23.6 C
Trikala
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

“Ύψωμα 731”: Το βιβλίο του Τζον Καρ, η επιδίωξη του Γιώργου Σούρλα και η… αγωνία του Δημήτρη Παπαστεργίου (ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ)

Ήταν ένα «δύσκολο απόγευμα» το σημερινό (γι’ αυτό και δεν υπήρξε η προσδοκώμενη προσέλευση), όπως παραδέχθηκαν στους σύντομους χαιρετισμούς τους ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου και η πρόεδρος του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Τρικάλων Ναυσικά Μουλά.

- Advertisement -

Όμως, η (εξ αναβολής, λόγω της τραγωδίας των Τεμπών) βιβλιοπαρουσίαση του πονήματος του Βρετανού δημοσιογράφου – συγγραφέα Τζον Καρ (John C. Carr) με τίτλο “Η ήττα του Μουσολίνι στο Ύψωμα 731”, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου “Αθανάσιος Τριγώνης”, έλαβε την αξία που της ταίριαζε. Όπως ανέφερε προλογικά ο αντιδήμαρχος Παιδείας – Πολιτισμού – Αθλητισμού Μιχάλης Λάππας, προέκειτο για «μια πολύ ιδιαίτερη εκδήλωση. Μπορεί να είναι παρουσίαση βιβλίου αλλά, ουσιαστικά, είναι μια εκδήλωση μνήμης, ένα αφιέρωμα, ένα μνημόσυνο στους δικούς μας ανθρώπους, που κράτησαν Θερμοπύλες».

«Καμιά μέρα, καμιά ώρα, καμιά αίθουσα δεν είναι ικανή να χωρέσει το μέγεθος αυτού του ανδραγαθήματος», παρατήρησε, εν πρώτοις, ο κ. Παπαστεργίου. Για να συνεχίσει: «Σήμερα βρεθήκαμε εδώ γιατί ο πολύ παθιασμένος πρώην υπουργός Γεώργιος Σούρλας μού τηλεφώνησε πριν από αρκετό καιρό και μου είπε ότι υπάρχει ένα βιβλίο και ένας άνθρωπος, ο οποίος δεν κάνει μια ακόμη καταγραφή σε σχέση με το Ύψωμα 731. Αυτή είναι και η διαφορά του βιβλίου, που παρουσιάζουμε σήμερα.

Δεν είναι μια απλή καταγραφή ιστορικών γεγονότων, αλλά μάλλον η πρώτη φορά που έχει γίνει ιστορική έρευνα σε τέτοιο βάθος… Είμαστε υπερήφανοι για τους προγόνους μας. Το θέμα είναι εάν θα είναι υπερήφανοι οι απόγονοί μας για εμάς!».

Ο Ευθύμιος Αγγελάκης ταξίαρχος ε.α., ο οποίος μίλησε παρουσιάζοντας εκ παραλλήλου ιστορικό οπτικό υλικό, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Στο Ύψωμα 731 η 1η Μεραρχία των Θεσσαλών και ειδικά το 5ο Σύνταγμα σταμάτησε όλες τις επιθέσεις των Ιταλών. Κάθε διάθεση ή πρόθεσή τους να εισβάλουν στην Ελλάδα. Με πάρα πολλές απώλειες και συγκλονιστικές μάχες, οι οποίες δεν γίνεται να περιγραφούν. Με παρομοιώσεις “τύπου Βερντέν” για τους άπειρους βομβαρδισμούς. Οι νεκροί του 5ου Συντάγματος ήσαν περίπου 600 και εξίσου τόσοι οι γενναίοι 19ου Συντάγματος των Σερρών, οι οποίοι τους αντικατέστησαν».

Προτού ανέλθει στο βήμα, ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, τέως Υπουργός και επί σειρά ετών Βουλευτής Μαγνησίας Γιώργος Σούρλας, προέβη σε δηλώσεις στα τοπικά Μ.Μ.Ε.: «Το τι έγινε στο Ύψωμα 731, όπου πολέμησαν, υπό την διοίκηση του Ταγματάρχη Δημήτρη Κασλά αντιστεκόμενοι στην εαρινή ιταλική επίθεση, Τρικαλινοί, Καρδιτσιώτες, Σερραίοι έχει μεγάλη σημασία. Αλλά πιο μεγάλη σημασία έχει τι κάνουμε εμείς τώρα. Έχουμε υποχρέωση ν’ ανταποκριθούμε στις προσδοκίες αυτών των σπουδαίων μαχητών και να κρατήσουμε μια Ελλάδα ελεύθερη, δημοκρατική, με αξιοπρέπεια.

Πρέπει να γίνει επιτέλους ένα Μνημείο επάνω εκεί, στο Ύψωμα 731, που δεν υπάρχει σήμερα. Ένας δύσβατος δρόμος δυσκολεύει τους επισκέπτες. Να αναδείξουμε το 731 ως μια νέα σελίδα, που έρχεται να προστεθεί στις σελίδες του Μαραθώνα, των Θερμοπυλών, των Πλαταιών, της Σαλαμίνας. Τόσο ισάξιο είναι!!! Κάτι το οποίο, δυστυχώς, δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

Στις προθέσεις και επιδιώξεις μου είναι να πάει η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στο Ύψωμα 731, να καταθέσει ένα στεφάνι γι’ αυτούς τους γενναίους στρατιώτες, που έδωσαν την ζωή τους. Και, κάποια στιγμή, κι εμείς οι άλλοι να βρεθούμε και να γιορτάσουμε την Επέτειο της 9ης Μαρτίου 1941 όχι στα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, τον Βόλο ή την Αθήνα, αλλά εκεί επάνω, στο Ύψωμα, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν.

Ως εκπρόσωπος της Ένωσης Συγγενών Πεσόντων πιστεύω ότι αυτό πρέπει να κάνουμε. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για ν’ αναδείξουμε αυτή την ιστορική σελίδα ως ένα από τα σπουδαία κατορθώματα της σύγχρονης Ελλάδας για να τιμήσουμε τους μαχητές μας, που δόξασαν την Χώρα, λάμπρυναν την Ιστορία μας, προκάλεσαν τον παγκόσμιο θαυμασμό κι άλλαξαν την πορεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αιωνία τους η Μνήμη».

Ο συγγραφέας Τζον Καρ ευχαρίστησε τον κ. Σούρλα «διότι χωρίς αυτόν δεν θα είχα πάει στην Αλβανία, τον Οκτώβριο του 2019, για να δω από κοντά το Ύψωμα 731. Διάβασα αρχικά το βιβλίο του Αντιστρατήγου Γ. Τζουβάλα και σκέφθηκα ότι δεν υπήρχε στον αγγλόφωνο κόσμο αντίστοιχο που να μιλάει αποκλειστικά για την Μάχη του 731. Το έθεσα ως θέμα στον εκδότη μου και μου απάντησε καταφατικά.

Το έγραψα και με βοήθησε πάρα πολύ το Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα και, βέβαια, το ταξίδι που κάναμε με τον κ. Σούρλα στην Αλβανία. Πήγα προσωπικά στο Ύψωμα, πήρα φωτογραφίες, βρήκα βλήματα τα οποία, φυσικά, δεν άγγιξα. Δίχως αυτό το ταξίδι, το βιβλίο θα ήταν πολύ λιγότερο πλούσιο. Ευχαριστώ και τον Εκδοτικό Οίκο ΨΥΧΟΓΙΟΣ, που το μετέφρασε για να γίνει γνωστό στο αναγνωστικό κοινό της Ελλάδας».

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Τρικκαίων, οι εκδόσεις Ψυχογιός και ο Φιλολογικός Ιστορικός Λογοτεχνικός Σύνδεσμος Τρικάλων (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.)

 

Για το βιβλίο

Όπως τονίζεται στο οπισθόφυλλο: «Το Ύψωμα 731 ήταν το σκηνικό μιας από τις αγριότερες μάχες του Ελληνοϊταλικού Πολέμου στην Αλβανία, την οποία παρακολούθησε διά ζώσης και ο ίδιος ο Μουσολίνι. Στις 9 Μαρτίου 1941 οι Ιταλοί εξαπέλυσαν την ανοιξιάτικη επίθεσή τους, με σκοπό να βάλουν τέλος στις επί τέσσερις μήνες ταπεινωτικές υποχωρήσεις του στρατού τους. Στόχος ήταν δύο παράλληλες πεδιάδες όπου έστεκε το Ύψωμα 731, το οποίο και έπρεπε να καταλάβουν από τους Έλληνες πάση θυσία.

Το VIII ιταλικό Σώμα Στρατού, μέρος της 11ης Στρατιάς του Τζελόζο, είχε την αποστολή να καταλάβει το ύψωμα, ανοίγοντας την επίθεση με την 38η Μεραρχία Πεζικού «Πούλιε». Απέναντί τους βρισκόταν η Ελληνική 1η Μεραρχία του Β΄ Σώματος Στρατού, με την 4η και 6η Μεραρχία στα πλάγια.

Επί δεκαεπτά ημέρες, ύστερα από σφοδρό φραγμό πυρός του πυροβολικού, αποτέλεσμα του οποίου ήταν να μειωθεί το ύψος του λόφου κατά έξι μέτρα, οι Ιταλοί ρίχτηκαν με γενναιότητα στους Έλληνες στρατιώτες, οι οποίοι τους αναχαίτισαν προκαλώντας τους τρομακτικές απώλειες. Δόθηκαν μάχες σώμα με σώμα με ξιφολόγχες και οι Έλληνες κατάφεραν να κρατήσουν τις θέσεις τους.

Ο Μουσολίνι ήθελε τη νίκη για να εντυπωσιάσει τον Φύρερ. Αντ’ αυτού η αιματηρή πανωλεθρία του Υψώματος 731 (σ.σ. έχασε περίπου 14.000 στρατιώτες) έπαιξε τον ρόλο της στην απόφαση του Χίτλερ να αναβάλει την εισβολή στη Ρωσία κατά τέσσερις εβδομάδες τουλάχιστον, καθυστέρηση που, μαζί με άλλους παράγοντες, συνέβαλε ώστε να του στοιχίσει τελικά την έκβαση του πολέμου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)»

Ο συγγραφέας

Ο Τζον Καρ γεννήθηκε στην Αγγλία το 1948. Εργάστηκε για χρόνια ως δημοσιογράφος και ανταποκριτής των μεγαλύτερων εφημερίδων (The Times, Wall Street Journal Europe κ.ά.) στην περιοχή της Μεσογείου και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Είναι λάτρης της ελληνικής ιστορίας και ζει στη χώρα μας. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα βιβλία του Η ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, 1940-1941, ΘΩΡΗΚΤΟ ΑΒΕΡΩΦ – ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΟΙ ΠΟΛΕΜΙΣΤΕΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ, Η ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΝΗΝΩΝ και Η ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ ΣΤΟ ΥΨΩΜΑ 731.

Δείτε τι κατέγραψε ο φακός του trikalaola.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ