27.7 C
Trikala
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Παστίτσιο

Συστατικά
750 γρ. κιµά (χοιρινό ή βοδινό ή µικτός),
2 φλ. τριµµένη κεφαλογραβιέρα,
500 γρ. (1 πακέτο) χοντρά µακαρόνια σπασµένα,
2 κουταλιές ελαιόλαδο,
3 κουταλιές λιωµένο βούτυρο,
1 µέτριο κρεµµύδι ψιλοκοµµένο,
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκοµµένη,
1 φλ. ψιλοκοµµένο µαϊντανό,
1 κονσέρβα (400 γρ.) ψιλοκοµµένες ντοµάτες,
αλάτι και φρεσκοτριµ-µένο πιπέρι
Μπεσαµέλ:
8 κοφτές κουταλιές (120 γρ.) βούτυρο,
4 γεµάτες κουταλιές αλεύρι,
1 λίτρο γάλα,
3 γεµάτες κουταλιές τριµµένη κεφαλογραβιέρα,
2 αβγά χτυπηµένα,
αλάτι, πιπέρι άσπρο, µοσχοκάρυδο τριµµένο (1/4 κοφτό κουταλάκι περίπου).
Βήματα
Βήμα 1
Προθερµαίνετε το φούρνο στους 200°C και αλείφετε µε 1- 1 ½ κουταλιά από το λιωµένο βούτυρο ένα ταψί του φούρνου.

- Advertisement -

Βήμα 2
Βράζετε σε άφθονο αλατισµένο νερό τα µακαρόνια µέχρι να µαλακώσουν, τα σουρώνετε, τα επιστρέφετε στην κατσαρόλα και τα ανακατεύετε µε το υπόλοιπο βούτυρο και το µισό τυρί.

Βήμα 3
Στο µεταξύ, ζεσταίνετε το λάδι σε σε µια πλατιά κατσαρόλα, σε χαµηλή φωτιά και σοτάρετε µέσα το κρεµµύδι και το σκόρδο µέχρι να µαλακώσουν.

Βήμα 4
Προσθέτετε τον κιµά, δυναµώνετε τη φωτιά και τον κοκκινίζετε για 4-5 λεπτά, σπάζοντας του σβώλους µε ξύλινο κουτάλι.

Βήμα 5
Αδειάζετε µέσα τις ψιλοκοµµένες ντοµάτες, τα αλατοπιπερώνετε, χαµηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε το µίγµα για 20 περίπου λεπτά, µέχρι να φύγουν τα υγρά του.

Βήμα 6
Προς το τέλος του ψησίµατος, ανακατεύετε µέσα το µαϊντανό.

Ετοιµάζετε την µπεσαµέλ:
Βήμα 1
Λιώνετε το βούτυρο σε χαµηλή φωτιά σε µια µικρή κατσαρόλα, ρίχνετε µέσα το αλεύρι και το ανακατεύετε µε δύναµη µε ξύλινη κουτάλα ή µε το σύρµα, µέχρι να αφρίσει το βούτυρο και να απορροφηθεί το αλεύρι.

Βήμα 2
Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε µέσα αργά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς.

Βήμα 3
Επιστρέφετε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύετε τη σάλτσα µέχρι να πήξει και να γίνει λεία σαν κρέµα.

Βήμα 4
Την αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε µέσα το τυρί, αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 5
Όταν κρυώσει λίγο, ρίχνετε µέσα τα χτυπηµένα αβγά και το µοσχοκάρυδο και τα ανακατεύετε να ενωθούν.

Βήμα 6
Απλώνετε τα µισά µακαρόνια στον πάτο του ταψιού και στρώνετε επάνω τον κιµά.

Βήμα 7
Σκεπάζετε µε τα υπόλοιπα µακαρόνια, τα περιχύνετε µε την µπεσαµέλ και τα πασπαλίζετε µε το υπόλοιπο τυρί.

Βήμα 8
Ψήνετε το παστίτσιο για 45 λεπτά περίπου, µέχρι να ροδίσει η επιφάνειά του και το αφήνετε να µείνει για 15 λεπτά έξω από το φούρνο πριν το σερβίρετε.

 

xrysessyntages.com

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ