Συστατικά
- ½ κιλό βοδινό κιμά (ή μισός-μισός χοιρινός και βοδινός), περασμένος δυο φορές από τη μηχανή
- 1 κρεμμύδι τριμμένο
- 1 αβγό, ελαφρά χτυπημένο
- 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη (προαιρετικά)
- 1 ολόκληρη φέτα μπαγιάτικο ψωμί (χωριάτικο) χωρίς την κόρα, μουλιασμένο σε λίγο γάλα,
- 1 κουταλάκι ρίγανη
- 3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
- ½ κουταλάκι μπούκοβο ή νιφάδες καυτερής πιπερίτσας
- 1 κουταλιά ελαιόλαδο + 1-2 κουταλιές επιπλέον για άλειμμα
- 3 κουταλιές τριμμένη κεφαλογραβιέρα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Βήματα
- Βήμα 1
Στύβετε το ψωμί και το αναμιγνύετε με όλα τα υλικά σε μια λεκάνη. Ζυμώνετε καλά το μίγμα και το μοιράζετε σε έξι μέρη. Πλάθετε 6 επίπεδα μπιφτέκια σαν «χάμπουργκερ» (θα φουσκώσουν στο ψήσιμο).
- Advertisement - - Βήμα 2
Τα απλώνετε σε ένα πιάτο, το σκεπάζετε χαλαρά με αλουμινόχαρτο και τα κρατάτε στο ψυγείο για ½ -1 ώρα. Στο μεταξύ προθερμαίνετε το γκριλ του φούρνου. Λαδώνετε ελαφρά τις παλάμες σας με επιπλέον ελαιόλαδο και τα αλείφετε. Τα ψήνετε για 5 περίπου λεπτά από την κάθε πλευρά στη σχάρα ή λίγο περισσότερο κάτω από το γκριλ του φούρνου, μέχρι να ροδίσουν καλά.
- Βήμα 3
Τα σερβίρετε αμέσως, πάνω σε ζεστά ψωμάκια με μαρουλόφυλλα και τα συνοδεύετε με τζατζίκι.