16.5 C
Trikala
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Όλη η Πολιτική Δραστηριότητα στα Τρίκαλα-Κομμάτων, Πολιτικών Οργανώσεων, Κινημάτων, Σωματείων, Βουλευτών, Άρθρα

Πικετοφορία κατά της εμπλοκής σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

- Advertisement -

 

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη με αφορμή την επίσκεψη Ομπάμα

 

Την πραγματοποίηση πικετοφορίας, με κεντρικό σύνθημα: «Ανεπιθύμητος ο Ομπάμα στην Ελλάδα – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους» την Τρίτη 15 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, αποφάσισε η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων – Παράρτημα της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη, καλώντας εργατικά σωματεία, συλλόγους αυτοαπασχολούμενων, σύλλογο γυναικών, φοιτητικούς συλλόγους, φορείς του λαϊκού κινήματος να μετέχουν στην κινητοποίηση με μαζική συμμετοχή.

  • Για να καταδικαστεί αποφασιστικά η επίσκεψη–πρόκληση του Ομπάμα στην Ελλάδα, παραμονές της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου, και να κηρύξουμε ανεπιθύμητο τον πρόεδρο των ΗΠΑ που η πολιτική τους μακελεύει τους λαούς
  • Για να δυναμώσει η παρέμβαση του λαού μας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, επεμβάσεις και πολέμους.
  • Για να καταγγελθεί για άλλη μια φορά ο εγκληματικός ρόλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.
  • Για να ενισχυθεί η πάλη ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που συνεχίζει την πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.
  • Να βροντοφωνάξουμε: Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!

Η επίσκεψη Ομπάμα πραγματοποιείται σε συνθήκες ολομέτωπης επίθεσης της κυβέρνησης ενάντια στην εργατική τάξη, τα πλατιά λαϊκά στρώματα και βαθιάς ελληνικής εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια διαθέτοντας πλοία, στρατιωτικές δυνάμεις, βάσεις, υποδομές για τις πολεμικές ανάγκες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε, στο όνομα της «Γεωστρατηγικής Αναβάθμισης» για λογαριασμό των μεγάλων συμφερόντων. Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα και τη Γερμανία, λίγες μέρες πριν τη λήξη της θητείας του έχει στόχο την προώθηση των Αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή, στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, την πάρα πέρα ενίσχυση των Ευρω-Ατλαντικών επιθετικών σχεδίων.

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Η έντονη επιθετικότητα και προκλητικότητα της Τουρκίας και οι δηλώσεις Ερντογάν περί αμφισβήτησης και κατάργησης της Συνθήκης της Λωζάννης (οι οποίες συνεχίζονται σχεδόν ανά βδομάδα με τελευταίες τις χθεσινές), σε συνδυασμό με την έντονη και απρόβλεπτη ρευστότητα των γεωπολιτικών συσχετισμών στην ευρύτερη περιοχή, επαναφέρουν με δριμύτητα στο προσκήνιο τα «χαίνοντα» μείζονα εθνικά μας θέματα, του άξονα, δηλαδή, Θράκης, Αιγαίου και Κύπρου.

Η βαθύτερη αιτία αυτού του διπλωματικού Τουρκικού «εξτρεμισμού», που εμφανίζει συστηματικά το τελευταίο διάστημα ο Τούρκος Πρόεδρος, είναι η κρίση του ιδεολογικού αφηγήματος του Νεοθωμανισμού, που διατυπώθηκε από τον Νταβούτογλου το 2002, όταν ξεκινούσε την κυριαρχία του στο πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας ο Ερντογάν. Κεντρικό στοιχείο αυτού του αφηγήματος ήταν η επιδίωξη αποκατάστασης της Τουρκίας στον ρόλο, που έπαιζε η παλιά Οθωμανική Αυτοκρατορία, διατηρώντας «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες». Η πολιτική αυτή έχει καταρρεύσει, τόσο στην Συρία, όσο και στην Αίγυπτο, που προσπάθησε να εγκαταστήσει ένα «φιλικό» καθεστώς των αδελφών Μουσουλμάνων, καθώς και στην επιδιωκόμενη επίλυση του Κουρδικού, το οποίο βρίσκεται, πλέον, σε ανεξέλεγκτη όξυνση. Η κατάρρευση αυτής της στρατηγικής προκάλεσε έντονες εξελίξεις εντός της Τουρκικής κοινωνίας, απόρροια των οποίων υπήρξε το αποτυχημένο πραξικόπημα, το οποίο αποτέλεσε, στην κυριολεξία, το «σωσίβιο δώρο» στον Ερντογάν. Ο τελευταίος έχει επιδοθεί, στο μεν εσωτερικό, στο «ξήλωμα» του Κεμαλισμού, που αποτέλεσε ένα ανελεύθερο αυταρχικό καθεστώς, θεμελιωμένο επάνω στην καταπίεση «εσωτερικών εχθρών», εκείνων, δηλαδή, των πολιτισμικών και κοινωνικών ομάδων, που δεν εντάσσονταν στην δημιουργηθείσα κοσμική, σωβινιστική κρατική ιδεολογία περί «τουρκικότητας», ενός Κράτους, δηλαδή, που διασφάλιζε την ενότητά του, εξάγοντας τις εσωτερικές του αντιθέσεις και παραμένοντας επιθετικό απέναντι στις υποτιθέμενες «εξωτερικές απειλές».

Κατά περίεργο τρόπο, ο Ερντογάν, ως εκφραστής του Νεοθωμανισμού, ενώ επιχειρεί το «ξήλωμα» του Κεμαλισμού, χρησιμοποιεί τον ίδιο ακριβώς τρόπο λειτουργίας για την πολιτική του κυριαρχία και την ηγεμονία του «ήπιου Ισλάμ», την εξαγωγή, δηλαδή, των εσωτερικών προβλημάτων προς τα έξω, προκειμένου να καλύψει την πλήρη αποτυχία και την κατάρρευση του αρχικού ιδεολογήματός του και να προλάβει, με επιθετικό τρόπο, στέλνοντας μηνύματα ότι, σε περίπτωση μειώσεως της Τουρκίας με την δημιουργία Κουρδικού Κράτους, έχει απαιτήσεις, που ξεπερνούν τις ρυθμίσεις της Συνθήκης της Λωζάννης και φθάνουν στα σύνορα, που είχε πριν την κατάρρευσή της η Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Αυτό, όμως, αποτελεί μείζονα κίνδυνο για την Ελλάδα, διότι βασικό στοιχείο της Νεοθωμανικής στρατηγικής, που είχε αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Οζάλ στα τέλη της δεκαετίας του 1980, αποτελούν τα Βαλκάνια, όπου η Τουρκία έχει τακτικά πλεονεκτήματα, λόγω της διαφοράς ισχύος μεταξύ αυτής και των υπολοίπων Χωρών της περιοχής και λόγω των Μουσουλμανικών διάσπαρτων μειονοτήτων (Ελλάδα, Βουλγαρία, Κόσοβο, Βοσνία και, φυσικά, Αλβανία, που αποτελεί το «μακρύ της χέρι» στην ευρύτερη περιοχή). Σε περίπτωση, δε, που παγιωθούν οι αποτυχίες της Τουρκικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή, είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσει να «ισοφαρίσει» αυτές τις απώλειες, μέσω της επιθετικής ηγεμονικής – επεκτατικής πολιτικής, κυρίως έναντι της Ελλάδος.

Οι νέες αυτές διαγραφόμενες συνθήκες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τον μείζονα Ελληνισμό της Μεσογείου, καθόσον, την ίδια στιγμή, βιώνουμε την δραματική αποδυνάμωση του ευρύτερου Ελληνισμού, εξαιτίας του μνημονιακού «οδοστρωτήρα» και της μετατροπής της Ελλάδος σε «αποικία χρέους», με εκχώρηση σημαντικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στους τοκογλύφους δανειστές, σε συνδυασμό με την «τριπλή αποικιοποίηση» της Κύπρου (Αγγλικές βάσεις, Τουρκικός στρατός κατοχής και μνημονιακή κηδεμονία της Κύπρου).

Το κρίσιμο ζήτημα για την Ελλάδα, η οποία αποδυναμώνεται συνεχώς, κάτω από την «μνημονιακή μπότα», είναι η έλλειψη μακρόπνοης εθνικής στρατηγικής, που θα βασίζεται, αποκλειστικά και μόνο, στα συμφέροντα της Χώρας και του Ελληνικού Λαού, λαμβάνοντας υπόψη τις εκάστοτε αντικειμενικές συνθήκες του ευρύτερου περίγυρου και τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις. Η συνεχιζόμενη έως σήμερα (και διευρυνόμενη μάλιστα) έλλειψη στρατηγικής αποτελεί την πλέον άφρονα μεταπολεμική πράξη της οικονομικής «ολιγαρχίας» και της «θεραπαινίδας» αυτής, που είναι η πλειοψηφία του μνημονιακού πολιτικού προσωπικού. Έτσι, μέχρι σήμερα, εξαιτίας του έντονου «φοβικού συνδρόμου» στα εθνικά θέματα, και κυρίως έναντι της Τουρκικής επιθετικότητας, από το οποίο διακατέχεται αυτό και της πλήρους εξάρτησής του από ξένα κέντρα, δρα ως «σύστημα παρακμής», αντικειμενικά, σε βάρος του Ελληνικού και Κυπριακού Λαού και των διαχρονικών συμφερόντων του Ελληνισμού στην περιοχή.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Η ελπίδα είναι στη δράση του λαού

Η νίκη του Donald Trump, οφείλεται στην απελπισία των λαϊκών στρωμάτων στην πλουσιότερη χώρα του πλανήτη, τις ΗΠΑ για τις δεκαετίες αχαλίνωτης ανισότητας, πτώσης του βιοτικού επιπέδου, τους ατέλειωτους πολέμους στο εξωτερικό και την πλήρη διάψευση των ελπίδων από την “πρώτη φορά μαύρος πρόεδρος” στις ΗΠΑ.
Ο πολυεκατομμυριούχος ρατσιστής πρόεδρος -πλέον- των ΗΠΑ κέρδισε την ακόμα πιο μισητή στον λαό εκπρόσωπο του αμερικάνικου κατεστημένου Χ. Κλίντον δίνοντας μια υπεραντιδραστική “απάντηση” στην εκκωφαντική κρίση της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης και της κρίσης ηγεμονίας του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.
Όπως και σε άλλες πρόσφατες πολιτικές και εκλογικές αναμετρήσεις οι λαικές μάζες έδειξαν περιφρονητική απόρριψη του κατεστημένου, ακόμα και αν αυτό  οδηγεί σε ένα επόμενο.  Μεγάλα τμήματα των εργαζομένων, των άνεργων, της νεολαίας, των μειονοτήτων και των διανοουμένων έστρεψαν την πλάτη τους στον κακοστημενο δικομματικό καυγά. Αυτό δεν μπόρεσε να εκφραστεί παρά μόνο αποσπασματικά ή με την αποχή. Όμως μέσα από το ρεύμα αυτό, που έστειλε τα πρώτα μηνύματα με σκληρούς αγώνες το προηγούμενο διάστημα, το κίνημα για την διεκδίκηση των 15 δολαρίων κατώτερος μισθό,  ενάντια στις δολοφονίες black lifes matter,  το occupy wall street μπορεί να γεννηθεί η ελπίδα για την αμερικανική κοινωνία.
Ο (κάθε) Trump και η (κάθε) Hillary είναι εχθροί της εργατικής τάξης και του λαού. Οι οικονομικές τους δεσμεύσεις με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ήταν η πλήρης εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολυεθνικών, των βιομηχανιών πολέμου, της wall street.

Για αυτό και πέφτουν στο κενό οι κραυγές για συστράτευση ενάντια στον “ακροδεξιό λαικισμό” αυτών που τον προκάλεσαν και τον γιγάντωσαν.

Μόνο η αριστερά με το πρόγραμμά της, τους αγώνες της, το νέο όραμά της, τις σχέσεις της με τα πιο καταπιεσμένα στρώματα της κοινωνίας, την ανειρήνευτη πάλη με κάθε εκδοχή του συστήματος μπορεί να απαντήσει στον καπιταλισμό που σαπίζει και τους πολιτικούς του εκπροσώπους είτε στην μια είτε στην άλλη εκδοχή τους.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Ο Κ. Σκρέκας για την εκλογή Ντόναλντ Τράμπ

Στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ1 τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Ν. Τρικάλων της Ν.Δ. και Πρώην Υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας, αναφορικά με την εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ στη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ. Αναλυτικά:

«Κατ΄αρχήν αυτό μένει να αποδειχθεί. Κανείς δεν μπορεί να κάνει μια ασφαλή πρόβλεψη για το τι θα αλλάξει. Το σίγουρο είναι ότι θα βάλει τη δικιά του πινελιά.

Η πολιτική που θα ακολουθήσει τόσο στην Οικονομία, όσο και σε διεθνές επίπεδο θα μας επηρεάσει σαφώς. Για παράδειγμα τι στάση θα τηρήσει στο προσφυγικό; Πως θα αντιμετωπίσει μια περιφερειακή δύναμη όπως η Τουρκία; Τι θα κάνει με την Ελλάδα η οποία είναι ένας παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες που έχουμε περάσει.

Πρέπει να δούμε πως θα κινηθεί και πως θα επηρεάσουν οι παρεμβάσεις του».

 

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ