Μια συνταγή για ειδικές περιστάσεις. Μπορεί να χρειάζεται λίγη περισσότερη ώρα για να ετοιμαστεί, αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει. Το μυστικό είναι να σας κόψει ο κρεοπώλης την “κορώνα” ακριβώς όπως πρέπει.
Συστατικά
- 1 δεμένη «κορώνα» από 16 κοτολέτες χοιρινές,
- 1 κουταλάκι ρίγανη,
- 1 κουταλάκι ξηρό θυμάρι,
- αλάτι, πιπέρι.
-
Για τη γέμιση:
- 1½ φλ. άγριο ρύζι (300 γρ. περίπου),
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο,
- 2 κουταλιές ψιλοκομμένο κρεμμύδι,
- 2 κουταλιές καρότο περασμένο από χοντρό τρίφτη,
- 2 κουταλιές ψιλοκομμένο σέλινο,
- 3 φλ. ζωμό λαχανικών (σπιτικό ή φτιαγμένο με κύβο),
- 1 φλ. ψιλοκομμένα παστά χρυσόμηλα,
- 1 φλ. ασπρισμένα αμύγδαλα ή κουκουνάρια,
- αλάτι, πιπέρι.
Βήματα
- Βήμα 1
Βγάζετε το κρέας από το ψυγείο για ½ περίπου ώρα πριν το ψήσετε για να πάρει θερμοκρασία δωματίου και το αλατοπιπερώνετε.
- Βήμα 2
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160°C.
- Βήμα 3
Παίρνετε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο, το τσαλακώνετε να γίνει σαν μπάλα και το τοποθετείτε στο κέντρο της «κορώνας»- η «μπάλα» πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη για να το γεμίζει.
- Βήμα 4
Ύστερα, παίρνετε μικρά κομματάκια αλουμινόχαρτου και ντύνετε τις άκρες κάθε κοτολέτας (τα κόκαλα που εξέχουν προς τα πάνω), για να μην καούν στο ψήσιμο).
- Βήμα 5
Tην αλατοπιπερώνετε και την πασπαλίζετε με τη ρίγανη και το θυμάρι.
- Βήμα 6
Ντύνετε με χοντρό αλουμινόχαρτο ένα βαρύ ταψί, που να παίρνει μέσα μια σχάρα.
- Βήμα 7
Ρίχνετε στο ταψί 1 φλιτζάνι νερό, λαδώνετε τη σχάρα και τοποθετείτε πάνω την «κορώνα» όρθια.
- Βήμα 8
Τη βάζετε στο φούρνο για 2 ½ περίπου ώρες, μέχρι να ψηθεί καλά (όταν την τρυπάτε με ένα σουβλάκι στο παχύ της μέρος, τα υγρά που βγάζει πρέπει να είναι διαυγή και όχι ροζ).
- Βήμα 9
Ρίχνετε το ρύζι σε μια κατσαρόλα 4 φλ.
- Βήμα 10
αλατισμένο νερό που βράζει και το αφήνετε να κοχλάσει ξεσκέπαστο για 10 λεπτά (από τη στιγμή που όταν κοχλάσει ξανά).
- Βήμα 11
Το στραγγίζετε σε ψιλό σουρωτήρι, το επιστρέφετε στο κατσαρολάκι και το κρατάτε στην άκρη.
- Βήμα 12
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά, σε ένα τηγάνι και σοτάρετε μέσα το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο, μέχρι να μαλακώσουν, ανακατεύοντάς τα συχνά για δέκα περίπου λεπτά.
- Βήμα 13
Προσθέτετε το ζωμό των λαχανικών στην κατσαρόλα με το ρύζι και ύστερα, τα σοταρισμένα λαχανικά.
- Βήμα 14
Αλατοπιπερώνετε, δυναμώνετε τη φωτιά για να κοχλάσει το μίγμα, ύστερα τη χαμηλώνετε στο μίνιμουμ, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το ρύζι να ψηθεί για 40-45 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
- Βήμα 15
Ανακατεύετε μέσα τα ψιλοκομμένα χρυσόμηλα 10 περίπου λεπτά πριν το τέλος του ψησίματος.
- Βήμα 16
Στο μεταξύ, ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγανάκι σε χαμηλή φωτιά, ρίχνετε μέσα τα αμύγδαλα ή τα κουκουνάρια και τα ανακατεύετε μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.
- Βήμα 17
Τα αδειάζετε αμέσως σε ένα πιάτο (αν μείνουν στο τηγάνι θα μαυρίσουν).
- Βήμα 18
Όταν ψηθεί το ρύζι τα ανακατεύετε μέσα.
- Βήμα 19
Βγάζετε την «κορώνα» από το φούρνο, τη μεταφέρετε σε πιατέλα και τη σκεπάζετε χαλαρά με αλουμινόχαρτο για 20 λεπτά.
- Βήμα 20
Βγάζετε από το κέντρο της την μπάλα του αλουμινόχαρτου και τα προστατευτικά τυλίγματα στις άκρες της και τη γεμίζετε με πιλάφι (μην την παραγεμίσετε, βάζετε το περίσσευμα σε πιατελίτσα).
- Βήμα 21
Τη σερβίρετε αμέσως.