21.6 C
Trikala
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Το πανηγύρι στα Ξωκλήσια-Μεγάλη επιτυχία γνώρισε η εκδήλωση στο Φλαμούλι (52 ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η καθιερωμένη πλέον εκδήλωση που διοργάνωσε Ο ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ  «ΟΙ Θ Ε Ρ Ι Σ Τ Α Δ Ε Σ » σε συνεργασία με την ΕΝΟΡΙΑ ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΦΛΑΜΟΥΛΙΟΥ με θέμα: «Το πανηγύρι στα Ξωκλήσια »              

- Advertisement -

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και αίγλη την Κυριακή 24 Μαΐου 2015 στο προαύλιο της παλιάς εκκλησίας Αγίας Παρασκευής Φλαμουλίου όπου πλήθος κοινού τόσο από το Φλαμούλι και τα γειτονικά χωριά όσο και από την πόλη των Τρικάλων έσπευσαν να την παρακολουθήσουν και δικαιώθηκαν στο έπακρον.

Η μεγάλη λαογραφική εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς & δρώμενα έκανε μεγάλες εντυπώσεις και άφησε τις καλλίτερες αναμνήσεις σε όλους τους παρευρισκόμενους . Η έναρξη των δρώμενων έγινε σύμφωνα με το προκαθορισμένο πρόγραμμα στις 7,30 μ.μ. με κωδωνοκρουσία που καλούσε τους πιστούς στο «πανηγύρι». Στη συνέχεια πέρασαν μέσα στην εκκλησία τα χορευτικά τμήματα για ν’ ανάψουν ένα κερί και εξήλθαν στο προαύλιο όπου οι επίτροποι της εκκλησίας και άλλοι χωριανοί είχαν κάνει όλες τις προετοιμασίες. Εκεί δίπλα έστρωσαν οι γυναίκες τα πλουμιστά υφαντά τους που χρόνια τα φύλαγαν στα μπαούλα, κάθισαν και έβγαλαν μέσα από τους τρουβάδες τα εδέσματα που είχαν ετοιμάσει καθώς και κόκκινο κρασί. Έτσι άρχισε ένα φαγοπότι όπως τους παλιούς καλούς καιρούς και τσούγκρισμα των ποτηριών ανταλλάσσοντας ευχές. Από την όλη διαδικασία δεν έλειπε φυσικά και η παραδοσιακή μουσική.  Έλαβαν μέρος τα παιδικά χορευτικά τμήματα του Φλαμουλίου, του Βλύζα-Γριζάνου όπως και το γυναικείο τμήμα του Φλαμουλίου , οι Θεριστάδες και το Κεφαλόβρυσο. Υπεύθυνοι χοροδιδάσκαλοι οι: Αντώνης Παπαμιχαήλ, Ευαγγελία Γρηγορίου, Θεόδωρος Καλογράνας.

Το πόγραμμα των χορευτικών τμημάτων έκλεισε θεατρικό απόσπασμα με τίτλο « Βασίλη Κάτσε Φρόνιμα», από το Αφιέρωμα στους Θεσσαλούς ήρωες του ’21, που επιμελήθηκαν και παρουσίασαν οι Θεριστάδες στο Πνευματικό κέντρο Τρικάλων στις 23 Μαρτίου το 2012. Η κατανυκτική ατμόσφαιρα και η απόδοση των ρόλων από τους «ερασιτέχνες ηθοποιούς» συνάρπασε όλο το ακροαματικό κοινό που παρακολουθούσε με μεγάλη προσήλωση.

Αντιλάλησε το προαύλιο της εκκλησίας από τα τραγούδια και τα ντουφέκια και έλαμψαν οι άσπρες φουστανέλες της κλεφτουριάς των Θεριστάδων και οι λαμπρές καραγκούνικες ενδυμασίες των γυναικών όλων των χορευτικών τμημάτων, σε ένα συναπάντημα που θύμιζε αλλοτινές εποχές. Ένα θερμό θέαμα κάτω από ήχους παραδοσιακής μουσικής παλιών μας τοπικών τραγουδιών που δημιούργησε γλυκές νοσταλγίες στους μεγαλύτερους και έναν απρόβλεπτο ενθουσιασμό στη νεολαία μας. Μετά από μια ώρα περίπου χορού όπου οι γονείς καμάρωσαν τα παιδιά τους οι παππούδες τα εγγόνια τους και οι άντρες τις γυναίκες τους, το σκηνικό παραδόθηκε στο κοινό με το χορό του παπά-Θανάση που χόρεψε το Δελή-παπά λεβέντη κατ’ επιθυμία του Αγ. Πρωτοσύγκελου. Όλοι οι χωριανοί ρίχτηκαν σε ένα ξεφάντωμα και ένα όμορφο γλέντι που κράτησε για αρκετές ώρες. Οι κάτοικοι του Φλαμουλίου και όλοι οι παρευρισκόμενοι αποχώρησαν με τις καλλίτερες εντυπωσεις για το πρόγραμμα της βραδιάς που επιμελήθηκαν ο Πρόεδρος των Θεριστάδων Αντώνης Παπαμιχαήλ και ο π. Αθανάσιος Τύμπας εφημέριος της ενορίας Αγ. Παρασκευής Φλαμουλίου.

Την εκδήλωση παρακολούθησε ο Αγιος Πρωτοσύγκελος π. Χρυσόστομος, όπου αμέσως μετά την παρουσίαση του θεατρικού απηύθυνε χαιρετισμό στο πλήθος και συνεχάρη θερμά το θεατρικό τμήμα των Θεριστάδων όπως και όλους τους συμμετέχοντες νέους και ενήλικες. Επίσης παρέστησαν εκπρόσωποι της περιφερειακής ενότητας Τρικάλων ο αντιπεριφερειάρχης κοιν. μέριμνας δημόσιας υγείας μεταφορών & επικοινωνιών κ. Τσίγκας Γ., ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Γακόπουλος Χρ. και εκπρόσωποι του Δημάρχου κ. Παπαστεργίου, ο Αντιδήμαρχος κ. Αναστασίου Χρ, και οι δημοτικοί σύμβουλοι Μιχ. Λάππας και Δημ. Βασταρούχας. Επίσης παρευρέθησαν ο πρόεδρος του τμήματος ΤΕΦΑ Τρικάλων κ. Κουτεντάκης και ο διευθυντής του δημοτ. σχολείου Φλαμουλίου κ. Παπαδήμας Ηλ.

Η εκκλησιαστική επιτροπή της ενορίας Αγ. Παρασκευής Φλαμουλίου και το ΔΣ των Θεριστάδων, ευχαριστούν: όλα τα παιδιά, τις χορεύτριες και χορευτές για τη συμμετοχή τους, τους μουσικούς (Νεκτάριο Παπαγεωργίου (καθηγητή Μουσικολογίας) στο Κλαρίνο, Άρη Ντίνα(καθηγητή του Μουσικού Σχολείου) στο τραγούδι και λαγούτο, Γιώργο Ντίνα (μουσικολόγο) στα κρουστά, Κων/νο Παπαϊωάνου σαντούρι και Στέργιο Παππά στο κόντρα μπάσο, ηχολήπτη Κώστα Μπακοβσίλη) και το γνωστό σε όλους επαγγελματία Κωνσταντίνο Καραφάνταλο(Video Camera) που απαθανάτισε όλες αυτές τις σπάνιες σκηνές. Επίσης τον κ. Αθανάσιο Ζάχου που με το συνεργείο του αποτελούμενο από παιδιά του Φλαμουλίου και την εκκλησιαστική επιτροπή ανέλαβε την ετοιμασία της όλης φιλοξενίας. Ο π. Αθανάσιος Τύμπας και το εκκλησιαστικό Συμβούλιο προς ευχαρίστηση πρόσφεραν συμβολική φιλοξενία στα συμμετέχοντα χορευτικά τμήματα.

Άξια λόγου θεωρείται η αναφορά του κ. Παπαμιχαήλ Α. εν όσο παρουσίαζε το όλο πρόγραμμα στη παλιά εκκλησία: «Προσωπικά θεωρώ ότι θα ήταν παράληψη μας να μην εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας σε τούτον εδώ το χώρο που μας φιλοξενεί απόψε και που είναι ο μνημειώδης ναός της Αγ. Παρασκευής γιατί δένει απόλυτα με αυτό που παρουσιάζουμε. Είναι ένα παμπάλαιο μνημείο για το οποίο –πιστεύουμε- οι τοπικές αρχές χρήζει να επιληφθούν τη συντήρησή του γιατί ο αδυσώπητος χρόνος έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο ναό και οποιαδήποτε περεταίρω βλάβη θα ήταν κρίμα».

 Δείτε το 1ο βίντεο και τις φωτογραφίες του trikalaola.gr ενώ θα ακολουθήσει και το 2ο βίντεο.

 

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ