Συστατικά
- 3 φλ. κρέμα γάλακτος + 1 φλ. επιπλέον για τη σαντιγί (σύνολο 4 φλ. = 1 λίτρο),
- 1 φλ. ζάχαρη,
- 3 μέτρια λεμόνια, (ο χυμός και το ξύσμα),
- 1 γεμάτη κουταλιά ζάχαρη άχνη,
- 1 κουταλιά λικέρ λεμονιού ή 1 κουταλιά σιρόπι σκουός λεμόνι (για λεμονάδα),
- 1 φλ. περίπου βατόμουρα για γαρνίρισμα,
- μπισκότα για το σερβίρισμα (προαιρετικά).
Βήματα
- Βήμα 1
Βάζετε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη σε μια μικρή πλατύστομη κατσαρόλα ή μεγάλο κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και τη σιγοβράζετε μέχρι να κοχλάσει ανακατεύοντάς την με το σύρμα. Συνεχίζετε να τη βράζετε, πάντοτε ανακατεύοντας σε σιγανή φωτιά για 3 λεπτά.
- Advertisement - - Βήμα 2
Την αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε το ξύσμα και λίγο-λίγο το χυμό του λεμονιού χτυπώντας με δύναμη με το σύρμα. (Όταν θα έχετε βάλει τα 2/3 του χυμού, δοκιμάστε την κρέμα και προσθέστε όσο χρειάζεται από τον υπόλοιπο, για να προσαρμόσετε τη γεύση της κρέμας στα γούστα σας). Την αφήνετε να κρυώσει λίγο για 5 περίπου λεπτά και τη μοιράζετε σε 6-8 κούπες σαμπάνιας ή μπολάκια ή σε ένα γυάλινο μπολ. Όταν κρυώσει εντελώς, σκεπάζετε τις κούπες με πλαστική μεμβράνη και τις βάζετε στο ψυγείο για μίνιμουμ 3 ώρες για να πήξει.
- Βήμα 3
Χτυπάτε με το μίξερ την επιπλέον κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη και το λιμοντσέλο μέχρι να πήξει σε σαντιγί και την κρατάτε σκεπασμένη στο ψυγείο.
- Βήμα 4
Λίγο πριν σερβίρετε, γαρνίρετε τις κρέμες λεμονιού με σαντιγί και μοιράζετε από πάνω τα βατόμουρα. Τις συνοδεύετε, αν θέλετε, με μπισκότα (ιδανικά είναι τα μπισκότα βουτύρου “Shortbread Biscuits”).