19 C
Trikala
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Οι ενδείξεις για τυχόν πρόβλημα στον θυρεοειδή

Ο θυρεοειδής, ο μικρός αυτός αδένας στην περιοχή του λαιμού μας που ευθύνεται για πολυάριθμες, σημαντικές λειτουργίες του σώματός μας. Οι διαταραχές του θυρεοειδούς μπορεί να οφείλονται σε διάφορους παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, το άγχος, η αυτοάνοση αντίδραση, κ.α.. Όμως, κάθε διαταραχή στη λειτουργία του θυρεοειδή έχει σημαντικές επιπτώσεις στον οργανισμό μας δημιουργώντας προβλήματα στην υγεία και στην καθημερινότητά σας.

- Advertisement -

Τα κυριότερα συμπτώματα που σχετίζονται με διαταραχές στη λειτουργία του θυρεοειδή και που θα πρέπει να σας κατευθύνουν στον ιατρό είναι:

Οι αυξομειώσεις στο βάρος : σε περίπτωση υποθυρεοειδισμού, οι ορμόνες υπολειτουργούν και ο μεταβολικός ρυθμός μειώνεται με αποτέλεσμα το βάρος σας να αλλάζει αδικαιολόγητα.

Μειωμένη λίμπιντο: η διαταραχή των ορμονών μπορεί να επηρεάσει την ερωτική διάθεση, κάτι που μπορεί να συνδυάζεται επίσης με κακή διάθεση και μειωμένα επίπεδα ενέργειας.

Προβλήματα με τη καρδιά : αν διαπιστώσετε ταχυκαρδία ή βραδυκαρδία, τότε σίγουρα θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ιατρό.

Η περίοδός σας είναι ακανόνιστη: ο υποθυρεοειδισμός συνήθως συνδυάζεται με μεγαλύτερη διάρκεια στην περίοδο και αυξημένη αιμορραγία ενώ η αντίθετη περίπτωση ισχύει για τον υπερθυρεοειδισμό.

Διαπιστώνετε έντονη ξηρότητα στο δέρμα: οι αλλαγές στην όψη της επιδερμίδας και κυρίως το ξηρό και αφυδατωμένο δέρμα, μπορεί να οφείλονται σε επιβράδυνση του μεταβολικού ρυθμού (υποθυρεοειδισμός).

Εξάντληση και υπνηλία : ένα από τα πιο συχνά και έντονα σημάδια του θυρεοειδή είναι η αδικαιολόγητη κόπωση και η έντονη υπνηλία, ακόμα και να έχετε κοιμηθεί αρκετά το προηγούμενο βράδυ. Απόρροια όλης αυτής της κατάστασης είναι να νιώθετε μια έντονη νευρικότητα και σύγχυση όλη την μέρα.

Βλέπετε τα μαλλιά σας να πέφτουν: τριχόπτωση, ξηροδερμία και εύθραυστα μαλλιά σχετίζονται άμεσα με διαταραχές του θυρεοειδούς.

Νιώθετε κρύο και ζέστη εναλλάξ: στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού συχνά παρατηρείται δυσανεξία στο κρύο, ενώ αντίθετα, στον υπερθυρεοειδισμό δυσανεξία στη ζέστη. Αυτά παρατηρούνται σε φυσιολογικές θερμοκρασίες για το σώμα σας θερμοκρασίες και όχι φυσικά σε συνθήκες έντονου κρύου ή υψηλής θερμοκρασίας.

Η διάθεσή σας είναι πεσμένη διαρκώς: για την υπερβολικά κακή διάθεση ενδέχεται να ευθύνεται η χαμηλή παραγωγή της ορμόνης του θυρεοειδή που επηρεάζει την παραγωγή της σεροτονίνης, της ορμόνης που ευθύνεται για την ευφορία και την καλή διάθεση.

Αλλαγές στην όρεξη: εάν αισθάνεστε να πεινάτε συνέχεια μπορεί να είναι σημάδι υπερθυρεοειδισμού, όμως η αυξημένη όρεξη δεν συνεπάγεται και αύξηση βάρους.

πηγη:http://www.therapies.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ