30.2 C
Trikala
Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Τρικαλινοί Μελισσοκόμοι: 12 αιτήματα στον Λ. Αυγένακη για την επανεκκίνηση του κλάδου – Ενημερωτική συνάντηση (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

Ενημερωτική συνάντηση στο χώρο των εγκαταστάσεων της e-trikala (“Πράσινη Γωνιά”) σχετικά με το σύνολο των συνδικαλιστικών δράσεων προς πάσα αρμόδια Αρχή μετά την καταστροφική πλημμύρα της 7ης Σεπτεμβρίου 2023 (“Daniel”), που επέφερε καίριο πλήγμα στον κλάδο, πραγματοποίησε σήμερα, στις 6 το απόγευμα, ο Σύλλογος Μελισσοκόμων Τρικάλων & Φίλων Μέλισσας.

- Advertisement -

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα υπήρξαν διαδοχικές συναντήσεις με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη, τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο και όλους τους συναρμόδιους φορείς της Περιφέρειας Θεσσαλίας προκειμένου να τους ενημερώσουν για τις ζημιές, ν’ ακούσουν τις προθέσεις τους, αλλά και να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Όπως λέει ο Πρόεδρος Νικόλαος Τσιόβολος, «στους θεσσαλικούς νομούς η ζημιά για τον κλάδο μας είναι τεράστια. Ο “Daniel”, όπως κατέγραψε ο ΕΛΓΑ, έπνιξε πάνω από 112.000 μελίσσια, σε σύνολο 220.000. Ειδικότερα, στο Ν. Τρικάλων η καταστροφή ξεπερνάει το 60%.

Απ’ ό,τι μας είπαν τόσο ο κ. Αυγενάκης, όσο και ο κ. Λυκουρέντζος τέλος Οκτωβρίου θα κατατεθεί στους λογαριασμούς μας το 2/3 των αποζημιώσεων και το υπόλοιπο 1/3 έως την εκπνοή της χρονιάς.

Το κάθε μελίσσι μάς στοιχίζει περίπου 150 ευρώ. Εάν συνυπολογισθεί και η χαμένη παραγωγή μελιού, τότε ανεβαίνουμε στα 200 ευρώ. Η πρώτη σκέψη των αρμοδίων, ως προς την αποζημίωση, είναι 84 ευρώ ανά μελίσσι άνευ κρατήσεων. Φυσικά, αυτό το ποσό δεν φθάνει πουθενά για πουθενά, αλλά είναι κάτι που θα ελαφρύνει λίγο τους μελισσοκόμους».

Όσον αφορά στην επόμενη χρονιά, «θα είναι δύσκολη η παραγωγή, αλλά θα υπάρξει. Ελπίζουμε να μας βοηθήσει ο καιρός ούτως ώστε να μπορέσουμε να ορθοποδήσουμε…».

Υπ’ όψιν του κ. Αυγενάκη, μέσω της Ομοσπονδίας, ετέθη το πλαίσιο των αιτημάτων, που έχει ως ακολούθως:

  1. Τα χαμένα μελίσσια να μην αφαιρεθούν από το ηλεκτρονικό μητρώο μέχρι να τα ξαναφτιάξουν οι παθόντες.
  2. Να μην υπάρχει πλαφόν αύξησης των μελισσιών μέχρι να φτάσουν τον αρχικό αριθμό μελισσιών. Το πλαφόν αύξησης στη μελισσοκομία είναι τροχοπέδη και ανεδαφικό, γενικώς.
  3. Τα χρήματα των Δράσεων του Τομεακού Προγράμματος Μελισσοκομίας να δίνονται κανονικά. Να ληφθεί υπόψη ότι βάσει και αυτών των μελισσιών ήρθε το κονδύλι από την ΕΕ.
  4. Τα χρήματα των βιολογικών να δοθούν κανονικά επίσης.
  5. Να αποζημιωθούν τα μηχανήματα, οι αποθήκες, τα χαμένα αποθηκευμένα μέλια και τα διαφυγόντα κέρδη από τη χαμένη παραγωγή του πεύκου που ήδη είναι σε εξέλιξη.
  6. Να δοθούν άτοκα δάνεια σε όσους το χρειαστούν.
  7. Μία πλήρης κυψέλη και ένα μελίσσι με πληθυσμό 10 πλαισίων κοστίζει 150€. Εάν υπολογιστεί και το μέλι, φτάνουμε τα 200€. Αυτή είναι η αντικειμενική αξία που πρέπει να λάβει ως αποζημίωση ο μελισσοκόμος.
  8. Μελισσοκομικοί Σύλλογοι: σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει δυνατότητα εξακρίβωσης των χαμένων μελισσιών, να μπορούν να επιβεβαιώσουν την ζημιά ή το μέγεθος αυτής. Γνωρίζουν τα της περιοχής τους.
  9. Σχέδια βελτίωσης. Να δοθεί πριμ βαθμολογίας και προτεραιότητα σε πληγέντες.
  10. Τα ζωντανά μελίσσια δεν έχουν τόπο να βοσκήσουν. Να δοθούν μελισσοτροφές στους πληγέντες να συντηρήσουν τα εναπομείναντα μελίσσια. Έρχεται χειμώνας και με μαθηματική ακρίβεια θα χαθούν κι αυτά, εάν δεν ταϊστούν.
  11. Να δοθεί κρατική αρωγή για το 100% της αξίας ενός μελισσιού μαζί με την κυψέλη.
  12. Να «παγώσουν» οι οικονομικές υποχρεώσεις των πληγέντων προς τράπεζες, εφορία κ.λπ. μέχρις ότου ορθοποδήσουν.

«Κάθε άλλο πλην των ανωτέρω», υπογραμμίζεται, «θα είναι ημίμετρο που δεν θα δώσει την δυνατότητα για επανεκκίνηση της Μελισσοκομίας στις πληγείσες περιοχές. Εσείς αποφασίζετε».

Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 2021, αριθμεί περί τα 70 μέλη και ευρίσκεται εν αναμονή απόφασης της Δημοτικής Αρχής Τρικκαίων για την παραχώρηση αίθουσας, την οποία θα χρησιμοποιήσει για να λειτουργήσει το Γραφείο του.

Δείτε το βίντεο και τις φωτογραφίες του trikalaola.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ