Συστατικά
750 γρ. κιµά (χοιρινό ή βοδινό ή µικτός),
2 φλ. τριµµένη κεφαλογραβιέρα,
500 γρ. (1 πακέτο) χοντρά µακαρόνια σπασµένα,
2 κουταλιές ελαιόλαδο,
3 κουταλιές λιωµένο βούτυρο,
1 µέτριο κρεµµύδι ψιλοκοµµένο,
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκοµµένη,
1 φλ. ψιλοκοµµένο µαϊντανό,
1 κονσέρβα (400 γρ.) ψιλοκοµµένες ντοµάτες,
αλάτι και φρεσκοτριµ-µένο πιπέρι
Μπεσαµέλ:
8 κοφτές κουταλιές (120 γρ.) βούτυρο,
4 γεµάτες κουταλιές αλεύρι,
1 λίτρο γάλα,
3 γεµάτες κουταλιές τριµµένη κεφαλογραβιέρα,
2 αβγά χτυπηµένα,
αλάτι, πιπέρι άσπρο, µοσχοκάρυδο τριµµένο (1/4 κοφτό κουταλάκι περίπου).
Βήματα
Βήμα 1
Προθερµαίνετε το φούρνο στους 200°C και αλείφετε µε 1- 1 ½ κουταλιά από το λιωµένο βούτυρο ένα ταψί του φούρνου.
Βήμα 2
Βράζετε σε άφθονο αλατισµένο νερό τα µακαρόνια µέχρι να µαλακώσουν, τα σουρώνετε, τα επιστρέφετε στην κατσαρόλα και τα ανακατεύετε µε το υπόλοιπο βούτυρο και το µισό τυρί.
Βήμα 3
Στο µεταξύ, ζεσταίνετε το λάδι σε σε µια πλατιά κατσαρόλα, σε χαµηλή φωτιά και σοτάρετε µέσα το κρεµµύδι και το σκόρδο µέχρι να µαλακώσουν.
Βήμα 4
Προσθέτετε τον κιµά, δυναµώνετε τη φωτιά και τον κοκκινίζετε για 4-5 λεπτά, σπάζοντας του σβώλους µε ξύλινο κουτάλι.
Βήμα 5
Αδειάζετε µέσα τις ψιλοκοµµένες ντοµάτες, τα αλατοπιπερώνετε, χαµηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε το µίγµα για 20 περίπου λεπτά, µέχρι να φύγουν τα υγρά του.
Βήμα 6
Προς το τέλος του ψησίµατος, ανακατεύετε µέσα το µαϊντανό.
Ετοιµάζετε την µπεσαµέλ:
Βήμα 1
Λιώνετε το βούτυρο σε χαµηλή φωτιά σε µια µικρή κατσαρόλα, ρίχνετε µέσα το αλεύρι και το ανακατεύετε µε δύναµη µε ξύλινη κουτάλα ή µε το σύρµα, µέχρι να αφρίσει το βούτυρο και να απορροφηθεί το αλεύρι.
Βήμα 2
Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε µέσα αργά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς.
Βήμα 3
Επιστρέφετε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύετε τη σάλτσα µέχρι να πήξει και να γίνει λεία σαν κρέµα.
Βήμα 4
Την αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε µέσα το τυρί, αλάτι και πιπέρι.
Βήμα 5
Όταν κρυώσει λίγο, ρίχνετε µέσα τα χτυπηµένα αβγά και το µοσχοκάρυδο και τα ανακατεύετε να ενωθούν.
Βήμα 6
Απλώνετε τα µισά µακαρόνια στον πάτο του ταψιού και στρώνετε επάνω τον κιµά.
Βήμα 7
Σκεπάζετε µε τα υπόλοιπα µακαρόνια, τα περιχύνετε µε την µπεσαµέλ και τα πασπαλίζετε µε το υπόλοιπο τυρί.
Βήμα 8
Ψήνετε το παστίτσιο για 45 λεπτά περίπου, µέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του και το αφήνετε να µείνει για 15 λεπτά έξω από το φούρνο πριν το σερβίρετε.