13.5 C
Trikala
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κορμός Χριστουγέννων… Είναι τόσο υπέροχος όσο φαίνεται και πιο εύκολος απ’ όσο φαντάζεσαι!

Υλικά

- Advertisement -

Μία δόση sponge cake σοκολάτα
Μία δόση mousse μόκα
Δύο δόσεις σαντιγί σοκολάτας
½ σφηνάκι σπιτικό λικέρ καφέ kahlua

Υλικά της προτίμησης μας για την διακόσμηση

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε την mousse μόκα ακολουθώντας τις οδηγίες της συνταγής και την βάζουμε στο ψυγείο για όσο χρόνο ετοιμάζουμε το sponge cake σοκολάτα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175 C και απλώνουμε ένα φύλλο χαρτί ζαχαροπλαστικής σε ένα ταψί 25X35 εκατοστών. Φροντίζουμε να εξέχει 4-5 εκατοστά από κάθε πλευρά το χαρτί.

 

Ετοιμάζουμε το μίγμα για το sponge cake σοκολάτα και το τοποθετούμε στο ταψί για να φτιάξουμε τη βάση του κορμού. Ψήνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής για 12-15 λεπτά. Μετά το ψήσιμο το αφήνουμε να «ηρεμήσει» για 5 λεπτά μέσα στο ταψί.

 

Με ένα μαχαίρι ξεκολλάμε ελαφρά τις άκρες της από το χαρτί. Την καλύπτουμε με ένα δεύτερο χαρτί ζαχαροπλαστικής ίδιου μεγέθους με το από κάτω και βάζουμε μία σχάρα για να μας βοηθήσει να την αναποδογυρίσουμε στον πάγκο εργασίας.

Προσεκτικά ξεκολλάμε το κάτω χαρτί ψησίματος από τον πάτο της και την αφήνουμε πάνω στο άλλο να κρυώσει ελαφρά.

Όση ώρα κρυώνει η βάση μπορούμε να προετοιμάσουμε την σαντιγί σοκολάτας ακολουθώντας τις οδηγίες της συνταγής.

 

Στήσιμο

Με ένα πινέλο απλώνουμε το λικέρ καφέ σε όλη την επιφάνεια της βάσης. Με μία σπάτουλα απλώνουμε την mousse μόκα αφήνοντας περίπου ένα εκατοστό από κάθε πλευρά της βάσης ακάλυπτο. Κρατάμε μία κουταλιά mousse για να «κολλήσουμε» το κλαδί του κορμού.

 

Χρησιμοποιώντας το χαρτί ψησίματος για βοηθό, τυλίγουμε κατά μήκος και σπρώχνουμε την βάση με την mousse μέχρι να προκύψει ένα ρολό κορμού (μήκους 35 εκατοστών).

Αν η mousse «ξεχειλήσει» ελαφρά από το εσωτερικό δεν μας πειράζει. Καθαρίζουμε τις πλαϊνές επιφάνειες με μία σπάτουλα ή ένα μαχαίρι και το χρησιμοποιούμε σαν υλικό «επικόλλησης» του κλαδιού.

Με ένα πριονωτό μαχαίρι κόβουμε λοξά (σε μία κλίση περίπου 45 μοιρών) μία πλευρά του κορμού από 8-12 εκατοστά ανάλογα με το πόσο μήκος θέλουμε να έχει η «διακλάδωσή» μας.

Αλείφουμε την επίπεδη πλευρά του κλαδιού με την υπόλοιπη mousse μόκα και το «κολλάμε» στο σημείο που επιλέγουμε πάνω ή σε κάποια πλαϊνή πλευρά του ρολού.

Με μία σπάτουλα απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια και τις κάθετες πλευρές την σαντιγί με κοφτές κινήσεις. Δεν χρειάζεται να είναι τέλειο, για την ακρίβεια πρέπει να δίνει την αίσθηση του «σπασμένου».

 

Μπορούμε αν θέλουμε να σχηματίσουμε με ένα πιρούνι γραμμές που δίνουν την αίσθηση των νερών και ρόζων του ξύλου. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κορνέ ζαχαροπλαστικής.

Πασπαλίζουμε σε μερικά σημεία λίγη άχνη ζάχαρη και διακοσμούμε όπως επιθυμούμε!

 

Συμβουλές

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κόκκινα φρούτα ή ξηρούς καρπούς ψιλοκομμένους για την γέμιση του κορμού. Απλά τα ενσωματώνουμε στην mousse μόκα πριν την αλείψουμε.

Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε απλό sponge cake για την βάση και όχι sponge cake σοκολάτας. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τη γέμιση. Μπορούμε να ανεβάσουμε λίγο τον πήχυ, ετοιμάζοντας μία γρήγορη και εύκολη γέμιση με κρέμα τιραμισού.

 

Η διακόσμηση είναι κυριολεκτικά «η ώρα του παιδιού»! Διασκεδάστε στολίζοντας με όποιο τρόπο επιθυμείτε, προσθέτοντας στην επιφάνεια ακόμα και σοκολατάκια, πουράκια σοκολάτας ή ακόμα και σου γεμιστά. Το υπόλοιπο είναι καθαρά θέμα φαντασίας!

Σοκολάτα, ζάχαρη άχνη, κακάο, ξηροί καρποί και ζαχαρωτά ή έτοιμα στολίδια μπορούν να δημιουργήσουν όποια αίσθηση λιτού ή επιτηδευμένου αποτελέσματος επιζητούμε για την τελική εικόνα.

Καλή απόλαυση!

mediamagazine.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ