20.7 C
Trikala
Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

Πεντανόστημα Τσουρέκια

Υλικά

- Advertisement -

• 700 – 750 γραμ. αλεύρι δυνατό για τσουρέκι, κοσκινισμένο
• 42 γραμ. νωπή μαγιά φούρνου ή 1 κύβος 42γραμ. (του εμπορίου συσκευασμένος)
• 200 γραμ. χλιαρό νερό
• 3 αυγά φρέσκα
• 120 γραμ. βούτυρο γάλακτος
• 180 γραμ. ζάχαρη
• 1 λεμόνι (το ξύσμα)
• ¼ κουτ . γλυκού μαστίχα
• 1 κουτ . γλυκού μαχλέπι

Εκτέλεση

Σ᾿ ένα μπολ, τρίβουμε με τα χέρια μας τη μαγιά, προσθέτουμε το χλιαρό νερό και 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη από τη μετρημένη και τόσες κουταλιές αλεύρι, ώστε να γίνει ένας αραιός χυλός.

Τον ανακατεύουμε πολύ καλά, σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβέρτα και αφήνουμε το χυλό σε ζεστό μέρος, για 20΄ περίπου, ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Προσοχή! στο διάστημα αυτό, δεν κουνάμε το μπολ.

Όταν περάσει το εικοσάλεπτο και το ξεσκεπάσουμε, θα δούμε ότι ο χυλός, έχει ανέβει και στην επιφάνεια έχουν σχηματιστεί φυσαλίδες.

Σ᾿ ένα γουδί, χτυπάμε τη μαστίχα με 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, (από τη συνολική ζάχαρη της συνταγής).

Βάζουμε ένα κατσαρολάκι, σε πολύ χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί. (Εάν η ζάχαρη είναι πολύ χοντρή και δεν διαλυθεί τελείως, δεν πειράζει).

Έπειτα σ᾿ ένα μπολ, χτυπάμε ελαφρά τ᾿ αυγά, προσθέτουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, τη μαγιά που έχει γίνει πλέον, το ξύσμα, τη μαστίχα, το μαχλέπι και τέλος λίγο – λίγο τ᾿ αλεύρι, κι αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
Όταν γίνει μπάλα, μεταφέρουμε τη ζύμη στον πάγκο της κουζίνας μας και τη ζυμώνουμε για 15΄ λεπτά.

Η ζύμη, πρέπει να μην κολλάει στα χέρια μας και να είναι μαλακή.
Αν χρειαστεί, την πασπαλίσουμε με λίγο αλεύρι επιπλέον.

Έπειτα βάζουμε τη ζύμη πάλι στο μπολ, τη σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και μια λεπτή κουβέρτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος, να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου μία έως μιάμιση ώρα.

Όταν φουσκώσει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια.
Παίρνουμε το πρώτο κομμάτι, το χωρίζουμε σε τρία ίσια μέρη και το κάθε ένα το πλάθουμε λωρίδες.
Τις πλέκουμε σε κοτσίδα, για να φτιάξουμε το πρώτο τσουρέκι.

Ενώνουμε τις τρεις λωρίδες και ξεκινάμε να τις πλέκουμε σε χαλαρή κοτσίδα, φέρνοντας την αριστερή λωρίδα, στη μέση.

Έπειτα φέρνουμε την δεξιά στη μέση και μετά, πάλι την αριστερή.

Συνεχίζουμε με την δεξιά στη μέση και μετά ξανά την αριστερή.

Αφού τελειώσουμε το πλέξιμο, κολλάμε τις άκρες βρέχοντας τις λωρίδες με λίγο νερό.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και με το δεύτερο τσουρέκι.

Τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα, (το ξέβαθο ταψί της κουζίνας), και τα σκεπάζουμε για να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.

Όταν φουσκώσουν και πριν τα ψήσουμε, τα αλείφουμε με ένα πινέλο, πολύ απαλά, με χτυπημένο κρόκο αυγού, αραιωμένο με μια κουταλιά της σούπας νερό.

Έχουμε προθερμάνει καλά το φούρνο μας στους 165°C, στον αέρα και τα ψήνουμε για 35΄- 40΄ περίπου, μέχρι να φουσκώσουν καλά και να ροδίσουν.

Όταν κρυώσουν, τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να μην ξεραθούν.

Πηγή:https://www.hotels4all.gr

Array

 

Δείτε όλα τα βίντεο στο WEBTV του trikalaola.grClick στην TV
Συγκεντρωμένα όλα ΕΔΩ