13.2 C
Trikala
Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Όλη η Πολιτική Δραστηριότητα στα Τρίκαλα-Κομμάτων, Πολιτικών Οργανώσεων

Τα πάγια προβλήματα και οι νέες προκλήσεις για την νεολαία στο επίκεντρο της κοινοβουλευτικής δράσης. 

- Advertisement -

 

Στα θέματα που απασχολούν την νεολαία αναφέρθηκε η Παναγιώτα Δριτσέλη, στις τοποθετήσεις της στην συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με την αφορμή της παρουσίασης της εισήγησής της, στα πλαίσια της κατάρτισης της ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων της Επιτροπής, αλλά και του προγραμματισμού των συνεδριάσεων για το επόμενο διάστημα. Η Παναγιώτα Δριτσέλη αναφέρθηκε στην μάχη για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, η οποία, όπως τόνισε, αποδίδει καρπούς καθώς αυτή έχει μειωθεί κατά 22 ποσοστιαίες μονάδες από το 2013. Αναφέρθηκε, επίσης, στα ζητήματα εθελοντισμού που σχετίζονται με τη νέα γενιά και ιδιαίτερα στον κρίσιμο ρόλο τους στη δημιουργία θετικών προτύπων και αναπαραστάσεων.

Ως προς τα πεδία στα οποία θα πρέπει να εμβαθύνουν οι επεξεργασίες της συγκεκριμένης κοινοβουλευτικής επιτροπής, η Παναγιώτα Δριτσέλη στάθηκε ιδιαίτερα στην στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης. Με έμφαση στην ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης για τις κατηγορίες νέων που αντιμετωπίζουν εκπαιδευτικές προκλήσεις, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι η ειδική εκπαίδευση, αλλά και η διαπολιτισμική εκπαίδευση στο σύνολό της, θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενα ακόμα μεγαλύτερης υποστήριξης.

Τέλος, η Παναγιώτα Δριτσέλη στάθηκε στα νέα προβλήματα και στους σύγχρονους κινδύνους που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα γενιά. Οι νεανικοί εθισμοί και ιδιαίτερα οι νέες μορφές τους, θα πρέπει να εξεταστούν πιο προσεκτικά και να αποτελέσουν ιδιαίτερο αντικείμενο των δημόσιων πολιτικών πρόληψης. Και η εξάρτηση από το διαδίκτυο και οι άλλες νέες μορφές προβλημάτων, όπως η απομόνωση και η αντικοινωνικότητα που συνοδεύουν την υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους νέους, πρέπει να τεθούν σήμερα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, τόνισε χαρακτηριστικά η βουλευτής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των τοποθετήσεων της Παναγιώτας Δριτσέλη :

 

Εισηγήσεις της Παναγιώτας Δριτσέλη για τα θέματα νεολαίας στην συνεδρίασης προγραμματισμού δράσης της Ειδικής Μόνιμης Επιτορπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 8.11.2018

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΔΡΙΤΣΕΛΗ: Στην προηγούμενη Κοινοβουλευτική Περίοδο η Ειδική Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ασχολήθηκε με τα ζητήματα της νεολαίας σε δύο συνεδριάσεις. Η πρώτη αφορούσε στο επιμέρους ζήτημα των δράσεων του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, όπου ήταν και κοινή με την Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και η δεύτερη ασχολήθηκε με το κρίσιμο ζήτημα της καταπολέμησης της ανεργίας των νέων.

Αναφορικά με το θέμα της συμβολής του προσκοπισμού στην ανάδειξη των αξιών της ανιδιοτελούς προσφοράς, την αναγνώριση της αξίας της φύσης και του περιβάλλοντος, του  αλτρουισμού και της ανάπτυξης της κοινωνικής συνείδησης, ανέδειξαν οι φορείς του προσκοπικού κινήματος, οι οποίοι συμμετείχαν στην κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών επιτροπών για το συγκεκριμένο ζήτημα. Όπως επισημάνθηκε από όλους τους φορείς αλλά και από τους βουλευτές που έλαβαν το λόγο στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, ο προσκοπισμός αποτέλεσε ένα όχημα μεταλαμπάδευσης αξιών προς τη νέα γενιά, ενώ συνέβαλλε διαχρονικά στην διαμόρφωση μιας θετικής κοινωνικής συνείδησης σε χιλιάδες νέους ανθρώπους.

Η συνεισφορά αυτή του προσκοπισμού στο σύνολο της νεολαίας έχει αναγνωριστεί ποικιλοτρόπως από πολλούς πολιτειακούς φορείς, οι οποίοι στηρίζουν τις πρωτοβουλίες του προσκοπικού κινήματος και συντονίζουν τις δράσεις τους με αυτό. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τους τομείς δραστηριοποίησης του προσκοπικού κινήματος, αυτοί αφορούν σε ένα ευρύ φάσμα της κοινωνικής ζωής και έχουν ως στόχο την κοινωνική και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών, καθώς και την προσφορά πολύτιμων εθελοντικών υπηρεσιών στο κοινωνικό σύνολο. Η διαρκής αυτή θετική δράση του προσκοπισμού στη χώρα, εδώ και έναν αιώνα, αναδείχθηκε από όλους τους φορείς που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, ενώ και σε θεσμικό επίπεδο η Βουλή αποφάσισε την υποστήριξη του έργου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, ώστε να καταστεί εφικτή η ακόμα μεγαλύτερη αναβάθμιση του έργου του.

Σχετικά με το δεύτερο θέμα και τις δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας και ιδιαίτερα της ανεργίας των νέων. Το θέμα της ανεργίας των νέων αποτέλεσε ένα από τα βασικά ζητήματα σε σχέση με την ευρύτερη θεματική που σχετίζεται με τη νεολαία και την ανάδειξη των θεμάτων που την απασχολούν. Στη σχετική συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η συζήτηση εστίασε στις συγκεκριμένες δράσεις που οδήγησαν τα τελευταία τρία χρόνια σε μία σημαντική μείωση του ποσοστού ανεργίας των νέων, καθώς και στα νέα εργαλεία που έδωσαν ώθηση στην συγκεκριμένη τάση.

Όπως υπογραμμίστηκε, η οικονομική κρίση και οι πολιτικές αποδόμησης του πλαισίου προστασίας της εργασίας, αντί να οδηγήσουν στην αύξηση της απασχόλησης, όπως διατείνονταν οι σχεδιαστές των μνημονίων, έφεραν τα αντίθετα αποτελέσματα. Η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η υποβάθμιση της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, η έλλειψη συντονισμού δράσεων ανάμεσα σε υπηρεσίες και φορείς υλοποίησης προγραμμάτων, ήταν μερικοί από τους λόγους που εκτίναξαν την ανεργία των νέων, διόγκωσαν το φαινόμενο της απασχόλησης των νέων σε υποβαθμισμένες θέσεις εργασίας, ενώ επέτειναν και την τάση φυγής, ιδιαίτερα των νέων επιστημόνων προς τις χώρες του εξωτερικού.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αναστροφή της εξαιρετικά δυσμενούς θέσης των νέων στην αγορά εργασίας αποτέλεσε έναν από τους κεντρικούς στόχους και του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αλλά και του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Ανάμεσα στις μεταρρυθμίσεις που βελτίωσαν την εικόνα και συνέβαλλαν στη μείωση της ανεργίας των νέων ήταν η αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, η βελτίωση των μηχανισμών εντοπισμού των αναγκών της αγοράς εργασίας και η καλύτερη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων για την υλοποίηση πολιτικών κατάρτισης.

Σημαντικά στοιχεία σε διαρθρωτικό επίπεδο αποτέλεσαν, επίσης, οι εξής δύο μεταρρυθμίσεις. Πρώτον, η βελτίωση της ασφαλιστικής συμμόρφωσης, μέσω της συντονισμένης προσπάθειας καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας, η οποία αποτελεί μάστιγα για τους νέους εργαζόμενους. Δεύτερον, η συνολική αναβάθμιση της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Μέσα από τις διαρθρωτικές αυτές παρεμβάσεις δημιουργήθηκαν νέες δυνατότητες και προοπτικές για την απασχόληση των νέων.

Εντούτοις, όπως επισημάνθηκε από όλους τους φορείς που συμμετείχαν στη συζήτηση, η Ελλάδα παραμένει η χώρα με την μεγαλύτερη ανεργία των νέων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η τάση ανάσχεσης του brain drain μπορεί και πρέπει να ενταθεί ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα. Σε αυτή την κατεύθυνση, η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, έχει δεσμευτεί να παρακολουθεί στενά την πορεία αποκλιμάκωσης της ανεργίας των νέων και να συζητά τακτικά γύρω από τα θέματα που σχετίζονται με αυτή.

Τέλος, κυρία Πρόεδρε, θεωρώ ότι στην προηγούμενη περίοδο δεν δώσαμε τον απαραίτητο χρόνο στα ζητήματα που απασχολούν τη νεολαία. Εύχομαι, με αυτή την παραίνεση, σε αυτή την κοινοβουλευτική περίοδο να ασχοληθούμε ακόμη περισσότερο με αυτό το ζωτικό τμήμα της κοινωνίας, σε αυτή τη νέα εποχή στην οποία διέρχεται η χώρα.

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΔΡΙΤΣΕΛΗ: Αφού πω εκ των προτέρων ότι συμφωνώ με τις προτάσεις των συναδέλφων, θέλω να επανέλθω πάλι στα ζητήματα της νεολαίας, όχι από κάποιο πείσμα, απλά θεωρώ ότι πραγματικά θα πρέπει σ’ αυτή την περίοδο να ασχοληθούμε λίγο περισσότερο. Θέλω να υπενθυμίσω ότι στην προηγούμενη περίοδο και ορθώς είχαμε εστιάσει αρκετά στο ζήτημα της ισότητας, αλλά και στην βία των γυναικών και όχι μόνο, της ενδοοικογενειακής σε όλα τα επίπεδα. Θεωρώ ότι και αυτή η «εμμονή» της Επιτροπής, είχε ως αποτέλεσμα και την κύρωση επιτέλους από την Ελλάδα της συνθήκης της Κωνσταντινούπολης, άρα μιλάμε για ένα πολύ σημαντικό βήμα στην προώθηση της προστασίας θεμελιωδών δικαιωμάτων όχι μόνο για τις γυναίκες.

Και θέλω να επανέλθω τώρα στα ζητήματα της νεολαίας από μια άλλη σκοπιά. Το έχω πει και άλλες φορές και νομίζω ότι τώρα είναι και καιρός κάποια στιγμή, γιατί φαίνεται ότι υπάρχει γενικά μια προτροπή και από την κοινωνία, αλλά και εκ μέρους της πολιτείας να ασχοληθούμε σοβαρότερα με ζητήματα που απασχολούν και την παιδική ηλικία, αλλά και τους εφήβους.

Στα πλαίσια αυτά, θεωρώ ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει μια ενημέρωση της Επιτροπής για τα προγράμματα της εκπαίδευσης των προσφύγων, πως αυτά στην πράξη προχωράνε, τι αποτελέσματα έχουν. Αν όντως βοηθάνε, που προφανώς βοηθάνε στην ενσωμάτωση των παιδιών αυτών στην ελληνική πραγματικότητα, τι πράγματα μπορούν ακόμη να γίνουν και πως εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε σ’ αυτή την κατεύθυνση. Ένα άλλο ζήτημα που θέλω να βάλω, είναι το ζήτημα της ειδικής αγωγής. Ήδη ξέρουμε ότι το επόμενο διάστημα θα δοθεί μεγάλη έμφαση στην ειδική αγωγή με προσλήψεις ειδικού επιστημονικού προσωπικού, αλλά και εκπαιδευτικούς προς αυτή την κατεύθυνση. Θεωρώ αρκετά εξαιρετικής σημασίας την παρουσία εδώ της αρμόδιας Υπουργού για να μας εξηγήσει τα ζητήματα αυτά και ποιος θα είναι ο σχεδιασμός πάνω σε αυτό τον τομέα από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.

Τέλος, θέλω να μιλήσω για ένα ζήτημα με το οποίο ακροθιγώς ασχολήθηκε η Επιτροπή και θεωρώ μεγάλο έλλειμμα, τον εθισμό. Τον εθισμό των νέων παιδιών και δε μιλάω μόνο για τις ουσίες τις ναρκωτικές, υπάρχουν πολλές μορφές εθισμού πλέον, οι οποίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και στους γονείς, αλλά και στους εκπαιδευτικούς. Μιλάω για τον εθισμό στον τζόγο, μιλάω για τον εθισμό στο αλκοόλ, μιλάω για τον εθισμό στο διαδίκτυο και μιλάω και για την παιδική παχυσαρκία.

Υπάρχουν νούμερα τα οποία πρέπει να μας προβληματίσουν όλους, για το πώς εξελίσσονται αυτά τα φαινόμενα στην ελληνική κοινωνία και νομίζω ότι θα πρέπει με πολύ μεγάλη συνέπεια να ασχοληθούμε με αυτά φωνάζοντας ανθρώπους που μπορούν να βοηθήσουν και στην πρόληψη όλων αυτών των φαινομένων, αλλά και να ενημερωθούμε γενικά για το πώς μπορούμε να διαγνώσουμε τέτοιου είδους επικίνδυνα φαινόμενα.

Ειδικά θέλω να πω για τον εθισμό στο διαδίκτυο, που είναι ένα φαινόμενο το οποίο δεν απασχόλησε τα προηγούμενα χρόνια τόσο την ελληνική κοινωνία αλλά φαίνεται να έχει αλματώδη αύξηση το τελευταίο διάστημα. Είναι γεγονός ότι όλο και περισσότερα παιδιά και έφηβοι φαίνεται να παραμελούν σημαντικά άλλες δραστηριότητες, να παραμελούν την εξωτερική τους εμφάνιση, την επαφή τους με τους φίλους τους, άλλες δραστηριότητες και υποχρεώσεις. Και φαίνεται ότι σ’ αυτό όλο τον ορυμαγδό των πληροφοριών μέσα από το διαδίκτυο, αυτό αποκτά τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη ζωή τους. Και δεν είναι ένα μονοσήμαντο φαινόμενο, θα πρέπει να το δούμε πολυπαραγοντικά, γιατί είναι ένα φαινόμενο το οποίο φαίνεται να συνδέεται και με άλλες παραβατικές ίσως συμπεριφορές ή άλλες διαταραχές στη συμπεριφορά των παιδιών, τις οποίες καλό θα είναι να μας εξηγήσουν οι ειδικοί για να δούμε πώς μπορούμε σ’ αυτή τη φάση να βοηθήσουμε κυρίως για την πρόληψη. Και τελειώνω με αυτό, σε συνεργασία πάντα και με δράσεις που θα πρέπει να έρχονται από το Υπουργείο Παιδείας μέσα από τα σχολεία, ώστε αυτή η ενημέρωση να γίνεται κατά κύριο λόγο σε ένα πολύ γνώριμο περιβάλλον των παιδιών, όπως είναι η σχολική κοινότητα.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Dr. Κώστας Φαμίσης: Το ΚΙΝ.ΑΛ κερδίζει το στοίχημα με την κοινωνία

Τα πρώτα του Γενέθλια Γιορτάζει το Κίνημα Αλλαγής που με την επιμονή των στελεχών της ΔΗΣΥ αλλά και της προέδρου Φώφης Γεννηματά καταδεικνύεται ότι ένα χρόνο μετά το εγχείρημα για κοινή πορεία ευοδώνεται.

Ο νέος πολιτικός φορέας έχει στόχο να εκφράσει και πάλι τον προοδευτικό δημοκρατικό χώρο, τη διαχρονική κοινωνική βάση της δημοκρατικής παράταξης. Είναι μία κοινωνική βάση, μαζική και πλειοψηφική. Και αυτός είναι και ο λόγος που ο στόχος μας δεν μπορεί να είναι άλλος από το να πρωταγωνιστήσουμε. Πάντα όμως με απόλυτο σεβασμό στα στελέχη εκείνα που έχουν δώσει διαχρονικά μάχες για το χώρο και με την εμπειρία τους θα συμβάλλουν καθοριστικά στην επιτυχία του εγχειρήματος μας.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα υπήρξαν διακυμάνσεις, διασπάσεις καθώς και μια σημαντική διεύρυνση με την είσοδο στο κίνημα νέων στελεχών και επιστροφή παλιότερων με συνέπεια η πορεία του να είναι θετική και να σταθεροποιείται με βάση τις αρχικές δημοσκοπήσεις σε ένα ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 10%-12%.

Σημάδι ότι κερδίζει το στοίχημα με την κοινωνία που ήθελε μια δυναμική αλλά και ουσιαστική ανασύνταξη του προοδευτικού χώρου που έδωσε τόσα πολλά στην πατρίδα και τους έλληνες δηλώνει ο πολιτευτής του κινήματος στο Νομό Κώστας Φαμίσης εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι η απήχηση είναι πολύ μεγαλύτερη κι αυτό θα φανεί όταν διενεργηθούν οι εθνικές εκλογές.

Κάτι που άλλωστε αποτελεί κοινή πεποίθηση και της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ και των στελεχών του που εκτιμούν ότι το ποσοστό θα ξεπεράσει κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις και θα καταλάβει την δεύτερη θέση στις κάλπες όποτε και αν αυτές στηθούν. Αυτή είναι η μάχη που καλούμαστε να δώσουμε έξω στην κοινωνία και ο μόνος τρόπος είναι: « να είμαστε ενωμένοι ».

Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η πορεία του ΚΙΝΑΛ απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των πολιτών και συνάμα ότι οι θέσεις, οι πολιτικές και γενικότερα η στάση του πάνω σε όλα τα ζητήματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και ως εκ τούτου φουντώνει η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο και τους πολίτες.

Η ανοδική πορεία συνεχίζεται και ολοένα και περισσότεροι θα έρχονται στους κόλπους του ΚΙΝΑΛ τονίζει ο Κώστας Φαμίσης εμπνεόμενοι από τις αρχές και τις θέσεις αλλά και την καταλυτική παρουσία και στάση γενικότερα της προέδρου Φώφης Γεννηματά που δίνει καθημερινά μάχες για το καλό της χώρας και των συμπατριωτών μας.

ΓΡΑΦΕΙ:
Dr. ΦΑΜΙΣΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
– Πολιτευτής : του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ – ΚΙΝ.ΑΛ – ( ΠΑΣΟΚ) .
– Επίκουρος Καθηγητής ΣΕΦΑΑ ( ΤΕΦΑΑ) Τρικάλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Γνωστικό Αντικείμενο «ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ»
– Ιστορικός: Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Ιστορίας Φιλοσοφίας. – Ερευνητής.
– Πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμπάκας. ( Ε.Ο.Σ.Κ..)
– Ιδιοκτήτης Ξενοδοχείου : HOTEL KOSTA FAMISSI – ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

 

Εκκωφαντικός ο ήχος από τα τύμπανα στην περιοχή μας

 

Οι κυβέρνηση και άλλες αστικές δυνάμεις προπαγανδίζουν το μοίρασμα της περιοχής μαζί με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ – Από την ομιλία του αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ κ. Νίκου Ζώκα

 

Με ανοιχτά χαρτιά και χωρίς αναμασήματα και περιστροφές η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων παρουσίασε στην εκδήλωση της Πέμπτης 8 Νοέμβρη σε αίθουσα των παλιών φυλακών Τρικάλων την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τόσο στην περιοχή όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Ο ομιλητής κ. Νίκος Ζώκας ανέπτυξε τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς στην περιοχής μας αλλά και παγκόσμια και ανέλυσε τους κινδύνους που εγκυμονεί η εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς, εντοπίζοντας παράλληλα μαι σειρά από αιτίες που γεννούν τους νέους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Παράλληλα έγινε αναφορά στη διαδικασία συγκέντρωσης υπογραφών που έχουν δρομολογήσει με κοινή ανακοίνωση οι Επιτροπές Ειρήνης Τρικάλων, Λάρισας, Μαγνησίας και Καρδίτσας κατά της εγκατάστασης νέων ΝΑΤΟικών στρατιωτικών βάσεων στη Θεσσαλία (η διαδικασία των υπογραφών ολοκληρώνεται στις 16 Νοέμβρη) και αφορά άμεσα τις διοικήσεις συνδικαλιστικών σωματείων, μαζικών φορέων και επιστημονικών συλλόγων αλλά και τους απλούς πολίτες. Επίσης η ΕΕΔΥΕ που πρόσφατα συμμετείχε σε μια ευρεία αποστολή αλληλεγγύης στο δοκιμαζόμενο λαό της Συρίας με στόχο να αποκαλύψει τον επιθετικό και εγκληματικό ρόλο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. ενάντια στους λαούς, προχώρησε στην έκδοση μιας πολύ σημαντικής μπροσούρας η παρουσίαση της οποίας θα γίνει στις 12 Νοέμβρη στην Αθήνα και θα ακολουθήσει η πλατιά διάδοσή της σε όλη της χώρα, ενώ θα μεταφραστεί και στην αγγλική γλώσσα στο πλαίσιο των διεθνών πρωτοβουλιών της οργάνωσης.

 

Παραθέτουμε παρακάτω ορισμένα ενδεικτικά σημεία από την ενδιαφέρουσα ομιλία του κ. Ζώκα.

 

“Οι βλέψεις της αστικής τάξης της Τουρκίας διασταυρώνονται και συγκρούονται με τις αντίστοιχες επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης. Οι ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι προσπαθούν να ανακτήσουν στις αγορές της περιοχής θέσεις και μερίδια, που τις έχασαν στα χρόνια της κρίσης, να κατακτήσουν και νέα αν είναι δυνατόν. Η ελληνική αστική τάξη δεν είναι μικρή, άβουλη και εξαρτημένη, όπως θέλουν να την παρουσιάζουν μερικοί. Και αυτή ασφυκτικά στα στενά όρια μιας  αγοράς 11 εκατομμυρίων και μόνο και γι’ αυτό ψάχνει για επέκταση. Ίσως πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα γι’ αυτό είναι το εφοπλιστικό κεφάλαιο της χώρας μας.

 

Η λεγόμενη «στρατηγική αναβάθμιση», που προπαγανδίζουν η κυβέρνηση και οι άλλες αστικές δυνάμεις σημαίνει, ότι η Ελλάδα θέλει να πάρει μέρος στο μοίρασμα της περιοχής, μαζί με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ βεβαίως.

Αυτοί οι ανταγωνισμοί και η σύγκρουση συμφερόντων των αστικών τάξεων διαφόρων χωρών, το τονίζουμε είναι η πραγματική αιτία της έντονης αντιπαράθεσης και της πρόκλησης των πολέμων. Δεν είναι σε καμία περίπτωση τα παραμυθία, που μας πασάρουν οι διάφοροι αστοί αναλυτές ή οι διάφοροι εθνικιστές περί «προαιώνιας έχθρας» και «προαιώνιων εχθρών λαών».

Είναι εκκωφαντικός ο ήχος από τα τύμπανα του πολέμου στην περιοχή μας, συναγωνιστές και φίλοι. Ειδικά μάλιστα κάτω από το φως των τελευταίων γεγονότων έντονης όξυνσης. Εννοούμε  ενδεικτικά:

 

  • Τη συνεχιζόμενη επίθεση στη Συρία από ΗΠΑ, ΝΑΤΟ της ΕΕ, επίθεση που στοχεύει στο διαμελισμό της χώρας, διευρύνει το φόρο του αίματος και δημιουργεί νέα καραβάνια προσφύγων. Ο πόλεμος στη Συρία – αλλά όχι μόνο – φέρνει σε πολύ μεγάλο βαθμό αντιμέτωπες τις χώρες του ΝΑΤΟ με τη Ρωσσία, η οποία για τα δικά της πάντα συμφέροντα στηρίζει την κυβέρνηση της χώρας.
  • Τις ωμές παρεμβάσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με σκοπό την ένταξη της ΠΓΔΜ και όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, σε αντιπαράθεση με τα συμφέροντα της Ρωσσίας.
  • Τη μεγάλη συγκέντρωση ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων πολλών χωρών στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ειδικά ανοικτά της Συρίας, αλλά και στην ΑΟΖ της Κύπρου.
  • Τα απανωτά επεισόδια εμβολισμoού ελληνικών πλοίων: στα Ίμια, έξω από τη Μυτιλήνη με τη σύγκρουση τουρκικού σκάφους με ελληνική κανονιοφόρο, τη παρεμβολή των τουρκικών πλοίων κατά την κατάθεση στεφάνου στα Ίμια από τον Έλληνα υπουργό Άμυνας.
  • Το συνεχή αποκλεισμό ελληνικών νησίδων από τουρκικά πλοία.
  • Την απαγόρευση από τουρκικά πολεμικά πλοία των εργασιών του ιταλικού γεωτρύπανου της ΕΝΙ στην κυπριακή ΑΟΖ και τις συνεχείς απειλές ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία.
  • Τις καθημερινές, εδώ και χρόνια, παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών μας υδάτων από τουρκικά στρατιωτικά αεροπλάνα και πλοία.
  • Την αμφισβήτηση ελληνικών νησιών και νησίδων και το «γκριζάρισμα» περιοχών στο Αιγαίο.
  • Την κατάθεση επιστολής από την Τουρκία προς τον ΟΗΕ, με την οποία προχώρησε επισήμως, στην πλήρη αμφισβήτηση της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας και του δικαιώματος του Καστελόριζου σε θαλάσσιες ζώνες.

 

Όλα αυτά συνιστούν επικίνδυνη κλιμάκωση των ενδοιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων και της τουρκικής επιθετικότητας ενάντια στην πατρίδα μας. Κλιμάκωση, που ανησυχούμε έντονα, ότι μπορεί να φτάσει μέχρι και σε θερμό επεισόδιο, μέχρι και σε κατάληψη ελληνικού εδάφους.

 

Η παρατεταμένη κρίση

της καπιταλιστικής οικονομίας

Η καπιταλιστική οικονομία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε βαθιά και παρατεταμένη κρίση. Βασικό γνώρισμά της η υπερσυσσώρευση τεράστιων κεφαλαίων στα θησαυροφυλάκιά των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Κεφάλαια, που δεν βρίσκουν πεδίο για να επενδυθούν ξανά και να αποφέρουν καινούργια κέρδη. Κεφάλαια, που λιμνάζουν κι απαξιώνονται.

Αυτό ακριβώς σημαίνει κρίση για τους κεφαλαιοκράτες και το κεφαλαιοκρατικό σύστημα!

Η κατάσταση αυτή μπορεί να βρει διέξοδο μόνο στην ευρεία καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, κεφαλαίων και υποδομών. Είναι προφανές, ότι η λύση αυτή δεν μπορεί να προέλθει ως μια διαδικασία συνεννόησης μεταξύ των κεφαλαιοκρατών και των κρατών τους. Με την προσδοκία να σωθούν, οι αστικές τάξεις αναζητούν την προστασία του κράτους, το οποίο έχουν ως εθνικό τους κέντρο, αλλά και της διεθνούς οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής ένωσης – βλέπε ΝΑΤΟ κι ΕΕ, Σύμφωνο της Σαγκάης και BRICS – στην οποία εντάσσονται αυτά τα κράτη. Το κίνημά μας, ενταγμένο μέσα στο ενιαίο λαϊκό κίνημα, παλεύει για το παρακάτω πλαίσιο στόχων:

 

  • Καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, που φέρνει πιο κοντά τον πόλεμο.
  • Καμία αλλαγή των συνόρων, σεβασμός στις Συνθήκες που τα καθορίζουν.
  • Λαϊκή αντίθεση και πάλη κατά των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών και οργανισμών, αποδέσμευση από ΝΑΤΟ – ΕΕ.
  • Κλείσιμο της Βάσης της Σούδας, όλων των αμερικανο-ΝΑΤΟϊκών βάσεων και όλων των ευρω-ατλαντικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
  • Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, από τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο.
  • Επιστροφή όλων των Ελλήνων ενστόλων από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων.

 

Ο λαός μας, όλοι οι λαοί της περιοχής να μη στοιχηθούν κάτω από τις πολεμοκάπηλες σημαίες των αστικών τους τάξεων. Κόντρα σ’ αυτές να υψώσουν τις δικές τους σημαίες του αγώνα για  την κοινωνική απελευθέρωση και τη δίκαιη ειρήνη.

Αυτό δεν βλέπουμε άλλωστε να συμβαίνει σήμερα στην ΑΟΖ της Κύπρου; Με τις διάφορες πετρελαϊκές εταιρίες που σπεύδουν να ζητήσουν προστασία από τα κράτη τους: η ΕΝΙ από την Ιταλία, η TOTAL από τη Γαλλία, η ΒΡ από τη Μεγάλη Βρετανία και η EXON MOBIL από τις ΗΠΑ κ.ο.κ.

Έτσι δημιουργούνται οι συμμαχίες τους, οι άξονες κι οι αντιάξονες. Όλοι επιδιώκουν την καταστροφή των άλλων, για να σωθούν οι αυτοί οι ίδιοι!

Ο θάνατός σου η ζωή μου, ο βασικός νόμος του καπιταλισμού! Αυτή είναι η «συνταγή», που οδηγεί στην όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, της αντιπαράθεσης, που σε τελική ανάλυση φέρνει τον πόλεμο. Αυτό μας διδάσκει άλλωστε η ιστορία του 20ου αιώνα, κατά τον οποίο έγιναν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι.

Ταυτόχρονα, νέα στοιχεία έρχονται τα τελευταία χρόνια να προστεθούν στις αίτιες όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών κι αντιπαραθέσεων. Είναι η αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα. Νέες δυνάμεις αναδεικνύονται  και επιδιώκουν το ξαναμοίρασμα των αγορών. Μέσα από τους ανταγωνισμούς τους, γεννιέται η διαπάλη για:

 

–    τον έλεγχο των πηγών και των δρόμων μεταφοράς του πετρελαίου και του αερίου,

–    τον έλεγχος των αγορών και των διαύλων μεταφοράς εμπορευμάτων,

–    τον έλεγχος του πλούτου στο υπέδαφος της αρκτικής ζώνης, των σπάνιων γαιών, όπως και των αποθεμάτων πόσιμου νερού.

–    την αξιοποίηση του διαστήματος για στρατιωτικούς σκοπούς.

 

Κάτω από όλες τις εγκληματικές αποφάσεις του ΝΑΤΟ βρίσκετε φαρδιά-πλατιά η υπογραφή του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός Τσίπρας τηρεί και εφαρμόζει κατά γράμμα όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι της αμερικανικής ηγεσίας και του «διαβολικά καλού» Τραμπ – όπως τον προσφώνησε – στο ταξίδι του πέρσι τον Οκτώβρη στις ΗΠΑ. Λέει, ότι μοιράζεται τις ίδιες δημοκρατικές αξίες μαζί του.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, προχωρά η παραπέρα στρατιωτικοποίηση της ΕΕ ώστε συμπληρωματικά, αλλά και αυτόνομα από το ΝΑΤΟ, ο ιμπεριαλιστικός αυτός οργανισμός να αντιπαρατεθεί με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων και υδρογονανθράκων.

 

Το κίνημά μας, ενταγμένο μέσα στο ενιαίο λαϊκό κίνημα, παλεύει για το παρακάτω πλαίσιο στόχων:

 

  • Καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, που φέρνει πιο κοντά τον πόλεμο.
  • Καμία αλλαγή των συνόρων, σεβασμός στις Συνθήκες που τα καθορίζουν.
  • Λαϊκή αντίθεση και πάλη κατά των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών και οργανισμών, αποδέσμευση από ΝΑΤΟ – ΕΕ.
  • Κλείσιμο της Βάσης της Σούδας, όλων των αμερικανο-ΝΑΤΟϊκών βάσεων και όλων των ευρω-ατλαντικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων.
  • Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, από τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο.
  • Επιστροφή όλων των Ελλήνων ενστόλων από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων.

 

Ο λαός μας, όλοι οι λαοί της περιοχής να μη στοιχηθούν κάτω από τις πολεμοκάπηλες σημαίες των αστικών τους τάξεων. Κόντρα σ’ αυτές να υψώσουν τις δικές τους σημαίες του αγώνα για  την κοινωνική απελευθέρωση και τη δίκαιη ειρήνη.

 

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΤΡΙΚΑΛΩΝ: Ενός λεπτού ντροπή χτες στη Βουλή. Όχι πλάτες στο ακροδεξιό δηλητήριο

Η ομόφωνη στάση της Bουλής να κρατήσει ενός λεπτού σιγή προς τιμή του Κ. Κατσίφα, συμπεριλαμβανομένου του ΚΚΕ, αποτελεί ένα τεράστιο πολιτικό λάθος, που δίνει τροφή στην ακροδεξιά και εθνικιστική υστερία, την οποία προωθούν συστηματικά  οι πιο σκοτεινοί κύκλοι στην χώρα μας.

Η συγκεκριμένη στάση, με την υστερική συνδρομή και της πλειονότητας των ΜΜΕ που έχουν αναλάβει εργολαβικά να προωθήσουν την ατζέντα της ακροδεξιάς και του εθνικισμού, αντικειμενικά υιοθετεί στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο την στάση ενός ένοπλου ακροδεξιού εθνικιστή που προπαγάνδιζε την “ανεξαρτησία της Β. Ηπείρου”. Ξεπλένει τους πιο σκοτεινούς  κύκλους της ακροδεξιάς και του φασισμού, οι οποίοι επενδύουν στην “ηρωοποίηση” και προωθούν το εθνικιστικό μίσος και τις προβοκάτσιες ανάμεσα στους λαούς. Αν είχε υπάρξει ανάλογη πολιτική αντιμετώπιση από κοινοβούλιο άλλης χώρας, τότε στην Ελλάδα θα ηχούσαν σήμερα πολεμικές ιαχές!

Βαριές ευθύνες αναλαμβάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ενισχύει την ακροδεξιά και εθνικιστική υστερία, όπως και η ΝΔ που πήρε την πρωτοβουλία να εισηγηθεί στη Βουλή το αίτημα της Χρυσής Αυγής! Ακόμα βαρύτερες ευθύνες αναλαμβάνει το ΚΚΕ, οι βουλευτές του οποίου όχι μόνο δεν αντέδρασαν, αλλά παρέμειναν στην απαράδεκτη αυτή φιέστα.

Ο ελληνικός και ο αλβανικός λαός, οι Έλληνες και οι Αλβανοί εργάτες έχουν σταθεί σύντροφοι στα εργοστάσια, στα γιαπιά, στα χωράφια. Ζουν αλληλέγγυα και ειρηνικά και από τις δυο πλευρές των συνόρων. Δεν θα επιτρέψουν σε κανένα να ξανανοίξει πολεμικά επεισόδια και σφαγές των λαών στα Βαλκάνια, καλλιεργώντας το μίσος και τον αλυτρωτισμό.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει τον επίσημο πολιτικό κόσμο για αυτή  του την στάση. Καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία και όλο τον λαό να γυρίσουν την πλάτη στον εθνικισμό και να πολεμήσουν τον φασισμό.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα αναλάβει -όπως έπραξε και για το “Μακεδονικό”- ταξικές και διεθνιστικές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα.

 

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ