26.6 C
Trikala
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

ΟΙ ΜΟΥΣΕΣ ΤΟΥ ΤΣΙΤΣΑΝΗ! μαγευτικές νότες μουσικής πανδαισίας στο Ματσόπουλο

Μάρτυρας το ολόγιομο Φεγγάρι.

- Advertisement -

Του Χρήστου Παπαπολύκαρπου

Ερευνητή – Λαογράφου

Με μια μεγαλειώδη παρουσία – πλημμυρίδα Τρικαλινών, στο σύνολό τους θιασώτες μιας μουσικής πανδαισίας στο μύλο Ματσόπουλου.

Πρωταγωνιστές της μαγευτικής βραδιάς, στον παράδεισο ασύλληπτων δημιουργημάτων του Βάρδου του μο

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δυναμική μείωσης της ανεργίας στη Θεσσαλία, για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης.

Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη της απασχόλησης και της ανεργίας κατά τον μήνα Ιούνιο, καταδεικνύει για πρώτη φορά μία δυναμική τάση αύξησης της εργασίας και σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά και στη Θεσσαλία. Όπως προκύπτει από τα εποχικά διορθωμένα ποσοστά ανεργίας, στη χώρα η ανεργία αποκλιμακώθηκε, για πρώτη φορά από το 2011, στο ποσοστό του 21,2%. Στο αποκορύφωμά της, η ανεργία είχε εκτιναχθεί στα τέλη του 2013, στο ποσοστό του 27,9%. Σε απόλυτους αριθμούς, οι άνεργοι στην συγκεκριμένη περίοδο ανήλθαν στο αρνητικό ρεκόρ του 1.357.000. Σήμερα, για τον μήνα Ιούνιο του 2017 οι αριθμός των ανέργων ανέρχεται σε 1.017.125. Με άλλα λόγια οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 350.000, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό, το οποίο φυσικά δεν αναιρεί το ότι η Ελλάδα συνεχίζει να παρουσιάζει την υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη. Ενθαρρυντικό στοιχείο όμως, των επικαιροποιημένων μετρήσεων της στατιστικής υπηρεσίας, είναι και το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες, το οποίο έπεσε στο 17,9%, ενώ και στις γυναίκες παρόλο που το ποσοστό παραμένει υψηλότερο, παρουσιάζεται εντυπωσιακή αποκλιμάκωση.

Το στοιχείο, εντούτοις, που πραγματικά εντυπωσιάζει σε σχέση με την περιφερειακή διάρθρωση της ανεργίας, είναι η δυναμική της εργασίας που παρουσιάζει η περιοχή της Θεσσαλία – Στερεάς Ελλάδας. Η ανεργία, όπως μετρήθηκε στο επίπεδο της γεωγραφικής περιοχής που καλύπτεται από την αποκεντρωμένη διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, είναι ακόμα χαμηλότερη από το εθνικό επίπεδο και πέφτει, μετά από πάρα πολλά χρόνια σε ποσοστό 20,6%. Όλα αυτά τα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι, μόλις ενσωματωθούν στα στατιστικά και οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος, οι άνεργοι στην Ελλάδα θα μειωθούν σε λιγότερους από 1 εκατομμύριο, για πρώτη φορά τα τελευταία 7

χρόνια, ενώ η Θεσσαλία θα σπάσει επιτέλους το φράγμα του 20%, κάτι το οποίο πιθανότατα θα συμβεί και σε εθνικό επίπεδο. Στόχος παραμένει στο πλαίσιο αυτό, στο τέλος του 2017, να υπάρχουν 500.000 λιγότεροι άνεργοι στην Ελλάδα από αυτούς που υπήρχαν το 2015, όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μουσικού στερεώματος Βασίλη Τσιτσάνη.

Σύντομο, όμως περιεκτικό, το πρόγραμμα στο κλείσιμο της αυλαίας των Τσιτσανείων, στις 5 / 9 / 2017, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας με την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων.

Πήρε σάρκα και οστά το Πορτραίτο των Μουσών Τσιτσάνη, με το ομώνυμο Μουσείο, όπου οι τρεις Χάριτες – πραγματικές Μούσες – Φωτεινή Βελεσιώτου, Λίζέτα Καλημέρη & Λυδία Σέρβου ερμήνευσαν μέρος του ανεξάντλητου πλούτου του μεγάλου δημιουργού.

Υπήρξαν στιγμές κορύφωσης που προκάλεσαν μέθεξη σε αρκετούς ενώ κάποιοι θερμόαιμοι προχώρησαν σε χορευτικές δεξιότητες. Και ήταν φυσικό καθώς όσο η ώρα διάβαινε το πρόγραμμα κάλπαζε στην απεραντοσύνη των μοναδικών επιτυχιών.

Κολυμπήσαμε αλήθεια σε μια ατέρμονη θάλασσα καλλιτεχνικού Μεγαλείου. Ενδεικτικά αναφέρω: …. Με πυρετό ξημέρωμα στους δρόμους…….. Όταν πίνεις στην ταβέρνα…..Αφού το θέλησε η μαύρη μοίρα…… Άσπρο πουκάμισο φορώ και μαύρο θα το βάψω……

Τί κι ‘ αν στάλες βροχής έκαναν την εμφάνισή τους στην παράσταση;

Ίσως ή επιμονή, ίσως η προσευχή, ίσως η ακλόνητη πίστη στη συνέχιση του υψηλού δρώμενου επέδρασαν καταλυτικά και διέλυσαν τα σύννεφα αφήνοντας το ολόγιομο φεγγάρι να φιγουράρει στον ουρανό γευόμενο μουσικές νότες και μελωδικές φωνές.

Έπρεπε – ποιος ξέρει – του Τσιτσάνη οι Μούσες να περάσουν στο υπερπέραν όπου, καθόλου απίθανο, κάποιοι δέκτες ενός κοσμικού πολιτισμού θα τις

καλοδέχονταν. Ειπώθηκε κάποια στιγμή πως θα περάσει και πέρασε και συνεχίσθηκε με Ζαϊρα ….. Με παρέσυρε το ρέμα……. και τόσα άλλα μέχρι τα μεσάνυχτα.

Ευχάριστα και ευεργετικά κύλισε ένα 3ωρο περίπου στο φανταστικό περιβάλλον του μύλου και αυτό γιατί υπήρξαν ευεργετικοί παράμετροι – συντελεστές – μουσικοί – διοργανωτές και ένα υπέροχο σύνολό ανθρώπων όλων των ηλικιών.

Εύγε!!! Και του χρόνου!!!

Υ/Γ: Στην εξαιρετική επιτυχία της εκδήλωσης συνέβαλαν αποφασιστικά ο Περιφερειάρχης Κος Κων. Αγοραστός, ο Αντιπεριφερειάρχης Κος Χρήστος Μιχαλάκης, και πολλοί συντελεστές. Υπογραμμίζεται ιδιαίτερα η παρουσία της Ιέρειας των Πολιτιστικών δράσεων, της Περιφερειακής Ενότητας, Κας Ευαγγελίας Μπουντούρη μετά των συνεργατών της

Από το κλείσιμο της αυλαίας των Τσιτσανείων (05 – 09 – 2017) στο Ματσόπουλο

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ