18.5 C
Trikala
Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Οι συνήθειες που βλάπτουν το σπέρμα

H ανδρική υπογονιμότητα είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που απασχολεί εκατομμύρια άνδρες σε όλον τον κόσμο και μάλιστα όλων των ηλικιών. Τα ζευγάρια που καταφεύγουν σε ειδικούς για να επιλύσουν ζητήματα που σχετίζονται με την ανδρική υπογονιμότητα (εκτός από τη γυναικεία) αυξάνονται συνεχώς. Το άγχος, η κακή διατροφή και γενικά ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής είναι παράγοντες που έρχονται να προστεθούν δίπλα στα παθολογικά αίτια και να κάνουν την κατάσταση πιο περίπλοκη.

- Advertisement -

Οι απαντήσεις για τα θέματα που σχετίζονται με τα προβλήματα του σπέρματος ανήκουν φυσικά στο ουρολόγο, ωστόσο αλλά εδώ θα διαβάσετε μερικές «κακές συνήθειες» που αποδεδειγμένα βλάπτουν το σπέρμα:

Το καυτό μπάνιο : μπορεί να ακούγεται τέλεια ιδέα στο τέλος μιας κουραστική ημέρας, έχει όμως αποδειχτεί πως η θερμοκρασία των όρχεων ανεβαίνει απότομα και αυτό μπορεί να βλάψει την ποιότητα του σπέρματος, ειδικά αν συμβαίνει συστηματικά.

Το κάπνισμα: Οι μεγάλες ποσότητες μεταβολιτών της νικοτίνης στο αίμα προκαλούν βλάβη στη βιοσύνθεση της τεστοστερόνης, στη σπερματογένεση, στην ωρίμανση των σπερματοζωαρίων, καθώς και ελάττωση της γονιμοποιητικής ικανότητας. Επίσης με βάση επιστημονικά στοιχεία, έχει παρατηρηθεί πως τα παιδιά των καπνιστών έχουν αυξημένο ποσοστό εμφάνισης καρκίνου,σε σχέση με τα παιδιά των μη καπνιστών.

Το στρες: είναι μιααπό τις κυριότερες αιτίες προβλημάτων υγείας που επηρεάζει και την ποιότητα του ανδρικού σπέρματος. Όπως έχει διαπιστωθεί, οι άνδρες που βρίσκονται σε κατάσταση στρες παράγουν μεγαλύτερο ποσοστό σπερματοζωαρίων ανώμαλης μορφολογίας.

Αλκοόλ και ουσίες: η συχνή κατανάλωση αλκοόλ μειώνει την παραγωγή τεστοστερόνης στους όρχεις, ενώ οι ναρκωτικές ουσίες δρουν εξίσου καταστρεπτικά, μέσω καταστολής του υποθαλάμου του εγκεφάλου, και μειώνουν αισθητά τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Το λάπτοπ στα πόδια: κατά τη λειτουργία τους, τα λάπτοπ αναπτύσσουν στο εσωτερικό τους θερμοκρασία άνω των 70οC. Εάν τοποθετείτε τη φορητή συσκευή πάνω σας, διαταράσσετε και την φυσιολογική θερμοκρασία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Απλά τοποθετήστε το λάπτοπ δίπλα σας ή καθήστε στο γραφείο σας.

Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει τη διενέργεια εξετάσεων, όπως σπερμοδιάγραμμα και ορμονικό έλεγχο για να διαπιστωθεί η ακριβής αιτία σε προβλήματα υπογονιμότητας.

therapies.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ