11.7 C
Trikala
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Λαγός στιφάδο με σουμάκ

Το κρέας του λαγού, είναι το πιο νόστιμο κρέας από όλα τα κρέατα, το πιο πλούσιο σε πρωτεϊνες και το πιό φτωχό σε θερμίδες, εύπεπτο και ελαφρύ.

- Advertisement -

Μαγειρεύται με πολλούς τρόπους, ο πιό γνωστός τρόπος είναι Ο Λαγός στιφάδο, με τα ανατολίτικα μπαχαρικά και το σουμάκ που του δίνουν απίστευτη γεύση.

Υλικά (για 6 άτομα):
Ένας Μέτριος λαγός η κουνέλι 1500 γρ. περίπου.
2 Κιλά κρεμμύδια μικρά για στιφάδο (1500 γρ. καθαρισμένα).
3 Κούπες χυμό ντομάτας.
1 Κούπα ελαιόλαδο.
1 Κουτλιά της σούπας ντοματοπελτέ.
4 Σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένα.
4 Κουταλιές της σούπας ξύδι.
4 Δαφνόφυλλα.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού μιξ μπαχαρικών για κρέας.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.
2 Κουταλιές της σούπας σουμάκ.

Για την μαρινάδα:
1 Κούπα ξύδι.
(Στην Ελλάδα μπορείτε να βάλετε μία κούπα λευκό κρασί και μισή κούπα ξύδι).
1 Κουταλάκι του γλυκού θυμάρι.
1 Κουταλάκι του γλυκού δενδρολίβανο.
1 Μέτριο κρεμμύδι χονδροκομμένο.
1 Κουταλάκι του γλυκού μιξ μπαχαρικών για κρέας.
1 Κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
1 Κουταλιά της σούπας σουμάκ.
1/2 Κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά.
1/2 Κούπα ελαιόλαδο.
4 Σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένα.
6 Δαφνόφυλλα.

Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τον λαγό η το κουνέλι με ξύδι και νερό.
Τον Κόβουμε σε 6-8 κομμάτια και πλένουμε ξανά τα κομμάτια.

Βάζουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε.
Βάζουμε τα κομμάτια μέσα στην μαρινάδα και ανακατεύουμε καλά.

Σκεπάζουμε το μπολ με μία μεμβράνη.
Βάζουμε το μπολ με την μαρινάδα και τον λαγό στο ψυγείο για 24 ώρες (12 ώρες αν είναι κουνέλι).

Την επόμενη μέρα ξεκινάμε με τα κρεμμυδάκια.
Για να μην καθαρίζουμε με τις ώρες και χύνουμε πολλά δάκρυα, βάζουμε αρκετό νερό σε μία κατσαρόλα και την βάζουμε στην φωτιά να βράσει το νερό.
Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια στο νερό που βράζει και τα αφήνουμε για 3-5 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος των κρεμμυδιών.

Αμέσως μετά τα βάζουμε σε κρύο νερό για άλλα 5 λεπτά να κρυώσουν.

Όταν κρυώσουν τα κρεμμυδάκια, τα στραγγίζουμε καλά από το νερό και κόβουμε με ένα μαχιαράκι την κάτω άκρη (ρίζα).

Με τα δάκτυλα μας πιέζουμε ελαφρά το κρεμμύδάκι από την άλλη άκρη , και έτσι γλυστρά το κρεμμυδάκι έξω από την φλούδα.

Μετά κόουμε την ουρίτσα ώστε να έχουμε τα κρεμμυδάκια μας καθαρά και έτοιμα.

Βγάζουμε τον λγό η το κουνέλι από την μαρινάδα, τον πλένουμε καλά με καθαρό νερό και το αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να φύγουν τα υγρά του.
Βαζόυμε μεγάλο τηγάνι η πλατιά κατσαρόλα στην φωτιά.
Προσθέτουμε το λάδι όλο και το αφήνουμε να κάψει.
Τηγανίζουμε ελαφρά τα κρεμμυδάκια μέχρι να ροδίσουν ελαφρά, άν δεν τα χωράει η κατσαρόλα τα τηγανίζουμε σε δόσεις.

Αφού τηγανίζουμε όλα τα κρεμμυδάκια τα βγάζουμε από το λάδι, και προσθέτουμε (στο ίδιο λάδι) τα κομμάτια του λαγού η του κουνελιού στο καυτό λάδι ώστε να τηγανιστούν από όλες τις πλευρές και να ροδίσουν. Προσθέτουμε τα σκόρδα να σοταριστούν λίγο.

Προσθέτουμε στο κρέας όλα τα μπαχαρικά (εκτός από το σουμάκ), το ξύδι και ανακατεύουμε ελαφρά,αφήνουμε για 4-5 λεπτά (Στην Ελλάδα μπορείτε να προσθέσετε μία κούπα λευκό κρασί και να περιμένετε να εξατμηστεί).

Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, τον ντοματοπελτέ, την ζάχαρη, τα δαφνόφυλλα και το αλάτι.

Ανακατεύουμε ελαφρά.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε σιγανή φωτιά για μια ώρα.

Μετά από μία ώρα Προσθέτουμε τα τηγανισμένα κρεμμυδάκια.

Πασπαλίζουμε το σουμάκ στα κρεμμύδάκια, δεν ανακατεύουμε καθόλου, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το ψήσιμο σε σγανή φωτιά για άλλα 45 λεπτά ِΑν έχουμε άγριο λαγό ίσως χρειαστούμε 15-20 λεπτά ακόμα.

Μετά από 45 λεπτά το φαγητό μας θα είναι έτοιμο και οι μυρωδιές θα έχουν γεμίσει το σπίτι.

Σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό, συνοδεύουμε με πιλάφι, γιαούρτι και αραβικές πίτες και απολαμβάνουμε.

Και καλή σας όρεξη

Συνταγές από τον Καμηλιέρη

πηγη:http://karfiseuaggelos.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ