13.8 C
Trikala
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Λεμφοίδημα και φυσικοθεραπεία: απόηχος μιας ημερίδας

Μια κομβικής σημασίας και συμβολισμού ημερίδα είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε σήμερα γιατροί, φυσικοθεραπευτές και ενδιαφερόμενοι πολίτες. Συγκεκριμένα η ημερίδα είχε ως θέμα “Λεμφοίδημα στον ογκολογικό ασθενή: Φροντίδα, θεραπεία και αυτοδιαχείριση”. Τη διοργάνωσε στο Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου η “Ομάδα Ειδικού Ενδιαφέροντος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, για την Αποκατάσταση των Παθήσεων του Λεμφικού Συστήματος και των Οιδημάτων” (ΟΕΕ ΑΠΛΕΣΟ). Βασικοί στόχοι των διοργανωτών και των εισηγητών ήταν, μέσω οκτώ εμπεριστατωμένων εισηγήσεων από ειδικούς επιστήμονες να ενημερώσουν από διεπιστημονική οπτική γωνία τους εργαζόμενους στον κλάδο της υγείας, οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν θεραπευτικά το λεμφοίδημα, καθώς και το ευρύ κοινό, το οποίο πιθανώς αντιμετωπίζει σχετικό πρόβλημα υγείας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης και στο μέτρο του δυνατού πρόληψης του λεμφοιδήματος, καθώς και στη θεραπευτική του αντιμετώπιση, διότι η τελευταία μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών.

- Advertisement -

Δεδομένου ότι με το λεμφοίδημα ασχολούνται στην Ευρώπη εδώ και έναν αιώνα, ενώ στην Ελλάδα μόλις τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζεται συστηματικά, κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντική η πρωτοβουλία  της ίδρυσης αφενός της ΟΕΕ ΑΠΛΕΣΟ και της διασποράς αφετέρου των γνώσεων και των πρωτοκόλλων αντιμετώπισης του λεμφοιδήματος στην περιφέρεια, με απώτερο στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των ενδιαφερομένων, ώστε να προσφέρεται η δυνατότητα  διεπιστημονικής και ολοκληρωμένης θεραπείας των οιδημάτων, με βασική παράμετρο τη διαφοροδιάγνωση, σε όλη τη χώρα.

Όπως ανακοινώθηκε, θα ακολουθήσουν ανάλογες ημερίδες και σε άλλες πόλεις της επικράτειας, ενώ θα γίνει προσπάθεια να συγκροτηθεί ένα corpus με τα ονόματα των φυσικοθεραπευτών, οι οποίοι είναι ειδικευμένοι στην θεραπευτική αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος, τόσο με χειρισμούς λεμφικής παροχέτευσης όσο και με περίδεση.

Ελένη Σπάχου, Φυσικοθεραπεύτρια

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ