Συστατικά
- 4 μεγάλες μελιτζάνες,
- ½ κιλό βοδινό κιμά,
- 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο (ή τριμμένο),
- ½ φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό,
- 1 κονσέρβα (400 γρ.) ψιλοκομμένες ντομάτες,
- 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο,
- αλάτι, πιπέρι, ρίγανη.
-
Για την μπεσαμέλ:
- 2 κουταλιές αλεύρι,
- 4 κοφτές κουταλιές βούτυρο,
- 2 φλ. γάλα,
- 1 αβγό,
- 1 φλ. τριμμένο τυρί (κεφαλοτύρι ή τσένταρ ή γκούντα),
- αλάτι, πιπέρι.
Βήματα
- Βήμα 1
Βάζετε στη φωτιά μια μεγάλη κατσαρόλα με μπόλικο νερό κι επίσης μπόλικο αλάτι.
- Advertisement - - Βήμα 2
Κόβετε στη μέση τις μελιτζάνες (για πιο όμορφα παπουτσάκια, κόβετε και τον μίσχο τους στη μέση αφαιρώντας πρώτα τα πέταλα από την άκρη).
- Βήμα 3
Με τη μύτη ενός μαχαιριού χαράζετε βαθιές παράλληλες γραμμές και ύστερα άλλες σταυρωτά πάνω στις πρώτες (η ψίχα να γίνει κυβάκια), προσέχοντας να μην τρυπήσετε τη φλούδα.
- Βήμα 4
Όταν κοχλάσει το νερό, ρίχνετε μέσα τις μελιτζάνες και τις αφήνετε να βράσουν για 5-10 περίπου λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει ξανά το νερό για να μαλακώσουν λίγο.
- Βήμα 5
Τις στραγγίζετε και με ένα κουταλάκι αφαιρείτε την ψίχα τους (βγαίνει πολύ εύκολα) και την κρατάτε στην άκρη να στραγγίζει καλά.
- Βήμα 6
Κρατάτε επίσης τα άδεια «κελύφη» των μελιτζάνων στην άκρη.
- Βήμα 7
Ζεσταίνετε 2-3 κουταλιές λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρετε μέσα τον κιμά μαζί με το κρεμμύδι, μέχρι να αλλάξει χρώμα.
- Βήμα 8
Ρίχνετε μέσα και την ψίχα των μελιτζανών και τη σοτάρετε μέχρι να στεγνώσει καλά.
- Βήμα 9
Ύστερα, προσθέτετε τις ντομάτες, αλατοπιπερώνετε το μίγμα, προσθέτετε λίγη ρίγανη και βράζετε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά για 15-20 περίπου λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά της και να πήξει.
- Βήμα 10
Ανακατεύετε μέσα το μαϊντανό και αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά.
-
Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ:
- Βήμα 1
Λιώνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και ρίχνετε μέσα το αλεύρι.
- Βήμα 2
Το ανακατεύετε και όταν το μίγμα αφρίσει καλά, προσθέτετε λίγο-λίγο το γάλα.
- Βήμα 3
Αλατοπιπερώνετε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να γίνει μια πηχτή λεία κρέμα.
- Βήμα 4
Προσθέτετε το αβγό και το μισό τυρί, ανακατεύετε καλά το μίγμα και αποσύρετε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.
- Βήμα 5
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°C.
- Βήμα 6
Λαδώνετε ένα ταψί που να παίρνει τις μελιτζάνες σε μια στρώση, τις απλώνετε μέσα και τις γεμίζετε με το μίγμα του κιμά.
- Βήμα 7
Βάζετε από πάνω μια κουταλιά μπεσαμέλ και την απλώνετε.
- Βήμα 8
Πασπαλίζετε τα παπουτσάκια με το υπόλοιπο τυρί.
- Βήμα 9
Τα ψήνετε για 45 περίπου λεπτά στο φούρνο, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά τους.