23 C
Trikala
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Όλη η πολιτική δραστηριότητα στα Τρίκαλα

Ο υιός Μητσοτάκης «ρίχνει» την Κυβέρνηση του πατέρα Μητσοτάκη.

- Advertisement -

Τον πολιτικό παραλογισμό της Νέας Δημοκρατίας σχολίασε στο ΣΚΑΙ ο Βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Χρήστος Σιμορέλης, για τη στάση που κρατάει η αξιωματική αντιπολίτευση στο Μακεδονικό.

Η ελληνική Κυβέρνηση φέρνει μία συμφωνία με την οποία η γειτονική χώρα δεσμεύεταινα αλλάξει την ονομασία της σε Βόρεια Μακεδονία, που έχει γεωγραφικό προσδιορισμό, έναντι της ονομασίας Μακεδονία σκέτο. Η ονομασία είναι για όλες τις χρήσεις (ergaomnes) και ταυτόχρονα θα κατοχυρώνεται με συνταγματική αναθεώρηση. Για την γλώσσα, η οποία έχει αναγνωριστεί από το 1977 στον ΟΗΕ, ξεκαθαρίζει ότι ανήκει στις νότιες σλαβικές γλώσσες και δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική γλώσσα που μίλαγαν οι αρχαίοι Μακεδόνες.

Αυτή η συμφωνία δεν δημιουργήθηκε από το μηδέν. Είναι η εθνική γραμμή της χώρας, των Κυβερνήσεων Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Κώστα Καραμανλή, αλλά και η επίσημη θέση των δύο πρώην μεγάλων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) που συγκέντρωναν για πολλά χρόνια το 90% του εκλογικού σώματος.

Η επιτυχία της Κυβέρνησης ήταν ότι κατάφερε να ολοκληρώσει τη συμφωνία, βελτιωμένη ως προς το ergaomnes και την συνταγματική αναθεώρηση που θα αφαιρέσει από το σύνταγμα των γειτόνων μας κάθε αλυτρωτισμό. Να θυμηθούμε ότι 140 χώρες μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα που είχαν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ με το όνομαΜακεδονία, θα την αποκαλούν τώραΒόρεια Μακεδονία. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μόνο αν κάνουν όλα όσα δεσμευτήκαν οι γείτονες, δηλαδή δημοψήφισμα και συνταγματική αναθεώρηση, θα κυρωθεί η συμφωνία από την Ελληνική Βουλή και θα προχωρήσει η είσοδος τους σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Όπως τόνισε και ο Υπουργός Εξωτερικών η συμφωνία λέει ρητά ότι η αρχαία ελληνική Μακεδονία, ο πολιτισμός της και η γλώσσα της, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και διαχωρίζεται σαφώς από τον πολιτισμό και τη γλώσσα της ΠΓΔΜ. Όμως η «γεωγραφική» Μακεδονία, μετά την συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913, μοιράστηκε σε τέσσερις χώρες. Εάν αρχίσουμε να αμφισβητούμε τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο με την ίδια ευκολία που ο Ερντογάν αμφισβητεί την συνθήκη της Λωζάνης, βαδίζουμε σε επικίνδυνα μονοπάτια. Η Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ μια αναθεωρητική δύναμη.Με βάση αυτό η κυβέρνηση σέβεται τις διεθνείς συνθήκες και το το διεθνές δίκαιο και   πέτυχε μία συμφωνία που φέρνει ειρήνη στα Βαλκάνια και καθιστά τη χώρα μας πρωταγωνιστή των εξελίξεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι φανερό ότι πατάει σε δύο βάρκες. Από τημια ακολουθεί τη γραμμή του Αντώνη Σαμαρά  ο οποίος έριξε το 1993 τη κυβέρνηση  του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αρνούμενος κάθε λύση και χτίζοντας πολιτική καριέρα ως «Μακεδονομάχος». Δηλαδήαν σήμερα κυβερνούσε ο πατέρας του θα τον είχε ρίξει.  Από την άλλη, όπως μάθαμε από την εφημερίδα faz, δεσμεύεται στους φίλους του στο εξωτερικόότι θα ακολουθήσει τη συμφωνία και δεν θα δημιουργήσει προσκόμματα. Είναι φανερό ότι αυτό που γράφει η εφημερίδα faz συνάδει με τη γραμμή που είχε μέχρι τώρα η ΝΔ, προτού στο εσωτερικό του κόμματος επικρατήσουν οι θέσεις των ακροδεξιών στελεχών που δεν θέλουν σύνθετη ονομασία.Αυτή ήταν η γραμμή που είχε ακολουθήσει καιη κ. Μπακογιάννη, ως Υπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, προσπαθώντας πριν λίγα χρόνια να πετύχει μία παρόμοια συμφωνία, χωρίς να τα καταφέρει.

Τώρα ο κ. Μητσοτάκης σε μια επίδειξη πολιτικού τυχοδιωκτισμού, προσπαθεί να κρατήσει ενωμένο το κόμμα του, να ψαρέψει ψήφους στα θολά νερά του ακροδεξιού εθνικολαϊκισμού και ταυτόχρονα να δώσει εγγυήσεις στους ξένους φίλους ότι θα στηρίξει τη συμφωνία εάν ποτέ γίνει κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή βλέπουμε αυτοδιοικητικά στελέχη της ΝΔ στην επαρχία να πρωταγωνιστούν στους προπηλακισμούς των βουλευτών που στηρίζουν την Κυβέρνηση και να τους αποκαλούν εθνομειοδότες και προδότες.

Επιτέλους ας σοβαρευτούν και ας γίνουν η δημοκρατική αξιωματική αντιπολίτευση που χρειάζεται η χώρα σε αυτές τις δύσκολες και ιστορικέςστιγμές.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Το εκκρεμές  Μητσοτάκης και η συμφωνία

Η σκανδαλώδης κωλυσιεργία της εκδίκασης των εγκληματικών πράξεων της Χρυσής Αυγής (βλέπε δολοφονία Φύσσα), καθώς  και η προτροπή του Κ. Μητσοτάκη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για θεσμική συνταγματική εκτροπή και η αήθης επίθεση του κ. Σαμαρά προς το ίδιο πρόσωπο οδήγησαν τους απογόνους των δοσίλογων με τους αγκυλωτούς σταυρούς και την προσωπογραφία του Χίτλερ τατουάζ στο σώμα τους να αποθρασυνθούν σε βαθμό που να καλούν από το βήμα της Βουλής το στρατό σε κατάλυση της Δημοκρατίας.

Όμως έχουν γνώσιν οι φύλακες, γιατί η Ελλάδα πλήρωσε πολύ ακριβά το φασισμό  του Μεταξά  και τον ιταλογερμανικό φασισμό καθώς και τη χούντα των συνταγματαρχών.

Κι όλα αυτά πότε και γιατί γίνονται?

Γίνονται τη στιγμή που η Ελλάδα αφήνει πίσω τα μνημόνια, εξέρχεται αργά και σταθερά από τη δεκάχρονη κρίση που ισοπέδωσε τη μεσαία και τις κατώτερες οικονομικές ομάδες, η ανεργία η οποία είχε φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη μειώνεται αισθητά, το γεγονός  ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα βγαίνοντας στο ξέφωτο, στην ανάπτυξη και την πρόοδο, καθώς επίσης και η επίλυση με θετικό πρόσημο του τεράστιου εθνικού θέματος με την πΓΔΜ που ταλάνισε κοντά τριάντα χρόνια τη χώρα μας, οδηγούν σε παραζάλη την αξιωματική αντιπολίτευση, γιατί βλέπει να χάνεται κάτω από τα πόδια της  το κάθε αφήγημα που είχε κατασκευάσει για να ασκεί αντιπολίτευση.

Κι ας έρθουμε τώρα στο ζήτημα της συμφωνίας με τους βόρειους γείτονές μας. Είναι γνωστό σε όλους  ότι από το 1945 αυτό το κράτος, σαν ενιαίο τμήμα της Γιουγκοσλαβίας, ονομαζόταν Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας και όσοι ταξίδευαν στο εξωτερικό περνώντας τα ελληνικά σύνορα, αντίκριζαν μια τεράστια ταμπέλα σε σχήμα μισοφέγγαρου που έγραφε «WELCOME TO MACEDONIA» ( καλώς ήλθατε στη Μακεδονία).

Μετά τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας έγινε ανεξάρτητο κράτος με τη συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας». και με αυτό το όνομα αναγνωρίστηκε  από 140 χώρες, μεταξύ αυτών και  ΗΠΑ, Ρωσία, Γερμανία, Αγγλία, Κίνα κλπ.  Και ερωτώ, γιατί από το 1945 που είχε το όνομα Σ..Δ. της Μακεδονίας δεν υπήρξε καμία αντίδραση των εδώ κυβερνώντων και μάλιστα το 1959 υπήρξε και αναφορά για μακεδονική γλώσσα από τον Ευάγγελο Αβέρωφ Τοσίτσα?

Η απάντηση πανεύκολη. Τότε είχαν σοβαρό έργο, το οποίο ήταν η κατατρόπωση των αριστερών πατριωτών που πολέμησαν το φασισμό, οι εξορίες, τα μακρονήσια, η κατασκευή πρακτόρων και οι εκτελέσεις των.

Η ταύτιση της Νέας Δημοκρατίας με ακραία δεξιά στοιχεία, στην προσπάθεια  άσκησης αντιπολίτευσης και με τα ακροδεξιά στοιχεία της άλλης πλευράς δεν την αφήνει να δει πέρα από τη μύτη της. Γι αυτό και ταλαντεύονταν τόσο καιρό σαν το εκκρεμές μεταξύ εθνικής γραμμής, που ήταν υπέρ της λύσης για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, αναθεώρηση του Συντάγματος και απάλειψη των αλυτρωτικών στοιχείων της  γείτονος, εκτός και αν μπλόφαραν, όπως λέει ο αντιπρόεδρος  Άδωνις Γεωργιάδης, γιατί αυτά δεν θα γίνονταν αποδεκτά από την άλλη πλευρά, λόγω του ότι εκεί  κυβερνούσε τότε ο εθνικιστής Γκρουέφσκι και από την άλλη να ταυτίζεται πλήρως με τους ακραίους δεξιούς πατριδοκάπηλους που έστησαν πολιτικές καριέρες με το μείζον εθνικό θέμα.

Φυσικά δεν περίμενε ότι η διαπραγμάτευση με τη γείτονα χώρα θα έφτανε σε επιτυχία συμφωνίας και μάλιστα πολύ καλή για τα εθνικά μας συμφέροντα και σύμφωνα με την εθνική γραμμή του 2008. Είναι πρωτοφανές στα χρονικά κράτος να αλλάζει το όνομά του και το σύνταγμά του κατ΄ απαίτησιν άλλης χώρας.

Ξέρω βέβαια πως ό,τι και να λέει δημοσίως, το κάνει για ένα κομμάτι του ακροατηρίου του που αυτά θέλει να ακούει, αλλά από μέσα του σίγουρα λέει συγχαρητήρια στον Τσίπρα και τον Κοτζιά για τη μεγάλη τους επιτυχία.

Σιγά σιγά θα ηρεμήσουν οι αλαλάζοντες, εν αγνοία φωνασκούντες , γιατί θα αντιληφθούν ότι η συμφωνία εξυπηρετεί πλήρως τη χώρα μας και θα γίνουν ορατά τα αποτελέσματα σε οικονομικό επίπεδο, λόγω των εμπορικών σχέσεων που θα αναπτυχθούν, αλλά και η φιλία μεταξύ των δύο λαών, θα αποδειχθεί περίτρανα ότι είναι προτιμότερο να χτίζουμε γέφυρες και όχι τοίχους.

Φάνηκε ακόμη μια φορά πόσο μεγάλος ηγέτης είναι ο Τσίπρας, γιατί δεν υπολογίζει και δεν καθοδηγείται από το πολιτικό κόστος, αλλά έχει σα γνώμονα το πατριωτικό συμφέρον.

Περιττό βέβαια να υπενθυμίσω τα διθυραμβικά σχόλια που απέσπασε από όλα τα κράτη και τους ηγέτες του κόσμου, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησής τους. Εδώ ταιριάζει απόλυτα το: «Ακόμα κι αν δεν υπήρχε ο Τσίπρας θα έπρεπε να τον ανακαλύψουμε».

Μόνο και μόνο για τη συμφωνία με τους γείτονές μας θα τον γράψει η ελληνική ιστορία με χρυσά γράμματα.

Γιάννης Σίμος

Μέλος της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ