Χρ. Μοδέστου στο τραγούδι και την Μαρία Τύμπα στο πιάνο.

Στο χώρο λειτουργούσε έκθεση συγκλονιστικού αρχειακού φωτογραφικού υλικού.

Δείτε τι αποτύπωσε ο φακός του trikalaola.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ