21.6 C
Trikala
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Εύκολες μελιτζάνες παπουτσάκια

Συστατικά

  • 4 μεγάλες μελιτζάνες,
  • ½ κιλό βοδινό κιμά,
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (ή τριμμένο),
  • ½ φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό,
  • 1 κονσέρβα (400 γρ.) ψιλοκομμένες ντομάτες,
  • 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο,
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη.
  • Για την μπεσαμέλ:
  • 2 κουταλιές αλεύρι,
  • 4 κοφτές κουταλιές βούτυρο,
  • 2 φλ. γάλα,
  • 1 αβγό,
  • 1 φλ. τριμμένο τυρί (κεφαλοτύρι ή τσένταρ ή γκούντα),
  • αλάτι, πιπέρι.

Βήματα

  •  Βήμα 1

    Βάζετε στη φωτιά μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό κι επίσης μπόλικο αλάτι.

    - Advertisement -
  •  Βήμα 2

    Κόβετε στη μέση τις μελιτζάνες (για πιο όμορφα παπουτσάκια, κόβετε και τον μίσχο τους στη μέση αφαιρώντας πρώτα τα πέταλα από την άκρη).

  •  Βήμα 3

    Με τη μύτη ενός μαχαιριού χαράζετε βαθιές παράλληλες γραμμές και ύστερα άλλες σταυρωτά πάνω στις πρώτες (η ψίχα να γίνει κυβάκια), προσέχοντας να μην τρυπήσετε τη φλούδα.

  •  Βήμα 4

    Όταν κοχλάσει το νερό, ρίχνετε μέσα τις μελιτζάνες και τις αφήνετε να βράσουν για 5-10 περίπου λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει ξανά το νερό για να μαλακώσουν λίγο.

  •  Βήμα 5

    Τις στραγγίζετε και με ένα κουταλάκι αφαιρείτε την ψίχα τους (βγαίνει πολύ εύκολα) και την κρατάτε στην άκρη να στραγγίζει καλά.

  •  Βήμα 6

    Κρατάτε επίσης τα άδεια «κελύφη» των μελιτζάνων στην άκρη.

  •  Βήμα 7

    Ζεσταίνετε 2-3 κουταλιές λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε μέσα τον κιμά μαζί με το κρεμμύδι, μέχρι να αλλάξει χρώμα.

  •  Βήμα 8

    Ρίχνετε μέσα και την ψίχα των μελιτζανών και τη σοτάρετε μέχρι να στεγνώσει καλά.

  •  Βήμα 9

    Ύστερα, προσθέτετε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνετε το μίγμα, προσθέτετε λίγη ρίγανη και βράζετε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά για 15-20 περίπου λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της και να πήξει.

  •  Βήμα 10

    Ανακατεύετε μέσα το μαϊντανό και αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά.

  • Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ:
  •  Βήμα 1

    Λιώνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και ρίχνετε μέσα το αλεύρι.

  •  Βήμα 2

    Το ανακατεύετε και όταν το μίγμα αφρίσει καλά, προσθέτετε λίγο-λίγο το γάλα.

  •  Βήμα 3

    Αλατοπιπερώνετε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια πηχτή λεία κρέμα.

  •  Βήμα 4

    Προσθέτετε το αβγό και το μισό τυρί, ανακατεύετε καλά το μίγμα και αποσύρετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.

  •  Βήμα 5

    Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C.

  •  Βήμα 6

    Λαδώνετε ένα ταψί που να παίρνει τις μελιτζάνες σε μια στρώση, τις απλώνετε μέσα και τις γεμίζετε με το μίγμα του κιμά.

  •  Βήμα 7

    Βάζετε από πάνω μια κουταλιά μπεσαμέλ και την απλώνετε.

  •  Βήμα 8

    Πασπαλίζετε τα παπουτσάκια με το υπόλοιπο τυρί.

  •  Βήμα 9

    Τα ψήνετε για 45 περίπου λεπτά στο φούρνο, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά τους.

     

xrysessyntages.com

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ