17.4 C
Trikala
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Καρκίνος του στόματος: συμπτώματα, αντιμετώπιση, μέτρα πρόληψης

Ο καρκίνος του στόματος δεν είναι μια σπάνια μορφή καρκίνου, όσο και να πιστεύουμε το αντίθετο. Η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου μπορεί να προσβάλλει τους πάντες ακόμη και αν φορούν τεχνητές οδοντοστοιχίες. Περισσότερο προσεκτικοί οφείλουν να είναι όσοι έχουν περάσει τα 40 έτη. Η μορφή που παίρνει ο καρκίνος του στόματος είναι συνήθως μια πληγή που σταδιακά εξαπλώνεται στα χείλη, στη γλώσσα, στα μάγουλα, στα ιγμόρεια και στην περιοχή του λαιμού.

- Advertisement -

Τα συμπτώματα της νόσου είναι συνήθως τα εξής:

  • Εξογκώματα στα ούλα, μέσα στο στόμα ή ακόμα και πάνω στα χείλη
  • Ανεξήγητη αιμορραγία μέσα στην στοματική κοιλότητα
  • Έντονος πόνος στο στόμα ή στον λαιμό
  • Πληγές που δεν επουλώνονται και αιμορραγούν στο στόμα / λαιμό για εβδομάδες
  • Βραχνάδα και ανεξήγητη αλλαγή στη φωνή
  • Δυσκολία στο φαγητό ή και στην ορθή ομιλία
  • Απότομη και ανεξήγητη απώλεια βάρους

Ο καρκίνος του στόματος «προτιμά» τους άνδρες

Σύμφωνα με στοιχεία από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, οι άνδρες είναι στατιστικά πιο επιρρεπείς απέναντι στην συγκριμένη μορφή καρκίνου και οι βασικοί λόγοι είναι οι εξής:

  • Το κάπνισμα. Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εξήγηση η σχέση καπνού –καρκίνου. Οι καπνιστές έχουν 6 φορές περισσότερες πιθανότητες από τους μη καπνιστές να εμφανίσουν καρκίνο στο στόμα.
  • Οι μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Είναι διαπιστωμένο πως οι καρκίνοι του στόματος είναι περίπου 6 φορές πιο συχνοί στους πότες.
  • Οικογενειακό ιστορικό καρκίνου
  • Ο ιός HPV-ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι η αιτία για την εμφάνιση καρκινικών αλλοιώσεων στην περιοχή του στόματος.

Πως αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του στόματος;

H αντιμετώπιση της νόσου πραγματοποιείται με χειρουργική επέμβαση ή ακτινοβολία σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία. Η ακριβής θεραπεία για κάθε περίπτωση εξαρτάται από το στάδιο της νόσου και είναι απόφαση πολλών ιατρικών ειδικοτήτων, όπως Στοματολόγου, Γναθοχειρουργού, Ακτινοθεραπευτή και Χημειοθεραπευτή. Απαραίτητη φυσικά είναι η παρακολούθηση του ασθενή σε τακτά χρονικά διαστήματα μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, ώστε να διαπιστωθεί και να αποφευχθεί έγκαιρα ενδεχόμενη υποτροπή της νόσου ή εμφάνιση νέας εστίας.

Προλάβετε τη νόσο!

Η διακοπή του καπνίσματος και η κατανάλωση με μέτρο των αλκοολούχων ποτών σίγουρα είναι μερικά από τα καλύτερα προληπτικά μέτρα.

Μην ξεχνάτε τον τακτικό οδοντιατρικό έλεγχο, ειδικά αν είστε καπνιστές. Ελέγξετε το στόμα σας και αν δείτε περίεργα εξογκώματα ή πληγές που δεν κλείνουν, ζητήστε άμεσα διάγνωση.

Εμπλουτίστε την διατροφή σας με φρούτα και λαχανικά που είναι φυσική πηγή βιταμινών A,C και Ε, οι οποίες θωρακίζουν τον οργανισμό απέναντι στον καρκίνο του στόματος.

πηγη:http://www.therapies.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ