24.9 C
Trikala
Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Λαζάνια με σπανάκι και τυριά

Συστατικά

  • 500 γρ. περίπου (1 πακέτο) λαζάνια που δεν χρειάζονται βράσιμο,
  • 2 κουταλιές ελαιόλαδο,
  • 4 δέσμες σπανάκι, τα φύλλα μόνο (όχι οι μίσχοι) τεμαχισμένα (όχι ψιλοκομμένα), καλά στραγγισμένα, ή 1 κιλό φύλλα τρυφερού σπανακιού (για σαλάτα),
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, πολύ ψιλοκομμένα (και τα τρυφερά πράσινα φύλλα τους),
  • 2 γεμάτες κουταλιές ψιλοκομμένος άνηθος,
  • 400 γρ. φρέσκια αναρή λιωμένη με πιρούνι,
  • 2 αβγά, ελαφρά χτυπημένα,
  • 1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού,
  • 1 φλ. τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι + 1 φλ. τριμμένο πεκορίνο ή κεφαλοτύρι για πασπάλισμα,
  • 2 κοφτές κουταλιές βούτυρο  + επιπλέον για άλειμμα,
  • Αλάτι, πιπέρι.
  • Για την μπεσαμέλ:
  • 4 κοφτές κουταλιές βούτυρο,
  • 4 κοφτές κουταλιές αλεύρι,
  • 3 φλ. γάλα (ολόπαχο),
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο,
  • Αλάτι, πιπέρι.

Βήματα

  •  Βήμα 1

    Ζεσταίνετε σε μια φαρδιά, ρηχή κατσαρόλα το ελαιόλαδο και σοτάρετε μέσα τα κρεμμυδάκια, σε μέτρια φωτιά, να μαραθούν. Προσθέτετε το σπανάκι, το αλατοπιπερώνετε και το σοτάρετε μέχρι να μαραθεί, να μαλακώσει, να πιει όλο το νερό του και να στεγνώσει. Ανακατεύετε μέσα τον άνηθο και το αδειάζετε σε σουρωτήρι για να κρυώσει και να στεγνώσει εντελώς.

    - Advertisement -
  •  Βήμα 2

    Βάζετε σε ένα μεγάλο μπολ την αναρή, προσθέτετε τα αβγά, την παρμεζάνα, το ξύσμα λεμονιού και αλατοπίπερο και τα ανακατεύετε. Ύστερα, προσθέτετε μέσα το κρύο σπανάκι και τα ανακατεύετε, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα.

  • Ετοιμάζετε την μπεσαμέλ:
  •  Βήμα 1

    Λιώνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτετε το αλεύρι και αλάτι. Το ανακατεύετε καλά και όταν αφρίσει, ρίχνετε μέσα λίγο-λίγο το γάλα, ανακατεύοντας με δύναμη. Συνεχίζετε να ανακατεύετε συχνά το μίγμα μέχρι να δέσει σε μπεσαμέλ. Την αποσύρετε από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα το μοσχοκάρυδο.
    Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C και βουτυρώνετε ένα ταψί που να χωράει 6 λαζάνια σε μια στρώση. Απλώνετε μια λεπτή στρώση μπεσαμέλ (το 1/3 περίπου) στον πάτο του, ύστερα στρώνετε μια στρώση λαζάνια. Βάζετε από πάνω το 1/3 περίπου του μίγματος του σπανακιού και το σκεπάζετε με άλλη μια στρώση λαζάνια. Συνεχίζετε με μια ακόμη στρώση σπανάκι (το μισό του υπόλοιπου), μια ακόμη στρώση λαζάνια και τελειώνετε με σπανάκι και λαζάνια.

  •  Βήμα 2

    Περιχύνετε τα λαζάνια με την υπόλοιπη μπεσαμέλ και σκορπάτε από πάνω το τριμμένο πεκορίνο ή το κεφαλοτύρι. Σκορπάτε στην επιφάνεια τις 2 κοφτές κουταλιές βούτυρο σε κομματάκια και σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο. Ψήνετε τα λαζάνια για ½ ώρα στο φούρνο, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15 περίπου λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους. Τα αφήνετε να κρυώσουν λίγο, τουλάχιστον 15-20 λεπτά, πριν τα σερβίρετε.

     

xrysessyntages.com

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ