21.6 C
Trikala
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Εκδήλωση στο 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων για τους Τρικαλινούς αγωνιστές του 1821 με ομιλητή τον δρα Θεόδωρο Νημά

Με αφορμή την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 και λαμβάνοντας υπόψη ότι αν και η συμβολή των Τρικαλινών αγωνιστών στον αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τούρκικο ζυγό ήταν σημαντικότατη, εντούτοις παραμένει σχεδόν άγνωστη (κυρίως στους μαθητές), οργανώσαμε στο 9ο Γυμνάσιο Τρικάλων σχετική εκδήλωση με ομιλητή τον φιλόλογο-ιστορικό, πρώην σχολικό σύμβουλο φιλολόγων δρα Θεόδωρο Νημά. Έναν άνθρωπο που έχει αφιερώσει τη ζωή του στη έρευνα και τη μελέτη θεμάτων ιστορίας, τοπικής ιστορίας και λαογραφίας και μέσω του Φ.Ι.ΛΟ.Σ (Φιλολογικού, Ιστορικού, Λογοτεχνικού Συνδέσμου) Τρικάλων, του οποίου διετέλεσε πρόεδρος πάνω από 30 χρόνια, έχει συμβάλει στην επιστημονική έρευνα και μελέτη της περιοχής  των Τρικάλων.

- Advertisement -

Ο Θεόδωρος Νημάς άρχισε την ομιλία του με αναφορά στις προεπαναστικές εξεγέρσεις του μητροπολίτη Λαρίσης-Τρίκκης Διονυσίου του Φιλοσόφου το 1600, την συμμετοχή των Τρικαλινών στα Ορλωφικά το 1770 και την  επανάσταση των Βλαχαβαίων στα Χάσια το 1808, τονίζοντας ότι σε κάθε γενικευμένη εξέγερση του ελληνικού λαού οι Τρικαλινοί έδιναν το παρόν.

Ήδη πριν από την έναρξη της Επαναστάσεως του 1821 αρκετοί Τρικαλινοί είχαν μυηθεί στην Φιλική Εταιρεία και με την κήρυξη της Επανάστασης όλη η περιοχή των Τρικάλων ξεσηκώνεται με επικεφαλής τους καπεταναίους Νικόλαο Στουρνάρα, Αθανάσιο Μάνταλο, Γρηγόρη Λιακατά και Χριστόδουλο Χατζηπέτρο. Στην περιοχή της Πίνδου έδωσαν αρκετές μάχες και ως το τέλος του 1824, οι Τρικαλινοί αγωνιστές, πολεμώντας ηρωικά, κατορθώνουν να καθυστερήσουν την κάθοδο ισχυρών τουρκικών δυνάμεων στην Νότια Ελλάδα και έτσι η Επανάσταση εκεί να εδραιωθεί. Όμως η αριθμητική υπεροχή και η υπεροπλία των Τούρκων δεν έφερε το ποθούμενο αποτέλεσμα της απελευθέρωσης της Θεσσαλίας. Οι Τρικαλινοί όμως συνέχισαν τον αγώνα τους στη Νότια Ελλάδα, λαμβάνοντας μέρος στις σημαντικότερες μάχες που δόθηκαν εκεί, γράφοντας σελίδες απαράμιλλου θάρρους και ηρωισμού. Ο Νικ. Στουρνάρας και ο γαμπρός του Γρ. Λιακατάς σκοτώθηκαν πολεμώντας στο Μεσολόγγι και στο Αιτωλικό αντιστοίχως.

Η ομιλία έκλεισε με σύντομη αναφορά στις μετεπαναστατικές εξεγέρσεις στη Θεσσαλία (1854 και 1878) και στην ενσωμάτωσή της στο Ελληνικό κράτος το 1881.

Ταυτόχρονα προβλήθηκαν διαφάνειες με εικόνες σχετικές με τα μέρη όπου έδρασαν οι Τρικαλινοί αγωνιστές καθώς και εικόνες των ιδίων από προσωπογραφίες τους ή από τις προτομές τους που υπάρχουν στα Τρίκαλα και αλλού.

Οι μαθητές παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ομιλία και ακολούθησε συζήτηση με τον ομιλητή. Όλοι εξέφρασαν τον θαυμασμό τους και την υπερηφάνεια τους για τους προγόνους τους (Τρικαλινούς αγωνιστές της Επανάστασης του 1821) που έβαλαν πάνω και από την ίδια τη ζωή τους τον αγώνα για την ελευθερία της Ελλάδας και έδωσαν την υπόσχεση (πρώτα στον εαυτό τους και ύστερα στους άλλους) ότι η θυσία όλων αυτών των νέων παλικαριών θα αποτελεί φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση γι’ αυτούς.


Η πολύ ενδιαφέρουσα αυτή ομιλία υπάρχει βιντεοσκοπημένη στην ιστοσελίδα του 9ου Γυμνασίου Τρικάλων (στη διεύθυνση http://9gym-trikal.tri.sch.gr) και στο κανάλι του σχολείου στο youtube (στη διεύθυνση: https://youtu.be/2qa6P5jXDXw).

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ