21.2 C
Trikala
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Έβρος: Άμεση κατάσβεση πυρκαγιάς στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο Εθνικό Πάρκο Δαδιάς Λευκίμης Σουφλίου, του δήμου Σουφλίου Έβρου, εντός του μεγάλου πυρήνα απόλυτης προστασίας των αρπακτικών, περίπου τρία χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του χωριού της Δαδιάς. Αιτία διαπιστώθηκε πως ήταν κεραυνός που έπεσε κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας την Πέμπτη 7 Μαΐου 2015 και προκάλεσε ανάφλεξη. Η φωτιά σιγόκαιγε επί σχεδόν δύο ημέρες χωρίς ορατές ενδείξεις.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του κλιμακίου πυροσβεστικής Σουφλίου Κωνσταντίνος Ταπεινόπουλος, η φωτιά εντοπίστηκε χθες Σάββατο 9 Μαΐου 2015 από κάτοικο της περιοχής που βρισκόταν σε γειτονικό ύψωμα ο οποίος και ανέφερε ότι έβλεπε καπνό απέναντι,στα δυτικά. «Η κινητοποίηση ήταν άμεση και η συνεργασία μεταξύ πυροσβεστικής υπηρεσίας, μεραρχίας, δασαρχείου, πολιτικής προστασίας και δήμου εξαιρετική» τόνισε ο Ταπεινόπουλος.

Συνολικά επιχείρησαν 17 πυροσβέστες από Σουφλί, Αλεξανδρούπολη και Λευκίμη, ενώ στο σημείο έσπευσαν ο αναπληρωτής διοικητής Αλεξανδρούπολης Ναθαναήλ Ρήγας και ο περιφερειακός διευθυντής πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης.

«Από την αρχή φάνηκε ότι η φωτιά, η οποία ήταν έρπουσα και δεν έκαψε παρά μόνο ξερά κλαδιά και πευκοβελόνες που ήταν στο έδαφος σε μια έκταση 2,7 στρεμμάτων, δεν απειλούσε με εξάπλωση αλλά λόγω ανυπαρξίας δρόμου και της μεγάλης κλίσης της θέσης, η κατάσβεσή της επετεύχθη με σκαπανικά και επινώτιους πυροσβεστήρες, καθώς δεν ήταν εφικτή η πρόσβαση των τεσσάρων οχημάτων που έσπευσαν στην περιοχή.

Το πυροσβεστικό κλιμάκιο Σουφλίου παρέμεινε στο σημείο εκδήλωσης της πυρκαγιάς έως και αργά το βράδυ προκειμένου να διασφαλιστεί η μη αναζωπύρωσή της.

«Όλα πήγαν καλά τώρα. Θα ήθελα όμως να επισημάνω για ακόμη μία φορά ότι η κατάσταση του δασικού οδικού δικτύου στην περιοχή είναι επικίνδυνη όχι μόνο γιατί μία ενδεχόμενη πυρκαγιά αντί να κάψει 50 στρέμματα, λόγω αδυναμίας πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων θα κάψει 5.000 στρέμματα, κυρίως είναι επικίνδυνη για τη ζωή των πυροσβεστών, γιατί εμείς δεν κάνουμε πίσω, θα παλέψουμε μέχρι τέλους να περάσουμε, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες και γι’ αυτό φοβάμαι ότι αν δεν γίνουν τα απαιτούμενα έργα θα έχουμε ατυχήματα», επισήμανε ο διοικητής του πυροσβεστικού κλιμακίου Σουφλίου.

πηγή:NewsBomb

 

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ