23.1 C
Trikala
Σάββατο, 1 Ιουνίου, 2024

Κατάχρηση αλκοόλ και επιπτώσεις

Ο αλκοολισμός ή η εξάρτηση από το αλκοόλ είναι μία πιο σοβαρή κατάσταση από την κατάχρηση από το αλκοόλ. Πρόκειται για μία χρόνια και προοδευτική ασθένεια που έχει να κάνει με την κατανάλωση αλκοόλ σε ποσότητες που του δημιουργούν προβλήματα στη ζωή και την υγεία του ατόμου. Το άτομο συνεχίζει να πίνει ακόμα κι αν του παρουσιαστούν σοβαρά προβλήματα υγείας.

- Advertisement -

Αποτυχία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του στη δουλειά, στο σχολείο ή στο σπίτι
Κατανάλωση αλκοόλ σε επικίνδυνες για το άτομο περιπτώσεις, όπως: ενώ πρόκειται να οδηγήσει ή να χειριστεί μηχανήματα που απατούν διαύγεια
Προβλήματα με το νόμο που απορρέουν από την κατανάλωση αλκόολ, όπως σύλληψη λόγω οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ
Συνεχίζει να πίνει ενώ παρατηρεί δυσκολίες και προβλήματα που του προκαλεί η κατανάλωση αλκοόλ στην προσωπική και την κοινωνική του ζωή

Ο αλκοολισμός επηρεάζεται από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Είναι χρόνια κατάσταση: διαρκεί όσο και η ζωή του ατόμου και ακολουθεί μία προβλέψιμη πορεία με αναγνωρίσιμα συμπτώματα. Περισσότεροι νέοι 18-29 ετών έχουν προβλήματα με το αλκοόλ και λιγότεροι άνθρωποι ηλικίας 65 και άνω. Όσο νωρίτερα ξεκινήσει κάποιος να καταναλώνει αλκοόλ στη ζωή του, τόσο πιθανότερο είναι να έχει κάποια στιγμή στο μέλλον πρόβλημα με το αλκοόλ. Είτε μιλάμε για κατάχρηση ή για αλκοολισμό.

Οι επιπτώσεις της κατάχρησης αλκοόλ ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία. Οι μεγαλύτεροι διατρέχουν κίνδυνο για πτώσεις, τροχαία ατυχήματα και άλλους τραυματισμούς εξαιτίας των μειωμένων αντανακλαστικών, των προβλημάτων με την ακοή και την όραση και τη μικρότερη ανοχή που έχουν στο αλκοόλ. Επίσης, περισσότερα από 150 φάρμακα έχουν επιβλαβή αλληλεπίδρασή με το αλκόολ.

Το αλκοόλ επηρεάζει επίσης τις γυναίκες με διαφορετικό τρόπο από ότι τους άνδρες. Οι γυναίκες βιώνουν σοβαρότερες επιπτώσεις από τους άνδρες μετά την κατανάλωση της ίδιας ποσότητας αλκοόλ, ακόμη και όταν οι διαφορές του σωματικού βάρους λαμβάνονται υπόψη. Επιπλέον, η χρόνια κατάχρηση αλκοόλ επηρεάζει σφοδρότερα τις γυναίκες παρά τους άνδρες. Ιατρικά προβλήματα, όπως βλάβες στον εγκέφαλο, την καρδιά, και ηπατικές βλάβες, παρατηρούνται νωρίτερα στις γυναίκες.

Εύη Μεσσαριτάκη – Ψυχολόγος & Ψυχοθεραπεύτρια

πηγη:http://www.psixologikosfaros.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ